Başka bir 4xx Sorunu Nedeniyle Engellendi
GSC’da başka bir 4xx sorunu nedeniyle engellendi sayfa dizini hatası tarama ve indexleme sorunu ortaya çıkartıyor. Google Search Console (GSC) ile Sayfa Dizini bölümüne baktığınızda bazen bu sorun ortaya çıkabilir. Bu sorunun neden ortaya çıktığını ve çözümünü anlatacağım.
Bazen Googlebot bu sayfayı 404, 408 gibi bir kod algılayabilir. Lakin sizin sayfanız 200 ile açılan bir sayfadır. Bu sorunu başka bir 4xx diye atayabilir. Burada farklı farklı araçları kullanarak linki analiz etmelisiniz.
Tema ya da eklenti bazen, nadir de olsa bu hataya sebebiyet verebiliyor. Bu gibi bir durumda Health Check eklentisini yükleyerek sorunun kaynağına bakabilirsiniz.
4xx Sorunu Nedeniyle Engellendi Ne demek?
Aslında ilk olarak bunu açıklamak gerekiyor. Sayfa dizini bölümünde gördüğünüz ‘4xx sorunu nedeniyle engellendi’ demesi birden fazla 4xx hata kodu olduğundan kaynağını bulmanız gerekiyor. Google bu sayfanın var olduğunu görüyor.
Google tarama botları bir sayfaya erişiyor. Lakin bu erişilen sayfanın robots.txt, wordpress ya da sunucu ile taraması engelleniyor. Kullanıcı tarafından taranmasını engellenen bu sayfaya tarayıcılar eriştiği için Başka bir 4xx sorunu nedeniyle engellendi hatası çıkıyor.
Google Sayfa Dizine Ekleme Raporu‘nda bu durumu, burada bulunmayan bir sorunun 4xx ile karşılaştığından ortaya çıktığını ifade ediyor.
Önemli: Bu sorun genellikle web site oturum girişinizi değiştirdiğinizde ortaya çıkar. Çünkü robots.txt dosyasına eski girişinizin taranmasının engellemesini istediniz. Google örümcekleri de hem allow hem de Disallow verdiğiniz için taramada sorun ortaya çıkartıyor.
Tespit Etmek
Google Search Console‘da giriş yapıyoruz. Giriş yaptıktan sonra sol menüden Dizin Oluşturma bölümünde Sayfa Dizini’ne tıklıyoruz.
Sayfa dizine eklenmedi: Başka bir 4xx sorunu nedeniyle engellendi yazısına tıklıyoruz ve hangi linkin (url) bu hataya neden olduğunu görüntülüyoruz. Hatanın var olup olmadığını bu şekilde tespit edebiliriz.
Googlebotu simile ederek hatanın nedenini ve tespitini yapabilirsiniz.
Video ile nasıl 4xx sorunu nedeniyle engellendi sorunun tespit edeceğinizi de gösteriyorum. Burada, soruna neden olan hatayı da görüntüleyebiliyoruz. (Bad Request) yani 400 kodu açık bir şekilde görünüyor.
Çözüm
Neden ortaya çıktığında anlattığım gibi sorunun kaynağı bazı engellemeler ile ortaya çıkması. Bunun için engelleme bölgelerine bakmamız gerekiyor. Çözüm olarak da tek tek bakacağız.
Robots.txt Kontrolü
Başka bir 4xx sorunu nedeniyle engellendi hatası gördüğümüz GSC’da linke tıklıyor ve robots.txt engellemesine takılıp takılmadığına bakıyoruz.
Robots.txt engellemesini test et bölümüne tıklıyoruz ve linkin burada onaylı olup olmadığına bakıyoruz. Eğer hata buradan kaynaklanıyorsa yeşil bir onay göreceksiniz.
Örneğin /wp-admin/admin-ajax.php bu yolu allow edip disallow ile de wp-admin yolunu kapatırsanız bu sorun ortaya çıkar.
Yönlendirme ya da Değiştirme
Hatanın çıktığı linki 301 ile yönlendirebilirsiniz. Bunun için rank math yönlendir aracı ‘genellikle’ tercih edilen araçtır. Yönlendirme yapmak istemiyorsanız sayfanın hata kodunu değiştirmelisiniz. Hata kodunu 404 ya da 408 yapabilirsiniz.
Googlebot da bu sayfanın olmadığını anlayarak tarama bütçesini buna göre optimize edecektir.
Dahili Bağlantılarınızı İncelemek
Google tarama bütçesi sayfasında bazı 4xx hataların tarama bütçesini etkilediğini ifade ediyor. Dahili bağlantılarınızı incelemeniz gerekebilir. Bir sayfanın taranmasını istemiyorsunuz lakin o sayfaya farklı yazılardan iç link veriyorsunuz. Google bu durumda, o sayfanın önemli olduğunu düşünüp taramaya başlayabilir. Bu da hatanın oluşmasına neden olabilir.
Dahili bağlantıları incelemek için Screaming Frog kullanabilirsiniz.
Sonuç
Bu hata kodunun nasıl belirleneceğini ve nasıl çözüme ulaşacağını ifade ettim. Hatırlarsanız standart sayfa olmadan kopya yazısında sorunun nasıl çözüleceğinin felsefesini aktarmıştım.
Tüm bu sonuçlar ardından tekrar inceleme linkini gönderebilirsiniz.
Sonuç olarak; 4xx sorunu nedeniyle engellendi hatası tek linklerde ortaya çıkar. Genel bir sorun teşkil etmez. Lakin bu sorundan kaynaklanan url çoğalırsa SEO açısından olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken bu tür sayfaların neden olduğunu bilmek. Çoğalan hataya karşı da önlem almanızı tavsiye ederim.
Çok önemli hata olmasa da Google Sayfa Dizini bölümünde yer aldığını unutmayın.