Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Wordpress

Google Sitemap Ping ve LastMod Desteğini Sonlandırıyor

Google 2023 yılında sitemap ping desteğini ve <lastmod> başlığını devre dışı bırakacağını açıkladı. En büyük nedenin art niyetli kullanıcılar olduğu biliniyor. Google örümceklerin artık bunları önemsemeyeceğini biliniyor.

Bir yazıda yayınlanma tarihi ile son güncellenme aynı değildir. Bazı temalarda meta bölümünde ikisi de yer alır. Bu yazıda bahsettiğimiz konu bununla alakalı değildir.

26 Haziran 2023 tarihinde Google sitemap ping sayfasında bir güncelleme geldi. Bu güncelleme bazı kararların alındığını gösterdi.

Google bir duyuru yayımladı. Bu duyuru ile artık sitemap ping desteğini sonlandırdığını bildirdi. Sadece sitemap ping değil aynı zamanda sitemap.xml dosyalarında yer alan lastmood özelliğini de devre dışı bırakıyor.

Google Search Seround Table’de aktif olarak Barry Schwartz sitemap ping güncellemesi ile ilgili bazı notlar paylaştı.

YouTube video
Barry Schwartz, sitemap ping olayı ile ilgili bir bilgi paylaştı.

Google arama motoru, ping uç nokta desteğini 2023 ile sonlandıracağını duyurdu.

<Lastmod> Desteği Bitiyor

Google sitemap ping olayıyla birlikte sitemap dosyasında yer alan lastmod bölümünü de kaldırmaya karar verdi. Lastmod nedir diye düşünenler için tanım yaparsam; sitenin bir sayfasında güncelleme yaptığınızda sitemap.xml bölümüne lastmod eklenirdi.

Örnekle gösterirsem;

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <url>
      <lastmod>2005-01-01</lastmod>
      <loc>http://www.examplecom/</loc>
      <changefreq>monthly</changefreq>
      <priority>0.8</priority>
  </url>
</urlset>

Örnekte <lastmod> bölümünü görüyorsunuz. Bu, yazının ne zaman güncellendiğini gösteriyor. <lastmod> urlnin ne zaman güncellendiğini gösteren bir detaydı. Arama motorlarına bu sitenin sağlıklı, varlığını sürdürüyor mesajı vermenize yarıyordu.

Google bunu neden değiştiriyor diye düşünüyorsanız; kullanıcılar 10 yıl önce güncellediği bir yazıyı lastmod özelliği ile dün güncellenmiş gibi gösterebiliyordu. Art niyetli bu kullanıcılar yüzünden Google yazı son güncelleme bölümünü sitemap bölümünde görmeyecek. Eğer kullanırsanız Google gözünde bir değerinin olmadığını bilmelisiniz.

Bir web sitesinde lastmod olayını güncellediğinizde Google botları tekrar sitenize gelmeyebilir. Yazıyı, sayfayı güncelleme ile Google botların gelme oranında eşit bir parelel bulunmaz. Site güncelleme sıklığı, tarama bütçesi gibi unsurlar Google örümceklerin sitenizi ziyaret etmesini belirler. Sadece lastmod olayını aktif etmek botların tekrar taramasını istemek ile alakalı bir durum değildir.

Sitemap Ping ve LastMod Olayını Değerlendirme

Google ping uç desteğini ve lastmod bölümünü kaldırması art niyetli insanlar için kötü bir haber gibi duruyor. Bunun yerine neler yapılabilir:

  • Google Search Console bölümünden yazı güncellemesi yaptığınızda tekrar taranmasını isteyebilirsiniz.
  • Yazıda değişiklik yaptığınızda Google otomatik olarak tarayacaktır.
  • Robots.txt ve sitemap.xml dosyanızı tarama bütçesi kapsamında tarayacaktır.
  • Google Search Console sayfasında tarama sıklığına ya da log analizine bakarak Google botlarının incelemesine bakabilirsiniz.

Google sitemap ping güncellemesi ve lastmod olayı 2023 sonuna kadar devam edecek. Eğer sitenizde bir güncelleme yapıyorsanız mutlaka Health Check eklentisini kullanmanızı öneririm. Ya da yedek almanız her zaman avantajdır. Daha fazla gelişme olursa bu yazıyı güncelleyerek paylaşmaya devam edeceğim.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu