Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

SEO

H1 H2 H3 Nedir? Heading Etiketleri ile SEO

HTML başlık etiketleri olan H1 H2 H3 H4, bir web sitesinin oluşumundan başlayarak SEO sürecine ait detayları içerir. H etiketlerine ihtiyaç duymamızın ana sebebi: giriş, gelişme sonuç yazımında tam olarak ne vermek istediğimizi anlatamamak. Hem kullanıcıya hem de okuyucuya neyin önemli neyin daha az önemli olduğunu vurgulayamıyoruz.

Bunun sonunda SEO süreci ortaya giriyor ve buna dikkat etmeye başlıyoruz. İlk olarak şunu bilmek lazım: Arama motorları için değil insan için içerik yazmak gerekiyor. Yazıları mutlaka okumak, insanların ne istediğine cevap vermek önemli.

H1 H2 H3 etiketlerini düzgün kullanmamız bize ne avantajlar sağlayacak:

  • Kullanıcı okuma sırasında siteden vazgeçmeyecek
  • Kullanıcı dostu bir yazı sergileyerek kullanıcının sitede kalma oranını artıracağız
  • Kullanıcının kafasında bir soru işareti kalmayacak ve marka oluşturma yolunda adım adım ilerleyeceğiz
  • Google arama böceklerine hiyerarşiyi göstermiş olacağız
  • Konu kümelemesini iyi şekilde organize etmiş olacağız

Html heading tags olarak bilinen bu durum seo teknikleri açısından vurgulanmaya başlandı. Google arama motorları sayfaları daha iyi anlamak için bazen de bu yapıdan beslendiği belirtilir. John Mueller’e göre bir sıralama faktörü, sinyali değil. Kullanıcı davranışı açısından önemli. Konuların daha iyi senkronize olması daha iyi okunmasını sağlar. Bir yazı yazılırken ilk dikkat edilen nokta h etiketleridir.

Hem SEO sürecine bakarken doğru yapılanma nasıl olmalı bunu da göz önüne getireceğim. İlk olarak ne olduğunu öğrenelim.

H1 H2 H3 H4 H7 H11 Nedir?

<H1 H2 H3 H4 ve devamı HTML başlık etiketleridir ve web sayfalarında başlıkları belirtmek için kullanılırlar. HTML dilinde < h1 ya da h2 > olarak gösterilir. Heading 1, Heading 2 kısaltılmasıdır.

Başlık etiketinin değişimi konunun bütünlüğüne göre değişir. Burada anahtar kelime araştırması, konu araştırması, rakip incelemesi h etiketinin kaderini belirler. Hangisini kullanıp hangisini kullanmayacağınız araştırma sonrası ortaya çıkar.

Ne olduğunu ve ne anlama geldiğini tablo halinde şöyle gösterebilirim:

H etiketleriNe Anlama Geliyor
H1H1, bir başlık seviyesini temsil eder. Ana Başlıktır. En üst düzey başlık olarak kullanılır. Yazının, ürünün veya sayfanın ana konusunu belirtir. Konu temasını yansıtır.
H2H2, bir başlık seviyesini belirtir. H1 altına olabildiği gibi H2 altında da olabilir. İkincil bir konuyu veya bölümü temsil eder. H1 ile arasında hiyerarşik bir ilişki vardır.
H3H2’nin altında yer alır. Daha spesifik bir konuyu veya alt bölümü temsil eder.
H4H3’ün altında yer alır. Daha da spesifik bir konuyu veya alt bölümü temsil eder.
h1 h2 h3 h4 ne anlama geliyor tablo halinde detaylandırdım.


H etiketleri doğru ve düzgün kullanıldığı zaman hem kullanıcı davranışı hem de Google botları tarafından iyi karşılanır. Bir roman okumak gibi düşünün. Romana yeni başladınız ve 2. bölümde ana karakter ölüyor 3. bölümde tekrar ortaya çıkıyor. Ne düşünürsünüz? Web sitelerin başlık etiketlerini de buna göre optimize etmelisiniz. Örnekler çoğaltılabilir lakin konu mantığı hep aynı kalacak: hiyerarşik yapılanma kurmanız gerekiyor.

Aynı kelimeleri içeren h1 h2 kullanmak keyword cannibalization nedeni olabilir. Bir SEO hatası olan bu süreç sıralamanızda da olumsuzluk yaşatacaktır. Başlık etiketi yapılanmasını hem bilmek hem de bilerek uygulamak ilk hedefiniz olmaldıır.

H1 Etiketi (En Önemli Olduğu İçin Bunu Ele Aldım)

HTML sayfasında en büyük o mu bilmiyorum ama çooook büyük. h1 en büyüktür. h1 h2 h3 diye giden sıralamamızda h6’nın en büyük olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hayır; yanılıyorsunuz. HTML’de 6 adet başlık etiketi bulunuyor. Her bir başlık etiketinin yazı boyutu birbirinden farklı. Okuyucu konuyu daha iyi okuması için. h1 burada en büyük olandır. En büyük yazı boyutuna sahip olan başlık etiketi <h1> , en küçük yazı boyutuna sahip olan başlık etiketi ise <h6> dır.

Grafikte yazıda h1 etiketini bilmek gerekiyor çünkü sayfalarımızı, ürünlerimizi buna göre optimize ediyoruz.

Şimdi h1 etiketini bildiğimize göre h2 etiketini öğrenelim. Çünkü bir şeyi iyi bilmek için onun yan versiyonlarını da bilmek gerekiyor.

H2 etiketi ne demek diye soruyorsanız; ana başlığı vurgulayan alt başlıktır. Bir sayfada h2 etiketi birden fazla olabilir. Bu durum sizin konunuza göre değişir. Spesifik yerine açıklama özelliğinde kullanılır. Şimdi h2 etiketini öğrendiğimize göre h1 etiketine bakışımızı daha iyi neticelendirebiliriz.

Her sayfada bir tane h1 etiketi kullanmak en ideal yöntemdir. H1 ana başlıktır. Bir sayfada kaç tane ana başlık olabilir? Farklı bir konuysa yeni bir sayfa açarsınız oradan devam edersiniz. Birden fazla h1 kullandım SEO için cezalandırılır mıyım? Ceza almazsınız lakin olumlu bir durum olmadığından belirsizlik ile sonuçlanırsınız.

Kaynaklarımıza geçelim. John Mueller’e bazı sayfalarda h1 olmadığı ifade edildi. Bu durumun avantaj mı yoksa dezavan mı diye soruldu. John ise; “H1’e sahip olmadığınız için asla cezalandırılmayacaksınız. Bu sadece iyi bir uygulamadır.”

Reddit Üzerinde Geçen H1 olmalı mı olmamalı konuşması

Konuşma da John h1 başlığı ile ilgili bir soruyu da cevaplandır. Reddit üzerinden detaylar şöyle;

Bu reddit kaynağı az mı geldi. Konuyu biraz daha genişletelim o zaman. Youtube üzerinden John’a “Bir web sayfasında bir tane H1 olması zorunlu mu?” diye soruldu.

YouTube video
John h1 olmalı mı sorusunu cevaplandırıyor.

Soru: Bir web sayfasında sadece bir H1 etiketi olması zorunlu mu? Veya birden çok kez kullanılabilir mi? Bu soruyu da defalarca alıyoruz.

John: H1 etiketlerini bir sayfada istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz. Limit yok, alt ve üst sınır yok. H1 öğeleri, bir sayfaya daha fazla yapı kazandırmanın harika bir yoludur. Böylece kullanıcılar ve arama motorları bir sayfanın hangi bölümlerinin farklı başlıklar altında olduğunu anlar. Bu yüzden onları bir sayfada uygun şekilde kullanırdım.

Office Hours Sırasında H1 ile ilgili Youtube Konuşma metni

Twitter üzerinden farklı bir konuşma yaşandı. H1 sıralama faktörü olarak değerlendirilmesi konusunda tam isabet cevap sağladı.

Bir sayfada h1 öğesinin olması gerekli veya kritik değildir. Yine de bazı yapı/anlambilim, kullanıcılar, erişilebilirlik ve arama motorları için yararlıdır.

John Mueller – Twitter

O konuşmanın tam detayları şöyle;

Ekran okuyucuları düşününce birden fazla h1 kullanmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu durum onlar için olumsuz bir okuma yaşatacaktır.

H1 H2 H3 H4 H5 H6 Sıralaması SEO Durumu

Başlık sıralaması, içeriğin hiyerarşik yapısını ve önem derecesini belirtir. Arama motorları bunun sayfayı anlamayı kolaylaştırdığını ifade eder. Direkt olarak bir sıralama faktörü değildir. Bir sayfada h1 h2 kullanmayı doğru ve düzgün yapmak SEO için adımdır.

Bu konuda birçok soru geldi. Google da boş durmadı. İnsanların h1 h2 h3 h4 konusundan ziyade başlık etiketlerinin SEO durumu kafa karıştırmış gibi gözüküyor.

Bu sorunun net cevabını Google verdi. Birden fazla h1 kullanmak SEO avantajı sağlar mı durumunu Youtube üzerinden cevapladı. John bu video h1 konusuna net bir nokta koydu.

YouTube video
Çoklu H1 Başlıkları: SEO ve Erişilebilirlik için Bunları Nasıl Ele Alabilirsiniz?

H1’ler sitenizin sıralamasını daha iyi veya daha kötü yapmaz.

John Mueller – #AskGoogleWebmasters üzerinden verdiği cevap

2 dakikalık video birçok h etiketini de cevaplandırıyor.

Başlıklar bir sayfanız, yazının tam olarak ne ile ilgili olduğunu açıklar. Bunun için sadece başlık yapılanmasını doğru yapmak SEO stratejisi için yalnızca bir adımdır. Her nüans optimizasyon için önemli. Blog yazarları ya da web site sahipleri h1 h2 h3 yapılanmasının düzgün olarak inşa edilmesini ister. Bu durum hem kullanıcı niyeti hem de arama motorlarının daha iyi taraması için gerekli.

Başlık Etiketleri İle En Çok Sorulan SEO Soruları

Başlık etiketini kullanmaktan ne kadar kullanmaya kadar birçok soru soruluyor. Bunları Google faq ve farklı soru-cevap bölümünde görüyorum. Bazı araştırmalara yaparak kaynak belirtmek adına bir liste hazırladım.

Sadece H1 H2 Kullanmak SEO İçin Yeterli Mi?

İlk olarak şu soruya bakalım: “h1 h2 başlık kullandım On page SEO (iç seo) sürecim tamam mı?” Hayır. Arama motoru optimizasyonu sadece bir metrikten oluşmaz. Başlık bir madde olsa bile geriye sayısız madde kalır. İyi bir başlık yapılanması mutlaka sitelerde olması gerekir. Google tarafından John bu konuya da bir açıklık getirdi.

John sadece başlık yapılanmasının doğru şekilde yapıldığından SEO için ‘tamam’ olmadığını ifade ediyor.

H1’den Sonra H2 Kullanmak

H1 heading etiketinden sonra h2 kullanmak normal bir gelişim olduğunu görürüz. “H2’den sonra H1 kullanırsak SEO için kötü bir durum mudur ya da ceza yer miyiz?”

John Mueller, Twitter’da HTML’nizde başlık etiketlerinizi, yani h2 etiketlerinden önce h1 etiketlerinin sırasının SEO kaderi ile ilgili bir soruyu cevapladı.

h2den sonra h1 kullanmak iyi bir seo stratejisi olmadığını john ifade ediyor.

John burada, bir sayfada, yazıda net bir içerik stratejisi yürütmeniz gerektiğini belirtiyor. İyi bir başlık yapılanmasının Google botlarının anlamasına yardımcı olacağını ifade etti.

H1 H2 ya da H3 Boyutu SEO Açısından Avantaj Mı?

Arama şefi John Mueller tarafından bazı yerlerin kalın yapılması Google botlarının işine yarıyor diye bir açıklama gelmişti. Anahtar kelimenin başlık bölümünde kullanılması avantaj olduğunu biliyoruz. Bazı wordpress temalarında başlık boyutu ayarlanabiliyor. Daha büyük ya da paragrafla aynı boyut yapmak SEO açısından bir avantaj elde ediyor mu bunu kaynaklarıyla öğrenelim.

İlk kaynağımız John Mueller. John’a gelen soru şöyleydi; Masaüstünde farklı mobilde farklı başlık yapıları kullanmak SEO için avantaj mı? Muelller ise şöyle yanıtladı: h1 h2 h3 başlık kalınlığının SEO için hayal edilemez olduğunu vurguladı.

John mueller h1 h2 h3 boyutları ile ilgili bir açıklama yaptı.

Kıssadan hisse: başlık boyutunun direkt olarak SEO sıralama faktörü, sinyali olmadığıdır. Lakin kullanıcı davranışı burada ortaya çıkıyor. Başlıklarınız 1px ise kullanıcılar olumlu tepki vermeyecektir. Davranışı etkileyeceği için dolaylı olarak SEO sürecinizi de etkiler.

Ne yapılmalı: A/B testleri oluşturmalısınız. Microsoft clarity kurarak davranış incelemesi yapmalısınız. Yorum bölümleri oluşturarak kullanıcının geri dönüşünü isteyebilirsiniz. E-posta pazarlaması yaparak başlık px değerinin sizin için ne ifade ettiğini sorabilirsiniz. vbvbvb.

Bir Resim H1 ise

Başlık cümlesi yarıda kaldı çünkü muğlak bir yapı var. SEO açısından soruluyorsa Google resmin h1 olarak değerlendireceği için yazının bir parçası olarak kabul edecek. Kullanıcı niyeti için soruluyorsa görme engelli vatandaşlar için bir problem. John bunu da cevapladı.

Her türlü soruyu cevaplayan Mueller, Twitter’da bir diyalog yaşadı.

“Bir görüntü h1 olarak işaretlenirse benzer bir işlem var mı?” diye soruldu.

“h1” içindeki bir görüntüyse, o zaman bu “h1″in bir parçası olacaktır.

John Mueller’e gelen resim h1 olması SEO durum sorusu
Resim h1 yapma durumunda Google botlarının davranış sorusu

Google botlarının resme h1 atamanız halinde onu h1’in bir parçası olarak göreceğini ifade ediyor.

Başlıklara Bağlantı Verilir Mi?

HTML olarak başlıklarınıza bağlantı verebilirsiniz. Başlık yapılanmasında bağlantı vermeniz SEO süreci için bir avantaj sağlamaz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta iç linklemede nofollow etiketi vermemizdir. Dış link olarak da ayrıca verebilirsiniz. Sadece kullanıcı davranışı ile alakalı bir durumdur.

Title ile H1 Aynı Mıdır?

<title> etiketi, HTML belgesinin başlık veya başlığıdır. H1 ise; HTML belgesinde en yüksek öneme sahip bir başlığı temsil eder. Yani, <title> etiketi sayfanın genel başlığını belirtirken, <H1> etiketi sayfanın içeriğindeki bir başlığı ifade eder.

Örneğin TLDR ile bir yazı hazırlamıştım ve title etiketi şöyle;

H1 etiketi ise;

  • TLDR Optimizasyonu ile 10 Numara SEO (Örnek Gösterim)

SERP sonuçlarına title gözükecek. Rank Math, Yaost gibi panellerden ayarlanabiliyor.

H1 H2 H3 H4 Nasıl Kontrol Edilir?

Geldik en önemli noktaya. H1 H2 etiketleri nasıl kontrol edilir bunu detaylandıralım. 3 farklı yöntem ile gideceğiz. Manuel, bir eklenti yardımıyla ve bir program ile. İlk olarak manuel şekilde yazıda <h1> ya da <h2> nasıl kontrol edilir bunu göstereceğim.

Bu kontroller sonucunda özellikle SEO hatası olarak nitelendirilen anahtar kelime doldurma durumunu optimize edebilirsiniz. Bu sayede Birden fazla noktada başarılı olma girişimi elde edersiniz.

Manuel Olarak <h1 h2 Kontrol Etmek

İlk olarak neyi kontrol edeceksek o sayfayı açıyoruz. Ardından farenin sağ tuşuna tıklıyor sayfanın kaynağını görüntüle diyoruz. Kısa yolu ctrl + u tuşuna basmak.

Akabinde ctrl + f tuşuna basarak arama çubuğunu açıyoruz. Arama çubuğuna <h1 ya da <h2 yazıyoruz. Bu kadar. Manuel olarak h1 veya h2 bulmak bu şekilde gerçekleşiyor.

manuel olarak h1 bulmak
Manuel olarak h1 h2 bulmak istiyorsak sayfanın kaynağını görüntülememiz gerekiyor.

Eklenti Yardımıyla H Tespiti

SEO Pro Extension eklentisini kullanıyorum. Moz, SEO peek gibi eklentilerle de <h1 ya da h2 durumunu görebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey: Google chrome eklenti bölümünü ziyaret edip bir ifade ettiklerimden bir tanesini yüklemek. Bir eklenti yüklemek yine de sizin kontrolünüzdedir.

eklenti ile h1 h2 kontrol etmek
Eklenti yardımıyla h1 h2 h3 h4 görebilirsiniz.

Şimdi de son olarak bir program ile tespit etmeye geçelim.

Screaming Frog Kullanarak H1 H2 Etiketi Tespiti

Farklı program da kullanabilirsiniz lakin ben bunu kullanıyorum. İlk olarak programımızı açıyoruz. Ardından arama bölümüne alan adımızı yazıyoruz. Herhangi bir ayar yapmanız gerek yok başlık etiketleri direkt olarak çıkıyor.

screaming frog ile h1 ve h2 kontrolu
screaming frog ile h1 ve h2 kontrolü

Bu bölümde h1 kaç tane h2 ne kadar, uzunluklarını dahil görebiliyorsunuz. Dışa aktarma seçeneğiyle kolayca optimize edebilme imkanınız bulunuyor.

H Etiketi Nasıl Düzeltilir?

H etiketi nasıl yapılır ya da nasıl düzeltilir konusunu da açmak istiyorum. Çünkü basit gözükse de farkı yakalamak gerekiyor. CMS üzerinden bir siteniz bulunuyorsa bunu yapmak oldukça kolay. Youtube üzerinden videolar izleyerek h etiketleri değişimini yapabilirsiniz. Word h1 h2 durumunu inceliyorsanız menüdeki başlık yapılanmasından kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Lakin yine de ben WordPress tabanlı bir site kullanıyorsanız nasıl düzelteceğinizi göstereceğim. İlk olarak wordpress hesabınızı açın ve bir yazıya tıklayın.

yaziyi duzenle
Bir yazıya, ürüne, sayfaya geliyoruz ve Yazıyı düzenle işaretine tıklıyoruz.

Bir başlığı seçiyor ve resimdeki gibi h etiketi üzerine tıklıyoruz.

h etiketi duzeltmek
h etiketi düzeltmek için h2 yazan bölüme tıklıyoruz

Konunun, sayfanın, ürünün ne ile ilgili olduğunu belirleyerek başlık yapılanmasını değiştirebiliriz. Burada önemli olan kullanıcı davranışını geride bırakmamak. Merkez olarak okuyucuyu ele almak.

Bir okuyucu web sitede hangi h etiketi kullanılmış bunu görmez. Manuel olarak incelemesi lazım. Lakin bazı temalarda h etiketi sırayla px değeri düşer. Kullanıcı okurken bundan rahatsız olabilir. Başlıklarda konu bütünlüğü kaybolabilir. Okuyucu davranışı derken bunu ifade anlatıyorum.

Örnek H1 H2 H3 Yapılanması

Buraya kadar okuduysanız mantığını, ne demek istediğimi SEO için avantaj olup olmadığını anladınız. Şimdi sıra bir örnekler verip bilgiyi kalıcı hale getirmek.

Pratik bir çözüm ile başlamak istiyorum. Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra başlıklarınızı ve yazacağınız konuları belirlediniz. Ürün de olabilir fark etmiyor.

“Bana başlık etiketi konusunda yardımcı ol. h1’den başlayarak h4’e kadar bunları hiyerarşik olarak sırala”

ChatGPT hazırladığınız başlıkları göndererek hiyerarşik bir yapılanma isteği bulanabileceğiniz prompt.

Perde ile ilgili bir örnek hiyerarşisini ChatGPT şöyle hazırladı:

ChatGPT h1 h2 h3 yapilanmasina ornek
Başlık etiketi yapılanmasına örnek – ChatGPT

Hem pratik hem bazı şeyleri çok iyi bilmeden hazırlanabiliyor. İnovasyon.

H Etiketleri İle İlgili Son Söz

Sadece kendi siteniz için değil rakip siteleri analiz etme sürecinde de h1 ve h2 durumuna bakılır. Rakip içerik tespiti hazırladığımda bu iki maddeyi de check list içerisine biliyorsunuz dahil ettim. Bunun nedeni basit:

Web sitenin neyi vurguladığını anlamak ve anahtar kelime kullanım yerlerini incelemek.

Bu yazımda h etiketleri olan h1 h2 h3 gibi yapılan SEO sürecine etkisi gibi temel konuları ele aldım. Sizin de düşünceniz, yorumunuz varsa mutlaka bildirin. Örnek başlık sorabilirsiniz yanıtlamaya çalışacağım.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu