Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

ChatGPT ile SEO: Pratik Kılavuz ve 16 Uygulama Örneği

Openai tarafından geliştirilen dil modeli ChatGPT her alanda olduğu gibi SEO (search engine optimization – arama motoru optimizasyonu) bölümlerinde de bize yardımcı oluyor. Yapay zeka Google arama sonuçlarını etkiledi. Web site sahipleri daha güçlü SEO stratejisi yürütüyor. Rakipler dolaylı ya da doğrudan yapay zekanın gücünden yararlanıyor.

Chat GPT 3.5 sürümünden önce de yapay zeka vardı. Örneğin; yazı yazdırmak için quillbot kullanılıyordu. Çeviri için deepl bulunuyordu. Chat GPT’nin 2 ve 3 sürümleri de aktif olarak vardı. Dil bilgisi için ise Grammarly tercih ediliyordu. Yapay zekanın bu kadar gündem olmasını sağlayan sebep Microsoft’un Chat GPT’ye 10 milyar dolarlık yatırımı oldu. 2019 yılında 1 milyar dolar yatırım yapmışlardı. Bu gelişme birçok şeyi değiştirdi.

Yapay zeka ile bazı meslek gruplarının sonu geldiği konuşuldu. Hatta büyük şirketler acımasızca inovasyon çalışmalarıyla işten çıkarma süreçleri başlattılar.

Yapay zeka SEO sürecine de dahil oldu. İnsanlar ilk olarak içerik yazma ile yapay zekadan beslendi. Sonra optimizasyon çalışmalarında kullandı. Şimdi eklenti yapma ve pdf yükleme serüvenleri başladı. Açıkçası ben de Google şablon kullanımında ondan yararlanıyorum. Onlarca makrolu e-tablolar oluşturdum. SEO sürecine mükemmel katkı sağladı.

Bu Yazıda Kısaca Ne Anlattım (TL;DR)
Bu yazımda SEO alanında oldukça etkili fotoğraflı yazılar paylaştım. Mutlaka size vizyon kazandıracak fikirleri gösterdim. ChatGPT ile SEO relevansı en uygun alanlar arasında olduğunu detaylı olarak anlattım. İlk olarak yapay zekanın ne olduğunu belirttim. Daha sonra, nasıl kullanılacağına dair fotoğraflı anlatım yaptım. Hemen akabinde yazı içerisinde yapay zekadan nasıl yararlanacağımızı anlattım. Site dışında bize chat gpt nasıl yardımcı olur bunu detaylandırdım.

İlk olarak yapay zeka sürecinde aktif rol oynayan chat gpt tanıyalım.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT opeai tarafından çıkartılan dil modeli. GPT açılımı ise; Generative Pre trained Transformer Türkçe çevirisi ile önceden eğitilmiş üreteç dönüştürücüdür. Metin anlıyor ve metin olarak cevaplıyor. Önceden eğitildiği için cevapları toplayarak veriyor. Direkt size bir yerden cevap alıp vermiyor. Sınavlarda, konu anlatımlarında kullanıldığını gördüm. Lakin biz, SEO (arama motoru optimizasyonu) sürecinde kullanacağız.

Open AI tarafından geliştirilen sohbet tabanlı yapay zeka, önceden eğitildiği için gelecekteki soruları cevaplayamıyor. Örneğin ücretsiz olarak kullandığınız araç 2021 yılında tamamlandı. 2021 yılında sonra nadiren gelişmeler hakkında cevap veriyor.

chat gpt 2021 yilindan sonra cevaplayamiyor
Yapay zekanın ücretsiz sürümü 2021 yılına kadardır.

2021 yılından sonra güncel bilgilere erişmek istiyorsanız ücretli sürümünü kullanmalısınız. Vereceğiniz her prompt (istem, soru) 2021 yılından önceki bilgilere dayanıyor. Chat GPT Türkçe olarak oldukça iyi. Kelime hatası, noktalama yanlışı gibi Türkçeyi zora sokacak sorular da sorsanız en iyi şekilde cevaplıyor.

ChatGPT ücretsizdir. Lakin plus üyeliği ücretlidir. Plus üyeliğinin ayrılacağı ise; güncel bilgileri de aktarması. Free sürümünü kullanırsanız 2021 yılından sonraki cevaplara erişemiyorsunuz. Plus üyeliğinde cümlelerin daha iyi kurulduğu da görüldü. Plus üyeliği aylık 20 dolar. Bu üyelik tipini tercih ederseniz kazanacaklarınız şöyle:

  • Talep yüksek olduğunda bile kullanılabilir
  • Daha hızlı tepki hızı
  • Yeni özelliklere öncelikli erişim

Tercih sizin. Bu yazımızda ben, ücretsiz chatgpt kullanarak SEO gelişmelerini aktaracağım.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

chatgpt yeni kayit
Chatgpt kaydolmak için sign up diyoruz. Giriş yapmak için ise Log in diyoruz
  • Yeni kayıt olacaksak Sign up diyoruz.
chat gpt giris
Chat gpt giriş bölümü

Chatgpt giriş için e-posta ile devam edebilirsiniz. Google hesabınızı bağlayabilirsiniz. Microsoft hesabınızla oturum açabilirsiniz. Apple icloud hesabınızla chatgpt girişi yapabilirsiniz. Karar sizin.

  • Şifre belirledikten sonra e-posta onayı için posta kutunuzu kontrol etmelisiniz.
yapay zeka e-posta onaylama
E-posta onayı için posta kutunuzu kontrol edin

Posta kutunuza gelen maili onaylamanız gerekiyor yoksa onay vermiyor. E-posta servisini açın ve posta kutusuna giriş yapın.

e-posta onaylama chat gpt
Verify email adress butonuna tıklıyoruz
  • Verify email address butonuna tıklıyoruz. Yeni bir sekmeyle bize bazı bilgiler soruyor.

İlk karşımıza çıkan nokta adımız soyadımız.

adiniz ve soyadinizi giriniz
adiniz ve soyadinizi giriniz

Ad soyad ve doğum tarihi girdikten sonra devam ediyoruz. Hemen akabinde telefon onayı geliyor.

telefon onayi
Telefon numaramızı giriyoruz

Telefon numaramızı girdikten sonra bize onay kodu geliyor. Onay kodunu da girdikten sonra kullanmaya başlıyoruz.

Giriş ekranı ise bu şekilde;

chatgpt giris ekrani
ChatGPT giriş ekranı
  • Son olarak giriş ekranın sol bölgesi geçmiş sorgularınızı listeler. Sorgunuzu paylaşma imkanınız vardır. Settings bölümünden görüntü ekranını dark yapabilirsiniz. Geçmişi silme imkanınız da bulunuyor.

Yapay zeka sonsuz bir derya. Ona istediğinizi sorabilirsiniz. Bugün ne merak ettiyseniz sorabilirsiniz. Fakat güvenirliği bazen şaşırtıyor. Yüzde yüz güvenmek doğru değil. Farklı kaynaklardan yine bilgi edinmek en mantıklısı. Ben bu yazımda ChatGPT ile SEO nasıl kullanılır bunu detaylı olarak anlatacağım.

Yeni nesil SEO yöntemleri bölümünde ilki Chat GPT oluyor. Yapay zeka inovasyon ile arama motoru optimizasyonu kolaylaştı. Çünkü bir uzman aramak kenarı bırakıldı. Bazen şahıslar özel projeler başlatmak istiyor lakin buna uygun SEO uzmanı bulmakta zorlanıyor. İşte yapay zekanın bize yardımcı olduğu notka da burası. Hem yararlanmak hem bilgimizi pekiştirmek hem de sağlam adımlar atmak için AI kullanıyoruz.

ChatGPT ve SEO

SEO alanında devrim niteliğinde gelişmeler openai chatbot ile başladı. Yapay zeka vardı lakin Microsoft’un ChatGPT olan yatırımı durumu farklı bir evreye getirdi.

Google tarafından yapılan açıklamalar, paylaşımlar “kaliteli içerik” üzerine kurulu. Arama motoru optimizasyonu sadece içerikten ibaret değil. Sayfa içi SEO ve sayfa dışı gelişmeler de optimizasyon sürecini belirliyor.

Araştırma, analiz, müdahale optimizasyon süreçlerinde chatgpt sürekli olarak kullanılıyor. Pazarlamadan tutun hakkımızda bölümü yazdırmaya kadar birçok noktada yapay zeka artık bir parçamız.

2022 yılında Google yapay zekayı algılayacak algoritmaya sahip olduklarını video ile açıkladı.

YouTube video
Yapay zeka ile yazılan içerik hakkında Google video paylaştı.

09.20: Kristen, içerik oluşturucuların AI kullanan sitelere nasıl yanıt vermesi gerektiğini sordu. İçeriği intihal etmek, değiştirmek ve ardından arama sonuçlarında onları geçmek için mi?

09.30: Google: Bazı değişikliklerle bile içeriğin kopyalanması spam politikamıza aykırıdır. Bu tür davranışları takip etmek ve siteyi düşürmek için birçok algoritmamız var.

Video transcription

Google yapay zekaya yabancı değil. 2015 yılında SERP sonuçlarını tamamen yapay zekaya yani RankBrain’e bıraktı. Doğal dil işleme (NLP) sürecinde aktif rol oynuyor. ChatGPT karşılık Bard adında bir yapay zeka çıkarttı. (Bard şuan Türkçe dil desteğini desteklemiyor)

2018 yılından bugüne kadar Google, işe alım sürecinde en çok NLP tercih etti. Doğal dil işlemenin önemli olduğunu biliyordu. SEO sürecinde de yapay zeka kullanılmaya başlandı. Optimizasyonun yanı sıra içeriklerde en çok kullanılması gündem oldu. Google tarafından açıklamalar yapıldı.

2023 yılında Google yapay zeka içeriği ile ilgili bir yazı paylaştı. “Nasıl oluşturulmuş olursa olsun yüksek kaliteli içeriğin ödüllendirilmesi” vurgusu yapıldı. Önemli olan kaliteli içerik. Yazının kimin yazdığı önemli değil.

Yapay zeka ile içerik üretimi artınca Google tarafında E-E-A-T önemi de gündeme geldi. Sıralama faktörü ya da sinyali olmadığını biliyorum. Lakin SEO için mutlaka önemli. Kullanıcı davranışı için de gerekli. E-E-A-T belgesini de boşuna yayınlamadı Google.

Yapay zeka ile başlık, meta description üretme hk. Google arama şefi John Mueller mastodon üzerinden bir paylaşım yaptı.

Yapay zekanın başlıklar ve açıklamalar oluşturmak için doğru yaklaşım olup olmadığını bilmiyorum, ancak fikirleriniz tükeniyorsa ve özellikle yanlış terimleri ararken sayfaların göründüğünü görüyorsanız, bu iyi bir yol gibi görünüyor ilham almak veya yeni şeyler denemek için.

John Mueller – Mastodon

Görüldüğü üzere, John buradan fikir üretmesini, anahtar kelime yamyamlığı gibi spam duruma karşı yapay zekadan yararlanılması işaret ediyor.

SEO sürecinde sadece içerik, yazı olmadığını belirttim. ChatGPT kullanarak optimizasyon yapılır adım adım buna geçelim.

Chat GPT ile İçerik Optimizasyonu

ChatGTP ile içerik optimizasyonu yapmak oldukça basit. Ona özel sorular sormanıza da gerek yok sadece sormanız gereken konuyu bilmeniz yeterli.

Adım adım gideceğiz. İlk olarak title ve h1 olayını soracağız.

[anahtar kelime] ile ilgili bana SERP için 5 tane title oluştur. Lakin bu title benzersiz olsun ve 60 karakteri geçmesin. Title için örnek chatgpt sorusu
chatgpt title
ChatGPT ile SERP sonuçlarında yer alan title daha etkili kullanabiliriz. Aklımıza fikir gelmediyse yapay zeka en büyük danışmanımız oluyor.

Yapay zekaya title oluşturmasını istedim ve belirli bir karakter sınırı koyarak ideal çerçeve sınırında tuttum.

Yapay Zeka Yardımı Sayesinde H1 H2 Bulmak

Bir sayfanın başlık yapılarını h1 h2 h3 gibi etiketler belirler. Daha önce H1 H2 H3 nedir adlı bir yazı yazmıştım. Burada heading etiketlerinin SEO kaderini nasıl belirlediğini anlatmaya çalışmıştım. Hatırlarsanız orada da yapay zeka yardımı almıştık.

H1 için de aynı tarz bir soru yöneltiyorum.

[Anahtar kelime] ile ilgili 5 tane h1 başlığı öner O da 60 karakteri geçmesin. Örnek h1 istemi.
yapay zeka yardimiyla h1
Yapay zeka yardımı alarak H1 belirsizliğine bir nokta koymuş olduk.

Screaming Frog gibi SEO aracı ile site taramasında H1 eksikliği göze çarpıyor. Bazen web site sahibi H1 belirtmeyi unutuyor. Bu gibi durumlarda yapay zeka oldukça iş görüyor.

Meta Açıklamalar Oluşturmak

ChatGPT SEO sürecinde en çok kullanıldığını gördüğüm nokta: meta description oluşturmak. Hatta bir ipucu verirsem: yapay zeka api alınarak google e-tablolara bağlanabiliyor. Bu sayede meta description için tek tek sormak gerekmiyor. Lakin onları direkt kullanmanızı tavsiye etmem. Çünkü bu şekilde yapanlar sıralamada düşüş yaşadı. Belki farklı nedenler dolayı ama direkt olarak 2000 tane meta açıklamayı direkt alarak değiştirmek ilginç bir konu olurdu.

Yapay zekaya bir konu yazacağız ve o konu hakkında meta description yazmasını isteyeceğiz. 150 karakter ideal.

[anahtar kelime ya da konu] adlı bir yazı hazırlıyorum. Bana 150 karakterli bir meta description yazar mısın? 4 tane yaz farklı olsun. Yapay zekaya sorulacak meta description
yapay zeka yardimiyla h1
Yapay zeka sayesinde SEO uyumlu ve CTA destekli meta description hazırlamak oldukça kolay ve işlevli.

Görüldüğü üzere bana 4 farklı meta açıklama hazırladı. Benim konuya bakış açımı etkileyecek noktalar olduğundan ondan yararlanıp güzel bir açıklama metni oluşturabilirim. Bazı SEO araçlarında meta description missing olarak gözüküyor. Konuyu tam hatırlayamadığınız olabilir. Bu tarz durumlarda mutlaka kullanmalısınız.

Yazılarımıza Tablo Eklemek

Arama motoru optimizasyonu ile haşır neşir olanlar bilir ki tablonun yeri her zaman özel. Tablo yapısı kullanmak oldukça faydalı. Tablo yapmak için verileri yapay zekadan alabiliriz. Direkt almayı yine önermiyorum. Biraz daha özelleştirip almanız her zaman yararınadır. Google yapay zeka ile yazılan içeriklerin “kaliteli” olmasına özen gösteriyor.

Yazılara, sayfalara ya da ürün açıklamalarına tablo eklemek chat gpt ile oldukça kolay.

[anahtar kelime] dikkat edilecek unsurları tablo halinde gösterir misin? tablo oluşturmak için yapay zekaya sorulacak prompt örneği
yapay zeka ile tablo olusturmak
Yapay zeka ile tablo oluşturmak oldukça kolay

ChatGPT ile tablo oluşturmak size birçok şey katacak:

  • SEO gelişiminizi sürdürecek
  • Bilmediğiniz başlıkları bulacak
  • Web siteyi ziyaret eden kullanıcıların sayfada kalma sürelerini artıracak
  • SERP sonuçlarına olumlu yansıdığını göreceksiniz
  • Yazım hatası ve noktalama kusursuzluğu olduğundan okuyucu sıkılmayacak
  • İçeriğinizi zenginleştirecek

Bunun gibi unsurlar tablo ile arama motoru optimizasyon sürecini iyileştiriyor.

Ayrıca Wordpress’in güzel bir yanı da tabloyu direkt kopyalayıp yazı bölümüne yapıştırdığınızda direkt olarak tablo halinde çıkması. Çok iyi değil mi? Hiç uğraşmıyorsunuz.

TLDR

İnsanlar uzun yazı okumak istemiyor. Bir problem çözmek istemiyorsa uzun yazı okuma oranı oldukça düşük. Bu acı bir gerçek. TLDR SEO konusunu ele aldığımda bunu detaylı detaylı anlattım.

ChatGPT kullanarak TLDR optimizasyonu yapabiliriz. Yapmamız gereken tek şey yazımızın belirli bir yerini (genellikle yazının temasını içeren giriş kısmı) atarak TLDR özetlemesi yapmasını isteyebiliriz.

TLDR konusunda örnek promptlarla anlattığım için bu konuya resim eklemiyorum.

Daha Okunaklı Makaleler Oluşturmak

Geldik SEO sürecinin en etkili noktasına. Semantik bir yazı hazırlamak SEO içerik konusunda oldukça ehemmiyetli. Lakin yapay zeka yardımıyla bunun da üstesinden gelebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken notka: metnin belirli belirli bölümlerini paylaşmak. Çünkü chat gpt belirli bir sınırdan sonra metnin çok uzun olduğunu belirtiyor.

Semantic bir makale oluşturmak için bu yazıda kullandığım bir bölümü onunla paylaşacağım. Bu sayede nasıl kullanılır daha net göreceksiniz.

chat gpt ile semantik makale olusturma
ChatGPT makale paylaşarak semantic bir yapı içeriği oluşturmasını talep ettim ve etkili sonucu görebiliyorsunuz.

Yalnızca onu kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Daha mükemmel makale şablonları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Semantic bir yazının avantajı oldukça yüksek. Semantik bir makaleyi chatgpt ile paylaşarak SEO sürecinde elde edeceklerimizi sayarsak;

  • Daha etkili yazılar oluşturabiliriz
  • Topical map dengesini sağlıklı inşa edebiliriz
  • Makale iç anahtar kelime kullanımını sınırlandırabiliriz
  • Yazım hatalarını düşürebiliriz
  • Noktalama işaretlerinden doğan belirsizlikleri ortadan kaldırabiliriz

Yapay zeka ile kazanacaklarımız çoğaltılabilir.

SEO hataları çözümleri de sunuyor. Bir başlık altında toplamayacağım ama örneğin; bir makale paylaşarak keyword stuffing tespiti yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede spamdexing sonuçlarından kaçınarak etkili bir SEO süreci başlatmış olursunuz.

Anahtar kelime fikirleri toplamak

Bir yazı hazırlayacaksınız lakin elinizde sadece bir tane anahtar kelime mevcut. Long tail de olabilir. Hemen yapay zeka ekranını açıyoruz.

Bir web sitem var. [anahtar kelime, konu] ile ilgili. Bana makale yazmak için 10 tane anahtar kelime söyleyebilir misin?

Openai botuna sorulacak örnek bir prompt
openai anahtar kelime arastirmasi
Anahtar kelime araştırması için yapay zeka yardımı

Chat gpt sayesinde anahtar kelime araştırması yapmak mümkün. Lakin burada, direkt olarak buradan bir kelime seçip onu kaleme almak doğru değil. Rakip analizi oluşturmak, anahtar kelimenin A’dan Z’ye araştırmasını yapmak gerekiyor. Yapay zeka ile bir anahtar kelime bulmak güzel fikir olur. Ayrıca, evergreen içerik yazmak isteyenlerin de Chat GPT’ten yararlanacağını düşünüyorum. Zamanın eskitemediği bu yazılar oluşturmak için anahtar kelime araştırmasında yapay zeka kullanabiliriz.

SSS Oluşturmak

İçeriğinizin belirli bir bölümünü yapay zeka ile paylaşarak Sıkça Sorulan Sorular (SSS) oluşturabilirsiniz. Kullanıcı için oldukça iyi olan bu girişim Google gözünde de hoş gözükecektir.

chatgpt seo ile sss olusturmak
Chatgpt ile SSS oluşturmak oldukça kolay. Metnin belirli bölümlerini paylaşarak FAQ oluşturmasını talep ediyoruz.

SSS soruları bazen bulmak zorlaşabiliyor. SEO için FAQ yapılandırılmış veri de bulunuyor. Bunun için özel bir yeri var. Yazılarımızda bazen faq oluşturarak insanların direkt aradığı sorulara yanıtlar üretiyoruz. Bu sayede SERP sonuçlarında kalıcı bir yer edinme girişiminde bulunuyoruz.

Wordpress entegresi de kolay. Örneğin SEO araçları olarak Rank Math Kullanıyorsanız metin içerisinde FAQ by Rank Math yer alıyor. Bu sayede oluşturmak da kolaylaşıyor.

ChatGPT ile Genel SEO Denetimleri

Yapay zeka içerik alanında etkili olduğu gibi denetim konusunda da mükemmel. Örneğin iyi bir robots.txt dosyası oluşturmak için chatgpt kullanılıyor. Search Console denetimleri yapmak için yapay zeka botundan yararlanılıyor. Pazarlama sürecinde aktif olarak kullanılıyor. Örnekler bitmez o yüzden başlıklara geçelim.

Search Console Sorunlarını Chat GPT ile Çözme

ChatGPT SEO sürecinde içeriğin yanında genel optimizasyon konusunda da yardım ediyor. Search Console tarafında sayfa dizin hataları oluştuğunu düşünün. Çözüm için ya nitelikli bir uzmana başvuracaksınız ya da yapay zekaya. Örneğin standart olmadan kopya sorunu ortaya çıktı ve linklerin çoğu feed ile bittiğini gördünüz.

Feed optimizasyonu başlatacaksınız lakin nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Hemen yapay zekayı açıyoruz ve “Wordpress bir sitem var feed engellemesi yapmak istiyorum” gibi bir soru soruyoruz.

chatgpt ile feed engellemesi nasil yapilir
Chat GPT feed engellemesi nasıl yapılır tarzında bir soru sorduğumuzda bize net olarak cevap sağlıyor.

Sayfa dizine ekleme sorunu olan ve taramayı doğal olarak da tarama bütçesini engelleyen bir hatayı çözdük. Ortalama harcanan süre: 5 dakika. Daha kolay SEO sürecine yönettik. Devam edelim.

Akıl akıldan üstündür ben temel şeyleri anlatıyorum. Sizin aklınıza farklı sorunları çözmek, farklı önlemler almak geliyorsa mutlaka yorumlarda belirtin.

Yorumlarda buluşalım..

Robots.txt Oluşturmak

Bir web sitenin yapı taşlarından bir tanesi de robots.txt dosyasıdır. Taramayı engellemek ya da izin vermek buradan başlar. Google botları bu belgeye öncelik verir. ChatGPT ile SEO sürecinde robots.txt oluşturma yaparak gelişime katkı sağlayabilirsiniz.

Bana bir tane robots.txt dosyası oluştur. Tüm botlara izin ver. Engellenecek bir dosyam yok. sitemap eklemeyi unutma sitem [site adresi giriniz] Chat GPT ile robots.txt oluşturma sorusu

chatgpt ile robots dosyasi olusturma
Gördüğünüz üzere chat gpt ile örnek bir robots.txt dosyası oluşturdum. Engellenecek unsurları yazsaydım bana bunları da söylerdi.

Oldukça kolay oldu. Bundan sonra bunu sunucunuza yüklemelisiniz. Wordpress kullanıyorsanız SEO aracından da yükleme yapabilirsiniz. (Nasıl yükleme yapacağınızı da sorabilirsiniz)

Adım adım yapay zekayla bir web site inşa ediyoruz. SEO sürecinin ön planda olduğunu görüyoruz.

SEO Pazarlaması İle Yapay Zeka Etkisi

Pazarlama sürecinde de yapay zeka kullanılıyor. Birçok örneği var. Örneğin bir site sahibinden backlink almak istiyorsunuz ve tam olarak profesyonel gibi gözükmeyi bilmiyorsunuz. Hemen yapay zeka yardımına başvuruyorsunuz.

Chat gpt ile e posta pazarlamasi
Chat gpt kullanarak e-posta mesajı hazırlayabilirsiniz.

Örneğin bir web sitesinden backlink alacaksınız ve tam olarak ne yazacağınızı bilemediğiniz zaman kullanılır. Kişi ile iletişime geçmenize yarar. Daha iyi SEO sürecini Chat gpt ile geliştiriyorsunuz.

Search Console Regex Oluşturma

SEO denetimi için ChatGPT kullanmak hiç aklınızdan geçti mi? Lakin kullanılıyor. İlk olarak şuraya erişmelisiniz:

  1. Search Console açın
  2. Performans bölümüne tıklayın
  3. Yeni yazan yere tıklayın
  4. Sorgu bölümüne tıklayın
  5. Özel (regex) bölümüne tıklayın

Hemen akabinde ChatGPT girin ve şu prompt yazın.

Search console denetimi için [bölüm, anahtar kelime, başlık] regex ifadesi söyler misin

Search Console denetimi için chat gpt sorulacak regex islemi
search console ile regex bulmak
Google Search Console kullanarak denetim yapabilirsiniz. Örnek regex kodları için chatgpt yardımına başvurabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere farklı farklı regex kodları sunuyor. Kullanması ve denetlenmesi de kolay. Aylık görüntülenmeniz milyon ise bunu tek tek denetleyemezsiniz. Bu şekilde, regex kodları ile denetleme yapabilirsiniz.

Lily Ray Chatgpt ile regex oluşturma konusunda bir gönderi aktardı.

SEO konusunda önemli bir isim olan Lily Ray da bu konuyla ilgili bir tweet paylaştı.

ChatGPT ile Backlink Bulmak

Yapay zeka sayesinde örnek backlink bulma çalışması yapabilirsiniz. Rakip taraması yapmıyorsanız bu durumu tasvip edemiyorum. Lakin bunu kullanacak birçok insan da tanıyorum. Bunun için SEO alanında backlink bulmak istiyorsanız ChatGPT başvurabilirsiniz.

[domain] sitesi için [konunuz] alanında backlink alacağım [forum, blog vs.] siteleri söyleyebilir misin Chat gpt ile backlink bulmak isteyenler için örnek bir soru tipi
Chatgpt sayesinde SEO icin backlink bulmak
Chatgpt sayesinde SEO icin backlink bulmak

Resimde görüldüğü üzere örnek siteleri benimle paylaştı. Yapmam gereken tek şey forum tanıtımı iyi bilmek ve buradan kendime backlink alma çalışması gerçekleştirmek. Bu bir örnek. Unutmadan 2021 yılında ücretsiz sürüm tamamlandı. Eğer plus alırsanız güncel siteleri görme imkanınız olabilir.

Yine de backlink siteye özel olarak yapılan bir çalışmadır. İyi araştırılmadan (rakip analizi, kullanıcıyı davranışa götürüyor mu gibi) alınması tavsiye edilmez.

Schema Oluşturma

Yapay zeka sayesinde ücretsiz olarak yapılandırılmış veri oluşturabilirsiniz. Google schema sayfasında hangi yapılandırılmış verileri anladığına bakabilirsiniz. Bundan sonra yazınızı, sorunuzu paylaşarak o schema oluşturma işlemi başlatabilirsiniz.

SEO için schema oldukça önemli. Google botlarına sitemizin, yazımızın ne ile ilgili olduğunu yansıtmada kullanılıyor. Rakip içerik tespiti yaparken rakibin schema yapılarını kontrol ediyoruz.

yapay zeka ile SEO uyumlu schema olusturulabilir
yapay zeka ile SEO uyumlu schema olusturulabilir

Resimde bir faq schema oluşturma talebinde bulundum. Buradan aldığım bilgileri wordpress yazıma entegre ederek schema belirsizliğine son veriyorum. Ayrıca yapılandırılmış test aracı ile bana verdiği kodu test ediyor hata durumunu kontrol ediyorum. Görüyorsunuz, oldukça kullanışlı; bedava.

ChatGPT ile Dolaylı SEO

Dolaylı kelimesini kullanmamın sebebi optimizasyon sürecine farklı katkılar sağlaması. Örneklerle göstereceğim. Örneğin, openai tarafından geliştirilen bu sohbet botu ile kod yazmak kolay. Python, node.js gibi optimizasyon sürecine etki eden programlar için kod yazabilirsiniz.

Örneğin Google e-tablolar (sheets) ile SEO sürecine katkı yapmak istiyorsunuz. Soracağımız soru oldukça basit ve açık.

chat gpt ile e tablolar kullanmak
chat gpt ile e tablolar kullanmak

Google e-tablolar bölümü tamamen bir örnektir. İsterseniz Google sheets SEO için makrolar sorabilirsiniz. Örneğin A sütununda linkleriniz var ve bu linklerin canonical durumunu merak ediyorsunuz. Hemen yapay zekaya bunu sorabilir ve makro ekleyerek bu durumu kontrol edebilirsiniz.

canonical makro chatgpt
ChatGPT sayesinde canonical için makro oluşturabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu sürecine dolaylı olarak etki eden birçok faktör var. Ziyaretçi çekme, makro oluşturma, CTA aktif kullanma gibi. Yeter ki ne soracağınızı bilin. Birçok detay ve işlev yapılıyor.

Yapay Zeka Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

ChatGPT ve SEO bir bütün haline geldi. Revelansı oldukça yüksek olan bu iki grup ileride daha çok karşımıza çıkacak. Google güncelleme sürecinin yapay zeka için yapılacağını düşünen birçok insan bulunuyor. Bu yüzden onu doğru kullanmak, sağlıklı kullanmak gerekiyor. Bu süreçte kaçınmamız gereken noktalar şöyle:

  • Direkt olarak yapay zekadan beslenmeyin. Daha fazla araştırma sürecine girin.
  • SEO için kaliteli içeriğin önemli olduğunu unutmayın.
  • E-E-A-T temellerini sohbet botu ile beraber atacağınızı bilin.
  • Yapay zekanın her zaman doğru söylemediğini unutmayın.
  • Google kaynakları yapay zeka konusunda takip edin.
  • Bir cevabı beğenmezseniz olumsuz ikona tıklayarak gelişime destek sağlayabilirsiniz.
  • Yabancı dil bilginiz bulunuyorsa BARD kullanabilirsiniz. (henüz Türkçe yok)

Openai tarafından geliştirilen bu botu en sağlıklı şekilde kullanmak: araştırma sorularından geçer. Hazır prompt kullanmak bir çözüm olabilir. Onunla sohbet eder gibi konuşarak da hedeflerinize ulaşabilirsiniz. ChatGPT ile SEO performansını etkilemek tamamen sizin yeteneğiniz ve araştırma gücünüze bağlı.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Chatgpt aktif olarak kullanıyorum. Yapay zeka ile içerik yazıyorum. İşimi çok iyi görüyor. Bu promptlar benim işime yarayacak. Elinize emeğinize sağlk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu