Anahtar Kelime Yamyamlığı Yani Keyword Cannibalization Nedir?
Anahtar kelime yamyamlığı benzer anahtar kelimeleri hedefleyen sayfaların kendi aralarında bir rekabet etmesi ile başlayan süreçtir. Keyword cannibalization olarak adlandırılan bu durum SEO gelişimini olumsuz etkiler. Farklı sayfalar, aynı anlamı taşıyan anahtar kelimeler durumunda SERP sonuçlarında sayfanın güçlü konuma ulaşılması zorlaşır.
Bu yazımızda anahtar kelime yamyamlığı hk. A’dan Z’ye tüm detayları göstereceğim. Mantığını anlarken teknik SEO sürecinde cannibalization ne demek olduğunu, Google tarafından nasıl bakıldığını göstereceğim. Cannibalization parçalarının olduğunu ve ilk aksiyonları buradan almayı anlatacağım. Birden fazla yerden anahtar kelime yamyamcılığı tespit etmeyi göstermeye çalışacağım.
Bu duruma birçok etken sebep oluyor. Anahtar kelime doldurma, yanlış kelime seçimi, basit anahtar kelime araştırması ve yazmak için yazmak oluşturuyor.
Rekabet düzeyi düşük, orta ya da yüksek bu ifade için fark etmiyor. SEO hatası olarak nitelendirilen kavram kısa ve uzun vadede olumsuz sonuçlar getiriyor. Bir internet sitenin gelişimindeki en büyük olumsuz etken olarak sınıflandırılıyor.
Cannibalization Ne Demek?
Yamyamcılık ya da yamyamlığı. Aslına kelime anlamını bilirsek kafamızda daha iyi yer bulur. Yamyamlık hayvanın ya da bireyin kendi türünü yemesine deniyor. Bu yüzden gelişemiyor ve yerinde sayıyor. Anahtar kelime yamyamlığı da aynı sayfaların, yazıların birbiri arasında rekabete tutuşmasına denir. Bu yüzden gelişemez ve geride kalır. Makaleler güçlü olursa kendi içerisinde yarış olmaz.
Bir ordu düşünün hep kendi içinde savaşıyor. Hiçbir yer keşfedemiyor. Yavaş yavaş eriyor. Zaman, emek, para gibi unsurlar kayboluyor.
Bu durumun tespit edilmesi, onarılması mühim olduğu kadar zaman alan bir durumdur. Anahtar kelime ya da odak kelimeniz hep aynı anlam taşıyor. Google sizi, neden daha iyi sıralama ile ödüllendirsin?
Anahtar Kelime Yamyamcılığı Nasıl Ortaya Çıkar?
Bu SEO hatası sadece içerik ile ortaya çıkmıyor. Sağlıklı bir şekilde araştırma yapmamak en büyük nedeni. Eğer bir web siteniz gelişemiyor, sıralama alamıyorsanız birçok hata mevcut olabilir. Search console hataları vardır, manuel ceza, spam backlinkler ya da anahtar kelime yamyamlığı olabilir. Eğer yamyamcılığa maruz kaldıysanız:
- Meta description bölümüne aynı cümleleri yazıyorsanız ortaya çıkar
- Aynı sayfa başlıkları kullanıyorsanız ortaya çıkar.
- Hep aynı anahtar kelimeleri yazılarınıza serpiştiriyorsanız çıkar.
- Google güncellemelerinden bihaberseniz ortaya çıkar.
- Yakın link yapılanması kullanıyorsanız ortaya çıkar.
- Alt başlık ve resim altı başlığı bölümünde benzer ya da aynı anlam kullanıyorsanız ortaya çıkar
Çıkış nedenleri bu şekilde olsa da tespit edilmesi oldukça geç oluyor. Web sitelerine bebeğiniz gibi bakmalısınız. Yoksa gelişemez, para kazanamaz, marka oluşturamazsınız.
Yazı hazırlarken 10x ya da evergreen gibi temel önceliklere odaklanmalıyız. Bu, hem stratejik bir SEO yapılanmasını oluştururken hem de kelime yamyamlığı konusunda mükemmel bir yapı oluşturur.
Keyword Cannibalization İle Aynı Anlama Çıkan İfadeler
SEO temellerini sağlam atmak istiyorsanız anahtar kelime araştırmasını kusursuz yapmalısınız. Bazı anahtar kelimeler anahtar kelime yamyamlığı ile eşdeğer bir nitelik taşıyor. Temel olarak aynı anlamları taşıyorlar. Bu listenin her biri SEO yamyamlığı sürecini başlatıyor.
Tanımlarını karşılarına yazıyorum. Okuduktan sonra mutlaka spam sürecini tetiklediğini göreceksiniz. İşte anahtar kelime yamyamlığı ile ortak bir paydada buluşan diğer anahtar kelime bilgileri:
- Keyword conflict: Aynı anahtar kelimelerin farklı sayfalarda rekabet etmesi ve birbirlerini zayıflatması ile ortaya çıkar.
- Keyword overlap: Birden fazla sayfanın benzer, aynı anahtar kelimeleri hedeflemesi ve aralarında içerik çakışması durumunda yaşanır.
- Keyword collision: Sayfaların aynı anahtar kelimeyi hedeflemesi ve rekabet etmesi sonucunda oluşan çatışma durumu.
- Keyword contention: Birden fazla yazı sayfasının aynı anahtar kelimeyi hedeflemesi ve rekabet etmesi durumu.
Okuduktan sonra nereyse hepsinin aynı anlamı taşıdığını gördünüz. Kelime yamyamlığının adeta birer parçası gibiler. Hepsi aynı mantığa çıkıyor. Lakin derin anlamlarını bilmek, bu hatalara göre aksiyon almak SEO için önemli.
Anahtar Kelime Yamyamlığı İçin Google Ne Diyor?
Google arama sözcüsü John Mueller, Anahtar Kelime yamyamlığının sayfa sıralamasında gücünü kaybedeceğini ifade etti. SEO sorunundan çok stratejik bir problem olduğunu belirtti.
John 29:49
Yani her şeyden önce, istediğiniz anahtar kelimeleri hedeflemenizde hiçbir sakınca yoktur. Bizim açımızdan, sizi geri tutmayacağız. Dikkat edeceğim şey, kendinle yarışıyor musun? Ve bu, saf bir SEO sorusundan ziyade neredeyse stratejik bir soru.Ve kesinlikle diyeceğimiz bir şey değil, bunu yapmamanız gerektiğine dair yönergeler var. Ancak, aynı amaç için aynı sorgu için sıralanan birden çok içeriğiniz varsa, o zaman esasen birden çok sayfada sağladığınız içeriğin değerini azaltıyorsunuz demektir. birbiriyle yarışıyor.
Youtube Video Transcription
John bu videoda cannibalisation SEO durumunu değerlendiriyor. Optimizasyon hatasından çok stratejik bir durum olduğunu ifade ediyor. İyi yapılanma iyi sonuçlar verir. Bunun birçok temel örneği var: silo yapılanması, mükemmel click depth yapılanması gibi.
Nasıl Kontrol Edilir?
Tespitini yapmak için manuel ve otomatik sistemler kullanılıyor. Burada hem manuel (google search) hem de otomatik (semrush) tespiti göstereceğim. İlk olarak manuel tespiti detaylandıralım.
Google dork kullanılarak yapılan bu tarama minik ve orta segmentli siteleri kapsar. Çünkü yazılanı araştırmak kolaydır. Büyük siteler için data studio, python kullanılması gerekiyor. Manuel olarak yapacağımız bu işlem oldukça basit bir mantığa dayanıyor. Google dork kodları kullanarak arama sonuçlarında yamyamlığa neden olan kelimeleri tarayacağız.
Google Dork ile Cannibalization Tespiti
Biliyorsunuz ki Google Dork kelimelerini birçok yerde kullanırım. Bunu da yazılarımda gösteriyorum. Burada iki tane Google arama operatörü kullanacağız:
intitle: Belirli bir başlıkla ilişkili sonuçları bulmak için kullanılır.
inurl: Belirli bir urlde bulunan kelimeleri ayıklamak için kullanılır.
Google arama sonuçlarına da iki başlığı yazarak aratıyorum. En basit manuel yöntem budur. Tabii sayfa sayınız az ise. Çoksa bu yöntem biraz basit kalabilir. Özellikle de haber siteleri için oldukça basit kalabilir.
İntitle kullanarak anahtar kelime yamyamlığı tespiti yapalım. Burada temel olarak başlık yapısının aynı olanlarını bulacağız.
Başlıkları bulmak için en iyi yöntem budur. Hem ücretsiz hem de sonuçları net bir şekilde karşınıza çıkartıyor. Şimdi de url içerisinde geçen bir kelimeyi arayalım. Ben kendi sitemi tanıyorum ve aynı olan olmadığı için kategori şeklinde göstereceğim.
Lakin siz, bu durumu bilmeden oluşturduysanız markanızı, anahtar kelimenizi yazarak url bölümünde yamyamlık tespiti yapabilirsiniz. Örneğin sayfalarınızda araba diye anahtar kelime kullandınız. inurl:araba yazabilirsiniz. Link bölümünde araba yazıyorsa karşınıza çıkartacaktır.
Search Console İle Kontrol
Anahtar kelime yamyamlığı için ayrıca Search Console kullanabilirsiniz. Performans bölümünde Tıklama Oranı filtresi bize dolaylı olarak o sayfaların optimize etmemizi ifade eder. İlk olarak performans bölümüne girin.
- Search Console açın.
- Performans bölümüne girin.
- Yeni diyerek sorgu seçeneği seçin ve anahtar kelime girin.
- Ardından sayfa sayısı bölümüne girin.
Aslında burası doğrudan cannibalization ile ilgili değil. Lakin arama sorgusu tıklama oranı (TO) düşük linkleri bulabilirsiniz. Bu URL’ler bazen birbiri ile rekabet halinde olabiliyor. Yamyamcılık tespiti için burayı da incelemek gerekiyor.
Semrush Cannibalisation Taraması
Semrush bize burada oldukça yardımcı oluyor. Lakin doğru anahtar kelimeyi oluşturmak tabii ki önem kazanıyor. Sırayla Keyword cannibalisation tespiti Semrush ile şöyle yapılıyor:
- Position Tracking bölümüne girin.
- Alan adınızı yazın ve diğer sayfaya geçin
- İkinci sayfada anahtar kelime doldurma bölümüne kelimeleri girin. CSV olarak da aktarabilirsiniz.
Tüm süreç bu kadar ve Semrush taramaya başlıyor.
CSV ile aktarıldığı için doğru kelime doğru sonuçları cevaplandıracaktır. Semrsuh ile yapmak kolay olsa da her zaman manuel olarak (siteniz küçükse) tavsiye ederim.
Anahtar Kelime Yamyamlığı Nasıl Düzeltilir?
Kullanıcı niyeti kelime yamyamlığı tespitinde en önemli unsur. Google rankbrain ile arama sonuçlarına müdahaleyi el ile yapmayı bıraktı. Tamamen otomasyon, robotik bir süreç bulunuyor. Bu durumda, hedeflediğimiz anahtar kelime kullanıcı niyetini tam karşılamayabilir. Resimde olduğu gibi.
Burada iki durum var: bu seo hastalığına yakalanmadan önce farkına varmak ve yakalandıktan sonra fark etmek. Hem yeni başlıyorsak hem de bu ceza işlemine tabii olduysak düzelteceklerimiz şöyle:
Anahtar Kelime Araştırmasını Sağlıklı Uygulamak
Bir anahtar kelime taraması yapmak oldukça ehemmiyetli. Verileri taramak, kullanıcıların ne sorduğunu analiz etmek, nerede doğru kelimeyi kullanmak sayfanızın gücünü geliştiriyor. Hedeflediğiniz anahtar kelimenin bir kümelenmesini oluşturmalısınız.
Anahtar kelime yamyamlığı tek çaresi olarak bilinen Keyword clustering gerçekleştirmelisiniz. Bu konuya ileriki dönemlerde daha derinlemesine inceleyeceğim. Keyword clustering bir anahtar kümeleme tekniğidir. Benzer anlamları veya kavramları içeren anahtar kelimelerin gruplandırılması işlemidir. Eğer hiç keyword clustering planlamasıdır.
Birden fazla yazımızda anahtar kelime filtrelemesi oluşturabiliriz. Araştırma sonucunda description, içerik, başlık bölümlerinden kelime temizliği yapabilir ve içerikleri tekrar kazanabiliriz. Etkili bir yöntemdir.
Silo Mimarisi Oluşturmak
SEO hatasına düşmeden önce ya da düştükten sonra yapmamız gereken ikinci unsur. Silo yapısı web sitenin sağlıklı şekilde büyümesini sağlar. Bazen bin tane yazı hazırlarız lakin bin tane yazının yamyamlığa düşüp düşmediğini bilmeyiz. Bu gibi durumda silo yapısı bizim için can suyu olur.
Detaylı olarak anlatacağım bu konuyu şimdilik Youtube platformundan Matt Diggity hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz. Benzer anahtar kelimelerin aynı silo içinde yer almasını sağlayan bu yapı iyi inşa edilirse hiçbir zaman sorun oluşmaz.
Aynı anlamı taşıyan anahtar kelimeler aynı silo içinde toplanır ve farklı sayfaların birbiriyle rekabet etmesinin önüne geçilir. Keyword cannibalization sorununun ortaya çıkması da önlenmiş olur.
301 Yönlendirmesi İle Yamyamlaştırmayı Kazanmak
301 yönlendirmesi keyword cannibalization için yapılabilir. 3 yazınında trafik (kullanıcının siteye ziyaret etmesi) aldığını düşünün. 301 yaptığınızda özellikle anahtar kelime yamyamcılığı durumunda daha fazla hit alacaksınız. Bu ahrefs tarafından denendi ve onaylandı.
301 yönlendirmesini en kaliteli içeriğe yapabilirsiniz. Yeni güçlü yazı oluşturarak tüm yazıları oraya yönlendirebilirsiniz. Yönlendirme yaparken ince detaylara dikkat etmeniz yamyamlaştırma için önemli. Veri ve kullanıcı kaybetmek istemezsiniz.
Canonical Kullanmak
Canonical olarak tek bir sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur noindex kuralıdır. Çünkü Google arama sözcüsü John, noindex canonical duruma açıklık getirdi.
Yazıyı çok az önemsiyorsanız canonical getirmeyi söylüyor. Yazının güçlü kalmasını istiyorsanız daha az kaliteli içeriğe canonical ve noindex uygulanmasını ifade ediyor.
İç linklemede nofollow gibi bir durum olmadığını yine, yeniden hatırlatmak isterim. Hatadan hataya yer vermeden en iyi çözümlerle ilerlemeliyiz.
İçeriği Silmek
“Bir içeriği silmek doğru mu yanlış mı?” diye düşünerek karar verilmez. Örneğin ahrefs tarafından sunulan Batch Analysis linkler yapıştırılarak linklerin trafik alıp almadığı test edilir. Buradan sonra hit almıyorsa yönlendirme yapılır ve belirli bir ay sonucunda silinme işlemi gerçekleştirilir. Url kaldırma süreci bu şekilde işliyor.
Anahtar kelime cannibalization için içerik silmek yerine bu işlemleri uygulamak en sağlıklı yöntemdir. Silmek yerine onarmak, kaybetmek yerine kazanmak felsefesiyle hareket etmeliyiz.
Örneklerle Anahtar Kelime Yamyamlığı
Buraya kadar kelime yamyamlığı ile ilgili ifade ettiğim: aynı anlam taşıması ve birbiri ile rekabet etmesiydi. Örnek yapılara bakarak daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum.
Araç sigortası ile yamyamlaşma örneği
Araç sigortası ile ilgili markamız bulunuyor. Müşterilerimize bazı şeyleri paylaşmak istedik. Sırayla şunları yaptık:
- İlk yaptığımız: “En İyi Araç Sigortası Şirketleri” başlıklı bir karşılaştırma makalesi.
- İkinci yaptığımız: “Nasıl Uygun Araç Sigortası Bulunur?” başlıklı bir rehber yazı.
- Üçüncü yaptığımız: “Araç Sigortası Kapsamları ve Seçenekleri” başlıklı bir bilgilendirme sayfası.
Üç farklı sayfa üç farklı amaç gibi gözükse de Google gözünde anahtar kelime yamyamlığı SEO durumu yaşamış oluyoruz. Aslında üç farklı sayfa da aynı anlamı taşıyor. Kullanıcı niyeti ve Google bakımından hangisinin mükemmel bir yapı taşı içeriği olduğu belirlenemiyor.
Patent ile ilgili cannibalization örneği
- İlk yaptığımız: “Performansı En İyi Patentler” başlıklı bir araştırma yazısı.
- İkinci yaptığımız: “En Hızlı Giden Patent Modelleri” başlıklı bir içerik.
İkisi de farklı türde gelse de içerik olarak düşünürseniz yakın anlam taşıyor. Keyword cannibalization riski ortaya çıkabilir. Hız ve Performans gibi ortak kelimeler aslında patent modellerini ortaya çıkartıyor.
Birçok hataya, gelişememeye, arama sonuçlarında görünmemeye neden olur. Unutmayın; bir dişçiye gittiğinizde ilk size öğrettiği dişinizi nasıl fırçalamanız gerektiğidir. Web serüvenine başlarken ilk öğrenmeniz gereken anahtar kelime araştırmasını doğru yapabilmektir. Kullandığımız kelimelerden yazdığımız yazıya kadar tüm detaylar bu sorunu ortaya çıkarabilir. En azından 2023 yılında Anahtar kelime yamyamlığı SEO için iyi bir şekilde öğrenilmesi gereken konudur.