Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Wordpress

Kullanıcı Tarafından Seçilen Standart Sayfa Olmadan Kopya Çözümü

GSC üzerinde gördüğünüz kullanıcı tarafından seçilen ve standart sayfa olmadan kopya durumu yinelenen sayfa ya da canonical etiket hatası olduğunda çıkar. Hemen aksiyon almalısınız. Yoksa içerikleriniz, ürünleriniz, sayfalarınız index problemi yaşar.

Başlığı ve sorunu standart sayfa olmadan kopya anlamak için ilk olarak bölümlerine ayırmak gerekiyor. Standartlaşma yani canonical olarak ifade edilir. Kopya ise birden fazla sayfanın birbirine benzemesi olarak gösterilir.

Bir elimizde canonical var bir elimizde de kopya. Birleştirdiğimizde bu sorun ortaya çıkıyor. Google botları, sayfalar arasındaki ayrımı tam olarak yapamıyor. Yapamadığında da standartlaşma sorunu ortaya çıkıyor.

Search Consele kopya, gönderilen URL standart olarak seçilmedi durumu belirsizlikten ortaya çıkıyor. Şimdi düşünün. İki tane farklı amacı taşıyan lakin içerik olarak neredeyse aynı sayfanız var. Bu sayfaları anlamak kolay gözükse de Google botları zor anlayabilir. Bu durumda da standartlaşma sorunu ortaya çıkar. Google canonical etiketin nasıl kullanılacağına açıklık getirmiştir.

Eğer sayfalarda canonical etiketi ile alakalı bir durum bulunmuyorsa slash tutarsızlığı, http – https belirsizliği gibi nedenler de bu durumu tetikler.

Neden Standart Sayfa Olmadan Kopya Hatası Çıkar?

Kullanıcı seçimi olmadan kopya nitekim birden fazla sayfanın aynı olduğunu belirtir. Google botları bu iki sayfa arasındaki farkı anlayamaz ve canonical temelli bir sorun ortaya çıkartır. Bu da dizine eklenmesini engeller. Basit bir sorun gibi gözükse de aslında çok büyük bir sorundur. Sayfalar indexlenmez.

kullanici tarafinden secilen standart olmadan kopya hatasi
Kullanıcı tarafından seçilen standart olmadan kopya sorunu Google Search Console yansır ve Web sitesi olarak değerlendirilir.

Kullanıcı tarafından seçilen standart sayfa olmadan kopya hatasının çıkma nedenleri:

  • Yinelenen içerik (başlık da dahil)
  • Canonical durum
  • www ve www olmadan kullanılan sayfa
  • Link sonlarında slash (/) tutarsızlığı
  • http ile https belirsizliği

Her bir madde link yapısı için incelenmeli ve buna göre aksiyon alınmalı. Bir web sitenin sağlıklı ve sağlam temelleri üzerine oluşması için bu yapılarda bir hata olmaması gerekiyor. Wordpress tabanlı sitelerde bu durum oldukça kolay çözülebiliyor.

Binlerce sayfanız varsa ve budurumu basit bir şekilde çözmek anlamak istiyorsanız tek tek incelemek zorunda değilsiniz. Google sheets ya da url denetleme api ile bu duruma çözüm sunabilirsiniz. Standart sayfa olmadan kopya hatası nadiren Google taraflı bir hatadır. Genellikle sitelerin belirsiz ve tutarsız davranışı bu durumu tetikler.

Şansa bırakırsak çözülmez. Çünkü ortada Google tarafında bir hata yok. Sitemizi Google böceklerine iyi yansıtamadık. Çözüm önerilerinde farklı farklı maddeleri sundum.

Standart Sayfa Olmadan Kopya Çözümleri

İlk olarak şunu bilmek gerekiyor: bu sorunun bir tane çözümü yok. Çünkü sorunun sadece bir nedeni yok. Sadece canonical demek hata olur. Örneğin URL linklerinizde /feed yapısını görebilirsiniz. Slash sorunu görebilirsiniz. Www ve www olmadan sayfalar görebilirsiniz.

Kopya, Google kullanıcıdan farklı bir sayfayı standart olarak seçti. Başımıza soğuk suların döküldüğü andır. Mükemmel bir site kurma hayali ile başladığımız bu yolda Google Search Console bölümünde aldığımız hata.

Standartlaştırma sorunlarının temeli Google standart olmayan bir sayfayı seçtiğini gösteriyor. Kullanıcı tarafından seçilen standart sayfa olmadan kopya hatası için yapılacaklar adım adım şöyle;

Canonical Etiket Hatası

İlk olarak sayfaların canonical etiket durumlarını kontrol etmeliyiz. Bunun için birden çok yöntem var;

  1. yöntem:
  • İlk olarak Google Search Console Tools tarafına gidiyoruz. Hatalı linki bulup yeni sekmede açıyoruz.
  • Sayfada ctrl + u yap, ardından ctrl + f yaparak arama bölümüne canonical yaz çıkmıyorsa canonical optimizasyonu başlatıyoruz. Farklı bir sayfa çıkıyorsa yine canonical çözümü üretiyoruz. Wordpress açıp yazımıza gidiyoruz. SEO eklentimizde aynı adres (canonical) diye bir ifade varsa orayı düzeltiyoruz.

2.yöntem:

  • Screaming Frog açıyoruz. Canonical bölümüne gidiyoruz. Indexability bölümünde linklerin Indexable olma durumuna bakıyoruz. Ardından Canonical Link Element 1 bölümü ile karşıdaki link aynı mı bunu inceliyoruz.

3.yöntem:

Search Console Sayfa Sayısı bölümünü açıyoruz. Ardından da standart sayfa olmadan kopya hatalarını açıyoruz. Sağ üst taraftan dışarı aktar diyoruz. Hemen akabinde Google e-tablolar işaretliyoruz. Google apps komut dosyası bölümüne şu makroyu yazıyoruz:


// canonical almak için yazılan kod

function getCanonical(url) {
  var options = {
    'muteHttpExceptions': true,
    'followRedirects': false
  };
  var response = UrlFetchApp.fetch(url, options);
  var content = response.getContentText();
  var regex = /<link[^>]*rel="canonical"[^>]*href="([^"]*)"[^>]*>/i;
  var match = regex.exec(content);
  
  if (match && match.length >= 2) {
    var canonicalUrl = match[1].trim();
    return canonicalUrl;
  } else {
    return "Canonical bilgisi bulunamadı";
  }
}

Kaydet ve çalıştır diyoruz. İzin isteyecek. Her makroda olduğu gibi burada da izin ister. İzin vermezseniz çalışmaz. Makroyu ChatGPT gibi programlara atarak güvenliğini sorgulayabilirsiniz. Kullanıcı tarafından seçilen standartlaşma sorunu için gerekiyor.

Eğer linkler a sütundaysa b sütunundaki hücreye şu formülü yazıyoruz:
=getCanonical(A1)

Ardından aşağıya doğru çekiyoruz. Bu sayede hatalı olan sayfaların standartlaşma sorunu yaşayıp yaşamadığını çok kolay şekilde görebiliriz. Standart sayfa olmadan kopya aslında canonical bir durumdur.

/feed Hataları

Google search console hataları denilince en çok adı duyulan durumdur. Besleme olarak ifade edilen bu yapı canonical durumlarda en çok gördüğüm durum. Hem sayfa bulunuyor hem de feed yapısı yer aldığı için standart sayfa olmadan kopya hatası meydana geliyor.

feed hatasi
Standart sayfa olmadan kopya hatasının bir başka nedeni de feed hatasıdır. Örnek bir feed hata resmi.

Ne yapmak gerekiyor: Eğer web sitenizin feed ile ilgili bir işlevi yoksa eklentiler bölümüne gidiyorsunuz. Yeni ekle diyerek feed engelleyen eklentiler yükleyebilirsiniz. Tavsiyem perfmatters yükleyerek bu yolu kısaltmanızdır.

Function.php bölümüne aşağıda yer alan kodu ekleyerek de feed engellemesi yapabilirsiniz. Lakin başta ve sonda boşluk bırakmayın bu seferde sitemap ulaşılamama sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

/**
* WordPress RSS Engelleme
**/
function disable_our_feeds() {
wp_die( __('UYARI: İçeriklerimize ulaşmak için lütfen sitemizi ziyaret edin.') );
}

add_action('do_feed', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rdf', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rss', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rss2', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_atom', 'disable_our_feeds', 1);

Search consol alternetif sayfa uyarısı için feed temelini de böylelikle çözmüş olduk. Mantığını anladığınızı düşünüyorum: bir linkin hem kendisine ulaşılırken hem de feed yapısına ulaşılması canonical durumunu ortaya çıkartıyor.

Yinelenen İçerik Kontrolü

Standart sayfa olmadan kopya hatasının en büyük nedeni de yinelenen içeriktir. İçerik çoğaltma olarak da gösterilen bu durum google botlarının kafasını karıştırır. Google botları, SERP sonuçlarında kaliteli durumları göstermeyi hedefler. Kaynakların tüketimini de korunması için birden fazla aynı içeriğe karşı önlem alır.

Sayfalar dizine eklense de bu sefer anahtar kelime yamyamlığı denilen bir sorun ile karşılaşacaksınız. SEO stratejisi yürütüyorsanız mutlaka yinelenen içeriğe karşı bir optimizasyon başlatmalısınız.

Yinelenen içeriği kontrol ettikten sonra canonical etiket durumuna başvurmalısınız.

Slash Tutarsızlığı

Kullanıcı tarafından seçilen standart olmadan yinelenen sorunun bir başka nedeni de slash tutarsızlığıdır. Nedeni ise; web sitenizde hem slashlı hem de slash olmadan linkler vardır. Örn; nesev/araba diye bir linkiniz bulunuyorken hem de nesev/araba/ diye bir linkiniz bulunabilir bu durumda Google hangisini seçeceğini tam bilemez ve standart olmadan kopya hatası ortaya çıkar.

Google arama şefi John slash tutarsızlığı konusunda bilgilendiriyor

Google tarafında slash ile ilgili bir açıklama da yapıldı. Slash kullanımı hep bir seviyede tutulması konusunda bilgilendirildi.

Screaming frog aracılığyla slash belirsizliği tespit edilebiliyor. Bunu yapmak için Screaming frog açın. Response Codes bölümüne tıklayın. Burada slash olup slash olmayan sıralanmışsa aynı pencerede göreceksiniz.

Wordpress kullanıyorsanız ayarlar > kalıcı bağlantılar bölümünden slash tutarsızlığını düzeltebilirsiniz. .htaccess dosyanızı da çözümleyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

301 İle Yönlendirmek

301 ile yönlendirme işlemi yaparsanız kullanıcı tarafından seçilen standart (canonical) olmadan kopya hatasını yenebilirsiniz. Lakin burada ilk temel şey: sayfayı gerçekten yönlendirmek istiyor musunuz? Rank math ile toplu 301 yönlendirme yapmanız da mümkün.

301 ile yönlendirmek az tercih edilen bir durum. Çünkü, genellikle, birden fazla sayfa var ve bu sayfalar kullanıcı tarafından bilerek oluşturuldu. Standart sayfa olmadan kopya durumu ile ters.

Kullanıcı Tarafından Seçilen Canonical Sorunu Hk.

Eğer site yapım aşımı sırasında bu hata geldiyse rel=”canonical” etiket belirsizliği nedeniyle gelmiştir. Lakin site tamamlandı ve siz içerik, ürün, sayfa ekliyorsunuz ve bu hata geldiyse nedenleri bölümünde anlattığım sorunlara tek tek bakmalısınız.

Tema ya da eklenti kaynaklı sorunlar bu durumu tetikliyor olabilir. Siz her şeyi doğru yapsanız da istemsizce bu durumu tetikleyen bir şey olabilir. Bunu kontrol etmek için health check & troubleshooting eklentisini kurup deneyebilirsiniz. Bu plugin, tema / eklenti devre dışı bırakır ve sorunları görmenizi sağlar. Normal etkisizleştir yapmaktan farklı olarak site, sadece size varsayılan olarak gözükür. Ziyaretçiler siteyi normal şekilde görmeye devam eder.

Standart olmadan kopya hatası index açısından ciddi bir sorundur ve tarama bütçesini doldurur. SEO sadece tek bir adım değildir ve hatalarımızı da çözmemiz gerekir. GSC hataları bir web sitenin kaderini belirlemeye devam ediyor.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu