Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Rakip İçerik Tespiti Nasıl Yapılır? (Şablon)

Bir web sitesinin SEO sürecini bilmek, A’dan Z’ye tüm her detayını öğrenmek ve aksiyon alma girişiminde bulunmak için rakip içerik tespiti ortaya çıkar. Aktif olarak da kullanırız. Eskiler boşuna dememiş; “Düşmanını tanı, onu yenebilmen için.” Eğer rakibini tanımıyorsan, SEO’da rakibini geçmen, SERP sonuçlarında geride bırakman çok zor.

Bunun için SERP analizi gerçekleştirmek gerekiyor. Rekabet düzeyini ileri seviyeye çıkartmak, rakipleri anlamak için SERP denetleyicisi yapmak ilk adım olmalı.

Arama motoru optimizasyonu sürecinde en önemli yapı taşı rakibi tanımaktan geçiyor. Rakibiniz bulunmuyorsa topical authority ile doğal olarak kendinize rakip oluşturuyorsunuz. Her ne olursa olsun Google üzerinde milyonlarca site var ve bazıları bizim doğal rakibimiz.

Bu yazımızda avantajlardan bahsedeceğiz. Rakip içerik tespiti gözlemi, analizi gibi avantajlarının yanında ücretsiz bir tane şablon paylaşıyorum. Bu şablon bir rakibin yazısını, materyal kullanımını, hata ve güçlü yönlerini gösteriyor. Farklı ve tek olan bir şey paylaşarak hediye ediyorum.

Rakip analizi yapmak hem SEO hem de trafik bakımından mühim. Ben de bu konuda daha detaya inerek SEO Check List üzerinde detaylı rakip analizleri oluşturdum. Ücretsiz de paylaştım.

İçerisinde bol bol anahtar kelime araştırmasından örneklere yer verdim. Örneğin keyword golden ratio durumuna bakmak için allintitle komutunu kullanmalısınız. Bu rakibinizin gücünü yansıtır. Tek bir nokta ile rakip araştırması yapılmaz.

Rakip İçerik Tespiti SEO İçin Neden Önemli?

Rakip içerik tespiti SEO için yol ayrımlarından bir tanesi. Rakibi tanımak, rekabet ettiğimiz sitenin on ve off page süreçlerini takip etmek SEO süreçlerindendir. Her makale, her ürün, her resim için arama motorlarını bilmek kadar rakibi tanımak da önem arz ediyor.

Örneğin, bir yazı hazırlayacaksınız rakibinizin hangi kelimeleri kullandığını bilmek size fırsatlar sunar. Rakibin kullandığı faq, alıntı modülleri kullanıcı amacını anlamanızı sağlar. Bu da taktik savaşına işaret. Yazılarda video, resim, gif gibi materyal kullanmışsa davranışa dönük sinyaller verir. Bu da hem rakibi hem algoritmayı hem de kullanıcıyı anlamayı kolaylaştırır. Saymakla bitmeyen birçok avantajı bulunur. SEO için de artı bir puan.

Rakibinizin sitesini hiç ziyaret etmediyseniz, yazılarını incelemediyseniz schema türü gibi extra detaylara bakmadıysanız hiç başlamamışsınız demektir.

Rekabet Analiz Ehemmiyeti

Ehemmiyeti kelimesini bir yerde başlık için kullanmam gerekiyordu SEO rakip analizin bir parçası oldu. Avantajlar bölümünde basit bir mantık izledim. Biraz da SEO da rakip tanıma sayesinde kazançlarımızı inceleyelim.

Rakibin SEO stratejisini anlamak: Rakip analizi, rekabet edilen sitenin hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini, hangi içerikleri oluşturduğunu ve hangi bağlantıları kazandığını anlamamızı sağlar. Nitekim buna göre aksiyon alabiliriz. İçeriklerimizi, hedeflediğimiz kitleyi buna göre yönlendirebiliriz.

Çok basit bir örnekle SEO stratejisi konusuna son verip sonraki maddeye geçeceğim. İlk yazılarımda hatırlarsanız iç linklemede no follow diye bir yazı kaleme aldım. Rakibin bu gibi hatalarını tespit ederek SEO analizinde başarılı olabiliriz. Hem hataya yer vermeyeceğiz hem de rakibin hatalarından ders çıkartacağız.

Anahtar kelime araştırması: Rakip makale kontrol etme dosyasında bu konuya biraz fazla madde ekledim. Rakiplerimizin hangi anahtar kelimeler üzerinde odaklandığını ve bu konuda ne kadar başarılı olduklarını görmemizi gerekir. Rekabet ettiğimiz sitenin anahtar kelime araştırmasını yaparken mutlaka topical authority, rankbrain gücünden yararlanarak yol haritası çizmemiz gerekiyor.

Backlink yapısını incelemek: Rakibin backlink keşfi yapmak oldukça maharetli ve önemli bir durum. Rakiplerimizin hangi web sitelerinden bağlantı aldığını ve hangi bağlantı fırsatlarını değerlendirdiğini görmemiz gerekiyor. Bu bilgileri kullanarak kendi geri bağlantı inşamızı kurmamız lazım. Katmanlarını değerlendirip, nasıl link çalışmaları yaptığını görüp buna göre bir harita çizmemiz gerekiyor.

Bazen SERP sonuçlarında iyi bir link tespiti ilk sırada geliyor. Çünkü zaman ve emek, çalışma yolumuza göre belirleniyor. Rakibi tanımak ve onu anlamak işte tam burada başlıyor.

SEO için rakip içerik, yazı analizi önemi oldukça büyük. Sadece rakibi anlamak olarak değil. Aynı zamanda Google gibi arama motorların o yazı hakkında nasıl bir değerlendirme sürecini de görürüz. SEO rakip yazı araştırma avantajlarını bir tablo halinde şöyle söyleyebilirim:

Rakibin trendlerini, pazarını, hedeflerini görmemizi iyileştirir.
Strateji, teknik ve taktiklerini öğrenmeyi basitleştirir.
Hedef kitle ve müşteri davranışlarını anlamayı kolaylaştırır.
Off-site SEO stratejisini, planını öğrenmemizi hedefler.
Daha dinamik ve etkili dijital pazarlama çizgisi çizer.
Arama motorlarında (bing, yandex, google) daha iyi sıralama elde etme avantajımızı kazandırır
Yeni fırsatları ve tehditleri görmemize olanak sağlar.
Bir rakip yazı makale, içerik vs. yaparak kazanacağımız avantajlar

Site Rekabet Analiz Şablonunu Kullanma

Rakibin zayıflıklarını görmek, onu alt etmenin yoludur. Kaleci olduğunuzu düşünün dünyanın en iyi forveti size penaltı atacak. Mutlaka maçtan önce onun hangi köşelere penaltı attığını izlersiniz. SEO sürecinde bir rakibi analiz etmek oldukça kolay.

Rakip içerik tespiti içerisinde bulunan bazı maddeler
Rakip içerik tespiti içerisinde bulunan bazı maddeler

Rakibin eksikliklerini bilmek için ilk olarak neyi araştırmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Arama sonuçlarında bir rakip sitede ilk bakacaklarımızı bir tablo halinde oluşturdum.

İlk olarak rakip içerik tespiti için şablon yazısına tıklayın. (mavi link olarak ekledim)

Ardından dosya > kopya oluştur tıklayarak dosyayı kullanım hakkına sahip olun. Lakin dosyayı paylaşma hakkınız bulunmaz. Sınırsız şekilde kullanabilirsiniz.

rakip icerik tespiti kendiniz kullanmanız icin kopyasini olustur
Rakip içerik tespiti ve analizi için kopyasını oluşturmanız gerekiyor

Rakip eksiklik tespiti e-tablosunda SWOT detayları yer alıyor. Rakibin hem güçlü yönlerini öğrenirken hem de güçsüz bölümlerini tarıyoruz. Rakibin fırsatlarına, avantajlarına bakarken bize tehdit oluşturabilecek durumlarını maddeler halinde inceliyoruz.

Rakip Yazı Araştırma Şablonu

Daha iyi seo deneyimi için oluşturdum. Rakip analizi kullanırken farklı farklı maddeler yer alıyor. Nitelikli bir yapı ortaya çıkartmak istedim. Bazı kelimeleri ilk defa okuyorsanız ChatGPT sorabilirsiniz. Keyword stuffing gibi bazı şeyleri yazdım ama yazmadıklarım da var. Zamanla içerisindeki bilmediğiniz kelimeleri yazarak rakip analizi işini daha iyi anlatmak istiyorum.

Rekabet düzeyini geliştireceğiz.
50 madde yer alıyor. Eylem öncelikli.
Kendi sitenizi de geliştireceğiniz basit bir check list olarak da düşünebilirsiniz.
Araştırıp öğreneceğiniz analiz dosyası.
Şablonu ücretsiz ve sınırsız olarak kullanabilirsiniz.
Onay kutuları ve basit bir yapısı var.
Rakip içeriğini anlama şablonun içindekileri;

Bu şablon sayesinde birçok şey öğreneceksiniz. Şablon yanında onay kutusuna tıklayarak yapıldı olarak işaretleyebilirsiniz. Şablon bir rehber olarak deneyim ve bilgiden yola çıkarak hazırlandı. Buradaki bağlantıya tıklayarak şablona erişim elde edebilirsiniz.

Bir rakibin makalesini tespit etmek, incelemek analiz etmek gerçekten önemli bir yeri bulunuyor. Eğer rakibinizi incelemeden yazı, resim, ürün paylaşıyorsanız mutlaka geri planda kalacaksınız. Ücretsiz rakip şablonu içerisinde herhangi bir yazılım, kod gibi bir şey bulunmuyor yine de kontrol edebilirsiniz. Yazı ve maddeden ibaret.

İçerisindeki birçok konuyu nesev sitesinde paylaştım. Aslında bir check list mantığı ile düşünebilirsiniz. Renk kontrastı için rakipleriniz bu konuda neler yapmış bakabilir buna göre aksiyon alabilirsiniz. Bunun gibi birçok madde bulunduğunu unutmamalısınız. Bir rehber niteliğinde rakip analizi şablon dosyası hem de ücretsiz.

TLDR optimizasyonu bölümünde de bir slayt ekledim. O da ücretsiz ve yine rehber niteliğinde. Yazılarınızın okunma oranını yükseltmek için nasıl bir çalışma gerçekleştirmelisiniz. Bunu detaylandırdım.

Bu yazımızda ücretsiz bir şablon paylaştık. Bunun hakkında lütfen bana yorumlarla geri bildirimde bulunun. Belki bir yerde hata yaptıysam hızlı aksiyon alarak düzeltebilirim. Rakip içerik tespiti SEO sürecinde akışkan bir yapı olduğundan güncellenecek.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu