Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

TLDR Optimizasyonu ile 10 Numara SEO

TLDR optimizasyonu mükemmel bir SEO içeriği çıkartmak için en önemli unsur. İnce eleyip sık dokuduğumuz yazıların okunmasını istiyorsak bazı yöntemler uygulamamız gerekiyor.

TLDR yani “çok uzun okumadım” ifadesiyle kısaltılan bir açılımdır. Web sitesi deneyiminde, yazıların uzunluğu okuyucular için bir sorun haline gelmeye başladı. Web sitelerindeki yazılar uzun olduğunda, kullanıcılar genellikle TL;DR durumuna düşer. Yazılar uzun ve aradıkları cevapları içermediği için zaman kaybı olarak algılanır. Kullanıcılar ilgilerini kaybedebilirler.

TL;DR (Too Long; Didn’t Read), kısaltmasıyla TLDR olarak da ifade edilir. Bu konuya çok takılmadan, içeriğin nasıl optimize edileceği ve örnek çalışmaları gösteren bir yazı sunuyorum. Siz de takılmadan devam edin.

Anlatım bozuklukları ve noktalama işaretleri nedeniyle okuyucular yazıyı terk ederler. Yazılar uzundur ve içerisinde fotoğraf, video, gif gibi görsel materyaller sunulmamıştır, bu da okuyucuyu sıkar.

Tolstoy’un “Savaş ve Barış” kitabı çoğu yayınevinde iki cilt olarak basılmış ve yaklaşık olarak 2 bin sayfa uzunluğundadır. Bu, okunmaya değer bir gerçek eserdir. Makale uzun diye yazıyı okumaktan çok az insan web sitesini terk eder. Lakin bazı durumlar istisnadır.

Bu basit ifadelerden sonra eyleme geçme vakti gelmiştir.

Mükemmel Bir SEO İçin TLDR Önemi

SEO’nun kalbinde içerik her zaman ilk üç sırada yer alır. Yazınızı okumaya gelen kullanıcının ‘çok uzun okumadım’ düşüncesi SEO hatalarına sebep olur. Yazınız oldukça uzun, bir problemin çözümünü de geçip A’dan Z’ye detayları aktardığınızı düşünün. Kullanıcı geri tepki olarak web siteden çıkma eylemi gerçekleştirir.

BaşlıklarSEO için TLDR önemi
Kullanıcının ilgisini çekmeToo long didnt read bölümünün en önemli kısmı kullanıcı ilgisi çekmekten oluştur. Bu optimizasyon ile kullanıcı ilgisini çekersiniz ve sitenize ziyaretçi artışı gerçekleştirirsiniz.
Kullanıcı deneyimini
iyileştirmek
TL;DR bölümü optimizasyonu sayesinde kullanıcıyı davranışa sürükleyebilirsiniz. Bu durumda, kullanıcı sadece sitenizi ziyaret etmeyecek aynı zamanda bir davranışı (form doldurma, whatsapp tıklama) eylemini gerçekleştirecek.
Bilgiyi öz ve kısa tutmakTL;DR, içeriğin özünü kısa ve öz bir şekilde sunmayı hedefler. Kullanıcılar, içeriği okumadan önce hızlı bir şekilde ana fikirleri anlayabilir ve bu da zaman tasarrufu sağlar.
Google gözünde iyi bir yer edinmekTLDR, arama motorlarına içeriğin özünü sunar ve anahtar kelimeleri vurgular. Anahtar kelime doldurmadan kaçınmış bir yapı oluşturmalısınız.
Giriş kısmında kullanıcıyı tutmakİlk ve en önemli kısım giriş kısımlarıdır. Okuyucuyu sitede tutmak için burayı en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor.
SEO için çok uzun okumadım perspektifine bakış tablosu

Google tarafından direkt olarak TL;DR konusunda bir açıklama bulunmuyor. Lakin onu etkileyen, onun oluşmasına neden olan açıklama ve güncellemeler mevcut. Örneğin faydalı içerik güncellemesi ile kaliteli, kayda değer içerik yazmanın temelleri atılmıştı.

Yararsız içeriğin uzun vadede geri dönmediğini belirlediği için sınıflandırma geçerli olmayacaktır.

Google Arama Merkezi

Google her zaman kaliteli içeriğe önem veriyor. Kullanıcıyı sitede tutmak için gereksiz bilgilere yer vermemelisiniz. Kullanıcının içeriğinizi okuyup paylaşmaya yöneltecek kadar merak uyandıracak içerikler hazırlamalısınız. Bunun en güzel yolu evergreen içeriktir.

Örnek TLDR Çalışması

Her yoğurdun yeniliş şekli farklı olsa da temel olarak tl;dr optimizasyon süreci aynı. 2+2=4 sonuçta. contentking sitesi ‘çok uzun okumadım’ diye düşünenler için mükemmel bir gelişim sunmuş. Burada, ilk giriş cümlesinde bir blok açarak kısaca olayı anlatıyor. Kullanıcının ilgisini çektikten sonra materyal ile yazıyı destekliyor. Yazının ne kadar uzun olduğunun bir önemi kalmıyor çünkü okuyucuyu kaybetmiyor.

contentkingapp tarafindan tldr optimizasyonu yapilis sekli
contentkingapp tarafindan tldr optimizasyonu yapilis sekli

Linkedin üzerinden takip ettiğim Adnrea da bu durumu özetledi. Bir post paylaşarak too long didnt read düşüncesine karşı nasıl bir optimizasyon yapacağınızı ifade etti.

Blog yayınlarınızın başlangıçta kısa bir 50 kelimelik tldr ekleyerek daha iyi performans göstermesini sağlayabilirsiniz. Hemen çıkma oranını azaltır çünkü insanlara tam olarak aradıklarını bulacaklarına dair güvence verir.

Andrea Bosoni – Zeroto Marketing kurucusu

Yazım hataları, anlam kaymaları, anlatım bozukluklarını düzeltmek oldukça kolaylaştı.

TLDR Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

‘Çok uzun okumadım’ durumunu optimize etmek hem SEO hem de kullanıcı açısından önemli. Yazınızı düzeltmek, okumak, farklı tekniklerle içeriğinize renk katmak kullanıcıyı sitede tutar. Google gözünde de ödüllendirilirsiniz.

Yararlı bir içerik oluşturduğunuzda marka itibarının artacağını unutmamalısınız. Örneğin, bir soru çözümü paylaştınız lakin kısa (300 kelime gibi) bir yanılgıya düştünüz ve metni uzatmaya karar verdiniz. SEO hatasını resmen başlattınız. Kimse 2+2 sorusundan sonra ilk defa kim 2+2 sormuş, 2+2 nereden bulunmuş gibi nüansları merak etmiyor.

İnsanlar sadece ihtiyaç duydukları bilgilere erişmek istiyor. Zaten video (YouTube), görsel (Instagram) ve kısa haber kanalları (Twitter) bulunuyor. Bu nedenle, yazınızda en iyi ve değerli içeriği sunmanız gerekmektedir. Şu anda ChatGPT gibi yapay zeka destekli çözümler de mevcut, bu nedenle kullanıcıyı siteden uzaklaştırmamalısınız.

TLDR optimizasyonu için adım adım neler yapmanız gerektiğine bakalım.

Yazılarda Gereksiz Cümlelere Yer Vermemelisiniz

Ben bunu daha iyi anlatmak için yazının belirli bir bölümüne gereksiz cümle ekledim. Bu cümleyi de fotoğraf ile gösteriyorum. İnsanlar sizin hikayenizi, düşüncelerinizi daha az önemsiyor. Genellikle bir sorunu arıyor ve o yüzden sizin sitenizi ziyaret ediyor. Evergreen gibi bir içerik yazmanız burada önemli.

iceriklerde gereksiz cumle uzatma girisimlerine son vermeliyiz
Yazılarda metnin gereksiz şekilde uzamasına son vermeliyiz. too long didn’t read bataklığına düşmemek için metinleri tekrar ve sesli şekilde okumalıyız.

Bunun için yazılarınızı tekrar kendiniz sesi şekilde okumalısınız. Bu sayede kelime hatalarını, anlam kaymalarını kolaylıkla görebilirsiniz.

İçindekiler Tablosunu Düzeltmek

Uzun uzun yazılarınızın daha tatlı gözükmesi için içindekiler tablosunu bir şekilde optimize etmelisiniz. Geçen gün backlink içeriğini hazırlamıştım ve içindekiler tablosunun başlıklar nedeniyle oldukça uzun olduğunu fark ettim. Bunun için onu açılır / kapanır olarak düzeltmeye karar verdim.

icindekiler tablosunun uzunlugu too long didnt read durumu olusturulabilir
Ne kadar uzun gözüküyor ve korkutucu da geliyor. İçindekiler tablosunun uzunluğunu direkt yansıtmak TL;DR konusunda olumsuz bir etki oluşturabilir.

Kullanıcıyı daha çok web sitemizde tutmak için içindekiler bölümünü sidebara taşıyabilir ya da accordion oluşturabilirsiniz.

backlink tablosu icindekiler bolumu
Backlink içeriğinin güncel içindekiler bölümü bu şekilde

Ardından içindekiler tablosunu güncelledim. Bu şekilde tablo daha estetik görünüyor ve kullanıcının yazının uzunluğu nedeniyle önyargı oluşturmasını engelliyorum.

Yazı Düzenleme Aracı: Hemingwayapp Kullanmak

https://www.hemingwayapp.com/ sitesini neredeyse her yazımda kullanıyorum. Metnin daha okunaklı olması için uyarılar vermesi en büyük avantaj.

Makale yazarları ve diğer metinlerini daha etkili hale getirmek isteyen herkes için faydalı bir araçtır. TLDR için hemingwayapp kullanmak SEO sürecine en büyük desteği sağlayan unsur. Yapmamız gereken oldukça basit. Metnin belirli belirli bölümlerini alarak hemingwayapp sitesine yapıştırmak. Bize, kırmızı, sarı gibi uyarı renkleri çıkartırsa bunları okuyarak düzeltmek, optimize etmek.

hemigwayapp ile tldr optimizasyon calismasi
hemigwayapp ile tldr optimizasyon çalışmasında alacağınız sonuçlar bu şekilde olacak. Bunları düzeltmeniz ve okuyucuyu web sitenizden kaçmasını engelleyerek SEO çalışmalarına destek sağlamalısınız.

  • Kırımız renk: Bana, metnin okunmasının oldukça zor (very hard) olduğunu ifade ediyor.
  • Sarı renk: Metnin okunmasının zor olduğunu ifade ediyor.

Metni optimize ederek bir taş ile birden fazla kuş vurma şansı elde edeceğiz. Hemingway kullanarak metni TL;DR çalışmalarına göre optimize ettiğimizde neler kazanacağız:

  • Okuyucu, metnin belirli yerlerinde “Bu yazı çok uzun” düşüncesine kapılmayacak.
  • Okuyucu, tekrar eden kelimeleri görmeyecek ve duraksamadan okumaya devam edecek.
  • Çok uzun okumadım düşüncesine kapılmasını doğal olarak engelleyeceğiz.

Okuma Süresini Koymak

Okuma süresi, SEO için doğrudan bir sıralama faktörü, sinyali değildir. Kullanıcıyı sitede tutmak ve okumaya başladığında ne kadar bir süre gerektirdiğini ifade eder. Kısa bir hesaplama ile yapılır.

okuma suresi
Okuma süresini eklemek kullanıcının ne kadar süreyle yazıyı okuyacağını ifade eder.

JavaScript kullanarak ya da eklenti ile bunu gösterebilirsiniz.

ChatGPT Kullanmak

ChatGPT ile TLDR arasında mükemmel bir ortaklık bulunuyor. Çok uzun okumadım sürecinde, yazının hatalarını, anlam kaymalarını sıfıra indirebilirsiniz. Sitenizde yayınlayacağınız metni nerede yazarsanız yazın. En son parça parça ChatGPT sunarak şu istem (prompt) kullanarak metni optimize etmelisiniz:

“Bu metni türk dil kurumu yazım kurallarına göre düzeltmeni istiyorum. Metinde anlatım bozukluğu ve anlam kayması varsa bunları tekrar yazmanı istiyorum.”

Örnek bir prompt

Bu örneği kullanarak bir yazıyı ChatGPT ile paylaştım.

tldr optimizasyonu icin chatgpt prompt kullanimi
Bu yazımda geçen bir bölümü alarak ChatGPT ile paylaştım. Ondan bu yazının noktalama işaretlerini düzeltmesini istedim.

Mükemmel sonuçlar elde edeceğinizden şüphem yok. Peki, promptumuza TLDR sürecini de ekleyelim. Okuyucuyu web sitemizde tutmak ve TLDR optimizasyonu için örnek bir istem şöyle olurdu:

“Aşağıdaki metni türk dil kurumu yazım kurallarına göre düzeltmeni istiyorum. Metinde anlatım bozukluğu ve anlam kayması varsa bunları tekrar yazmanı istiyorum. TL;DR için metni güzelleştir ve okuyucu sıkılmasın”

ChatGPT için TLDR prompt örneği

Semrush ile TLDR Optimizasyonu

Semrush ile SEO kolaylaştı. TLDR optimizasyonu için semrush etkisine ihtiyacımız var. Semrush kullanarak too long didn’t read durumuna düşmemek için çalışma yapmamız gereken yerler;

Kullanıcı niyeti: Semrush üzerinden kullanıcı niyetine göre yazınızı hazırlayabilirsiniz. Kullanıcı niyeti uzun bir konu olsa da kullanıcının arama amacına göre bir sayfa oluşturmalısınız. Örneğin; kullanıcı ürün satın almak için anahtar kelimeyi kullanmışsa navigasyon temeli bir sayfa hazırlamamız hata olur. Bu da kullanıcıyı siteden uzaklaştırır ve TL;DR konusunda başarısız bir inşa planı oluşturmuş oluruz.

kullanici niyeti amaclanarak sayfa, yazi olusturmali ve tldr buna gore optimize etmelisiniz
Kullanıcı niyetine göre sayfa, yazı oluşturmalısınız. Bu hem RankBrain altyapısını sağlamlaştırırken hem de TLDR konusunda önemli katkı sağlar

Anahtar kelime seçimi: Kullanıcı niyetinin yanında doğru anahtar kelime seçimi de TL;DR sürecini atlatmanıza yardımcı olur. Eğer anahtar kelime doldurma gibi SEO hatalarına düşerseniz, kullanıcılar sitenizde kalmaz.

SEO Writing Assistant: Bazen, word bazen wordpress bazen de Semrush yazı asistanını kullanırız. Semrush yazı asistanı bize okunabilirlik sürecinde yardımcı olur.

okunabilirlik
Semrush yazı asistanı ile okunabilirlik ölçümü yapabilirsiniz. Bu süreç TLDR ve SEO iyileştirmesine yardımcı olur.

Yazının okunup okunmadığı, kelime sayısı gibi parametrelerin yanında SEO iyileştirmeleri de yapar. Mükemmel bir SEO süreci ve ‘too long didn’t read’ durumuna düşmemek adına burayı kullanmalısınız.

Son Olarak Keyword Clustering Tekniği

Bu konuyu daha derinlemesine anlatacağım. Burada kısaca bahsetmem gerekiyor. Anahtar kelime kümele tekniği TL:DR konusunda iyi sonuçlar verir. Kelime gruplandırma yöntemidir. Anahtar kelimeleri bir arada tutarak içerik oluşturma sürecini daha yapılandırılmış hale getirir.

Bu durumu kullanarak her şeyi tek bir makale içerisine sığdırmaktan kaçınırsınız. Arama motoru sıralamalarını iyileştirmeyi gerçekleştirebilirsiniz.

TL;DR Optimizasyonu Slayt

Ayrıca bu yazı için minik bir slayt da hazırladım. Slayt içerisinde video, resim bulunmuyor sadece yazı var. Buraya aktarmak isteyip yazının daha uzun olmaması adına slayt içerisine de bazı yazıları koydum. Yorum yazarak eklemek istediklerinizi belirtebilirsiniz. TLDR optimizasyonu ile SEO sürecinin farklı bir boyutunu ele aldım.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu