Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

SEO Hatası: İç Linklemede Nofollow Etiketi

İç linklemede nofollow etiketi kullanmak doğal ya da istemeyerek elde edilen SEO için kötü bir yaklaşımdır. Bunun nedeni; Google botlarının o sayfayı, yazıyı, link yapısını takip etmeme sinyali göndermek. Belki doğru olduğunu düşünüyoruz belki bu sayede Google tarafından o sayfanın taranmamasını sağlamak istiyoruz ama bu bir yanlış.

rel: “nofollow” etiketi, Google botlarına bu yazıyı, sayfayı takip etme ifadesidir. Google örümcekleri de index sıralamasına bu durumu daha az koyar.

İç linkleme ise; bir web sitesinin iç yapısındaki yazı, sayfa vb. türevlerine link verme işlemi. İç linkleme, bir web sayfasında farklı bölümlere bağlantılar eklersiniz. Web sayfaları, insanlara farklı bilgiler ve konular hakkında bilgi verir. Bir web sayfasını bir kitap gibi düşünebilirsiniz. Kitabın içinde sayfalar var ve her sayfada farklı şeyler hakkında yazılar bulunuyor. İç linkler de kitaptaki farklı sayfalara geçmek için kullanılan işaretleri anlatır.

Bazen web site sahipleri backlink verirken bu durumu karıştırabiliyor. Otoritesi olan bir siteye etiket verilirken nofollow verilebiliyor. Fakat bunu iç sayfalarda da alışkanlık haline getiriyor. Bazen de eklentiler bu duruma sebep oluyor. Google botlarına takip etmeme sinyalini otomatikleştiriyor.

Bir kitap okuyorsunuz ve yazar size, 15. sayfayı okumayın dedi. Bu sizce mantıklı mı? Değil. Bu durumda nofollow etiketi vermek yerine farklı işlemler yapmalısınız. Hem optimizasyon sürecine bakalım hem de dahili bağlantının nofollow ya da dofollow olup nasıl tespit edildiğine.

Dahili Bağlantılarda Nofollow Kullanmak SEO İçin Zararlı Mı?

Buraya kadar birçok şeyi öğrendik: iç linkleme ve nofollow tanımlarını biliyoruz. Dahili bağlantılarda nofollow etiketi önerilmez. SEO için olumlu bir yanı bulunmaz. Çünkü nofollow etiketi, takip etme sinyalini Google gönderir. Google örümcekleri buna göre aksiyon alır. Lakin, kendi sitemiz için nofollow etiketi kullanırsak Google botların kafası karışabilir.

Matt Cutts – Google’ın Arama Kalitesi Ekibi Başkanı bu duruma şu şekilde yaklaşmıştı:

İç linklemede nofollow rel durumunu kullanırsanız bu durum bağlantı grafiğinden düşmesine neden olur.

Matt Cutts

Doğal olarak kullanılmayan PageRank suyunun artık nofollow etiketiyle akmayacağına, kesintiye uğrayacağını ve yok olacağını da ifade ediyor. Matt Cutts şöyle devam ediyor:

En azından kendi sitenizdeki iç bağlantılar için her zaman, nofollow etiketi eklemeyin.

Matt Cutts

Biraz teknik bir konu olsa da pek çok insan SEO konusunda bu durumu atlayabiliyor. Asla, optimizasyon sürecinde tek bir madde her derde deva olmaz. Adım adım her detayı kontrol etmemiz gerekiyor ki dahili linklemede no follow yapmak buna dahil.

Sadece Matt Cutts değil aynı zamanda Gary Illyes de bunun gibi bir ifade ile olaya yaklaştı. Gary de dahili bağlantılarda nofollow etiketi kullanmamayı önerdi. John ve Google Arama Konsolu tarafında da böyle bir açıklama olduğunu biliyorum lakin kaynağın yeterli olduğunu düşünüyorum. Garry şöyle bir ifade kullandı (Youtube üzerinde soru cevap bölümünde)

Nofollow, özellikle kendi sitenizde muhtemelen asla cevap değildir. Hedef sayfanın herhangi bir nedenle robotlaştırılacağı köşe durum senaryoları düşünebilirim ve ardından robotlaştırılmışsa ve henüz dizine eklenmemişse, o sayfanın dizine eklenmesini istemiyorsanız, o zaman muhtemelen işaret etmek istemezsiniz. 

Gary Illyes

Matt Cutts bu video üzerinden olayı pekiştirerek anlattı. Video 2010 yılına ait olsa da etkisi mantık dahilinde geçerli.

YouTube video
Google analisti Matt, iç linkleme yaparken rel=”nofollow” yapmamız gerektiğini anlatıyor.

Video transcript’in bir kısmına bakarsak; inlinks yapı, sayfa sıralamasını değiştirmenin harika bir yoludur. Ama ben, nofollow kullanmazdım çünkü bence bu yarardan çok zarar yapar. Her şeyi açıklıyor bu ifade.

Sadece PageRank değil tarama bütçesi de dahili bağlantıların nofollow etiketine sahip olmasını etkiler. Birçok hastalığa sebep olabilen basit bir SEO işlemi.

Dahili bağlantılara nofollow etiketi eklemeyeceğiz. Peki bu zamana kadar ekledik, bilmiyorduk nasıl optimize etmeliyiz? Bir başlık altında anlatıyorum.

İç Linkleme Nofollow Etiket Tespiti Nasıl Yapılır?

Bunu tespit etmek oldukça kolay. Zor olan kısım manuel olarak düzeltmeniz (bir yazılım bilginiz bulunuyorsa o da kolay). Manuel ve otomatik olarak dahili bağlantılarda takip etme durumunu göstereceğim. SEO için level atlama bölümü.

Manuel tespit: İlk olarak manuel tespit yapabilirsiniz. Bunu yapmak oldukça kolay. Bir yazınıza ya da sayfanıza girin ve anchor text olan link verdiğiniz bir yazıyı seçerek sağ tıklayın.

İç linklemede nofollow etiketi kullanmak için manuel olarak incele diyerek tarayıcı ile bakabiliriz.
İç linklemede nofollow etiketi kullanmak için manuel olarak incele diyerek tarayıcı ile bakabiliriz.

Ardından da incele diyerek açılan bölümde nofollow bölümü var mı diyerek check ediyoruz.

inlinks nofollow tespit etme manuel yontem
Manuel olarak tespit etmek için bu yöntem oldukça işe yarıyor.

Bu sayede manuel olarak iç bağlantılarımıza takip etme sinyalini ekleyip eklemediğimize bakabiliriz. Binlerce link bulunuyorsa bunun için manuel olarak tespit etmek oldukça zor.

Otomatik tespit: Screaming Frog ile dahili bağlantı rel durumuna bakabiliriz. Screaming frog ücretli bir araç olsa da yeterli sayfaya kadar ücretsiz olarak kullanabiliriz. İndirdikten sonra çok basit şekilde fotoğraflarla gösteriyorum.

screaming frog kullanarak internal durumu inceleme
Screaming frog kullanarak iç linklemede nofollow olup olmadığına bakabiliriz.

Arama çubuğuna alan adımızı yazıyoruz ve internal bölümüne tıklıyoruz. Akabinde iç inliks bölümüne tıklıyor ve sayfayı sağa doğru kaydırıp nofollow etiketi bölümüne bakıyoruz.

screaming frog inlink ve nofollow durumuna bakma
screaming frog inlink ve nofollow durumuna bakma

Oldukça basit ve en etkili yöntem. Python betiği yazarak da kontrol edilebilir.

Wordpress İle Nofollow Etiketi Düzeltme

Wordpress üzerinde takip etme sinyali gönderimi nasıl düzeltilir? Bunu yapmak kolay ama manuel olarak wordpress panelinden dofollow yapma bulunmuyor. Farklı eklentiler mevcut; hepsine iç linkleme ekleme gibi. Nofollow durumunu direkt dofollowa çevirme eklentisi bulunmuyor.

İlk olarak SEO eklentimizin doğru çalıştığından emin olduktan sonra bir yazıdan link verdiğiniz yere gelerek nofollow durumunu çevirmeniz gerekiyor.

rank math ile ic linkeleme yaparken nofollow etiketini duzeltme
Rank Math SEO aracılığıyla dahili bağlantılarda nofollow yapıp yapmadığımızı tespit edebiliriz.

Tüm süreç bu kadar. Bundan sonra tek tek tespit edip dahili bağlantılarda nofollow rel durumu kullanmışsanız optimize edebilirsiniz. SEO bakımından rakipleriniz bu hatayı yapmışsa önüne geçebilirsiniz.

İç Linklemede Nofollow Yerine Kullanılabilecek Öneriler

Bir sayfayı Google botlarına takip etmeme sinyali göndereceksek bunu rel: “nofollow” olmadan nasıl yapmalıyız? Böyle bir düşünce ya da sorunuz bulunuyorsa onun için en iyi yöntemler şöyle:

Robots.txt: Bir sayfayı robots.txt engellemek ya da google botlarına taramasını istememek en iyi seçenek. Bu sayede Google örümcekleri o sayfayı, yazıyı, ürünü takip etmeyerek amacına ulaşabilirsin.

Noindex: İndex almış bir yazı, sayfa noindex etiketiyle Google botlarına durum bildirebilirsiniz. Sayfanın değiştiğini düşünüyorsanız Search Console ile o sayfanın tekrar taranmasını isteyebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere; takip etmeme sinyali göndermek yerine noindex ya da robots.txt ile sayfanın taranmasını engelleyebilirsiniz. Hem tarama bütçesinden ödün vermez hem PageRank suyundan etkilenmez hem de SEO sürecini sağlıklı yönetebilirsiniz. İç linklemede yaparken nofollow ile ilgili düşünceniz bulunuyorsa lütfen beni yorumlarda bilgilendirin.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu