Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

SEO

SEO İçin Blog Uzunluğu Ne Olmalıdır?

SEO (arama motoru optimizasyonu) için içerik oluştururken blog uzunluğu bazıları tarafından dikkate alınıyor. Makale yazarlarına en az 300 kelime olarak siparişler veriliyor. Harf, kelime, cümle uzatmaları hem SEO hem de kullanıcı için olumsuz bir davranış. Arama motorları örneğin Google, yazı uzunluğuna dikkat etmez.

Eğer bir blog yazıyorsanız yararlı yani kaliteli bir yazı oluşturmayı misyon edinmelisiniz. Mükemmel bir blog yazı uzunluğu yoktur. Çünkü her konu farklı her konu hakkında belirli bir limit tutturamazsınız.

Bazıları tarafından dikkate alınmasının en büyük nedeni SEO eklentileriydi. Yaost, Rank Math gibi optimizasyon bazlı eklentiler, blog uzunluğu konusunda sınır tutuyor. Eğer bu kelime sayısını geçmezseniz kırmızı ile sizi uyarıyor. 300 – 600 kelime sayısını geçerseniz yeşil ışık yakarak sizi motive ediyor.

Bir yazı yazdığınızı düşünün. 5 bin kelime yazdınız, ancak Google tarafından zayıf içerik olarak kabul edildi. Bu durumun size sağlayabileceği faydalar neler olabilir? Bence hiçbir şey.

Rakip içerik tespiti adlı paylaşımımda rakip içeriğine bakarken kelime sayısını 50 maddeye eklemedim. Kelime sayısı yerine daha önemli noktalara bakmayı vurguladım.

Blog yazı uzunluğu yerine konunuzu mükemmel bir şekilde anlatın.

Google Blog Uzunluğu İçin Ne Söylüyor?

Aslında Blog uzunluğu SEO için bir sıralama faktörü değildir. Kalite avantajı sağlamaz. Yararlı içerik kapsamında yer almaz. Google SearchLiaison tarafından paylaşılan tweet ile bu durum tekrar vurgulandı. Aslında 2022 yılında John Mueller Youtube üzerinden içerik uzunluğunun bir sıralama faktörü olmadığını hatırlatmıştı.

Google SEO için kelime sayısı diye bir kısıtlama olmadığını duyurdu.

Bazı SEO eklentileri kelime sayacını sınır tutuyor. 300 / 600 kelime diye bir sınır getirmişler. Eğer bu sınırı geçerseniz yeşil ışık yanıyor. Siz de yazım mükemmel oldu diye seviniyorsunuz. Hayır! bu durum bir hata.

Zamanında Reddit üzerinden de John Mueller, bir gönderiye yorum yaparak makalede içerik sayısının avantaj olmadığı vurgulanmıştır.

John Mueller Reddit üzerinden blog uzunluğunu belirlemek SEO için bir avantaj olmadığını aktarıyor.

Google tarafından önerilen yazı türü yararlı içeriktir. Yararlı içerik makale yazarları için bir rehber. Bu rehberde hiçbir zaman makale sayısı diye bir kavram geçmez.

Google arama şefi John Mueller’e bu soru 2022 yılında sorulmuştu. Hatırlayanlar olacaktır. Hatırlamayanlar için video bırakıyorum. John’a, “aha fazla metin eklemek daha iyi sıralama almak mı demek tarzında bir soru soruldu. John ise yazıya daha fazla kelime eklemek bir sıralama faktörü olmadığını ifade etti.

YouTube video
John Mueller kelime sayısının bir sıralama sinyali olmadığını söyledi

Soru 20.20: Diyelim ki bir sayfadaki içeriği geliştirmek istiyorum. Kullanıcılar için olabildiğince alakalı içerik ekliyorum. Daha fazla kelime eklediğimde Google otomatik olarak sayfanın daha iyi olduğunu mu varsayıyor? Bu böyle mi işliyor? Google’ın gözünde daha fazla metin daha mı iyidir?

John 20.50: İnsanları bu kadar basit olmadığına ikna etmeye çalışıyorum. Evet, kesinlikle o kadar basit değil. Bizim bakış açımıza göre, bir sayfadaki blog uzunluğu bir kalite faktörü değildir ve bir sıralama faktörü değildir.

Youtube Video Transkript

Yazılara gereksiz cümle eklemek, metinleri doldurmak için yazmak SEO için olumlu bir davranış değil.

Blog Uzunluğu < Konu Bütünlüğü

Bir yazı oluştururken ilk dikkat edeceğimiz nokta, robotlar için değil insan için içerik yazmak olmalı. Blog yazı uzunluğu için ideal bir seviye bulunmaz. En iyi şu kadar, en çok bu kadar yazan arama sonuçlarında birinci sayfaya gelmez.

SEO temelinde mükemmel bir site oluşturmak bulunur. Lüzumsuz yere metne kelime eklemek arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Okuyucu da bu durumu beğenmez. Bir metnin kelime uzunluğunu gereksiz yere çoğalmak size nelere sebep olur:

  • Kelime sayısını baz alarak bir yazı oluşturuyorsanız Google gözünde zayıf içerik oluşturuyorsunuz demektir. Bu da tarama bütçesini ve dizine ekleme işlemlerinde olumsuzluğa sebep olacaktır.
  • Kullanıcı gereksiz yere metnin uzadığını düşünürse tekrardan siteyi ziyaret etmez. Bu da markanızın çöküşü olur.
  • Google RankBrain ve Bert güncellemesiyle daha akıllı oldu. Metne eklediğiniz kelimelerden iç linklere kadar birçok detayı anlayabiliyor. Ceza (SERP sonuçlarında daha az yer bulma) alabilirsiniz.

Görüldüğü üzere kelimeleri uzatmak, gereksiz yere cümle kurmak birden fazla olumsuz SEO davranışına neden oluyor.

Blog uzunluğunu lüzumsuz çoğaltmak yerine neler yapabilirsiniz:

  • Kelime doldurmak yerine metne “kim, nasıl ve neden” sorularını sorarak kaliteli içerik oluşturmayı hedefleyin.
  • Kaliteli içerik kılavuzunu okuyarak kendinize bir şablon çıkartın.
  • İnsanlara yararlı bir içerik oluşturmak için harf sayısı yükseltmek yerine sayfaya daha çok materyal ekleyin.

Metin sayısını yükselten en büyük neden gereksiz yere anahtar kelime kullanmak. Anahtar kelime yoğunluğu da bir sıralama faktörü değil. Farklı bir yazı ile onu da açıklayacağım. Keyword stuffing yani anahtar kelime doldurma bir spam. Spamdexing olarak belirtiliyor.

Rakip analizi yaparken içeriğin kaç kelimeden oluştuğu önemli değildir. Blog uzunluğu, satılan bir ürünün açıklama metin uzunluğu bir belirleyici değil. John Mueller’e ideal blog uzunluğu ile rekabet arasında bir bağ olup olmadığı soruldu. John ise; kesinlik böyle bir şey yok diyerek cevap verdi.

John Mueller rekabette kelime sayısının önemli olmadığını söylüyor

John Mueller kelime sayısında rekabetin bir parçası olmadığını tweet üzerinden ifade ediyor. Bazen SERP sonuçlarında 100-200 kelime bir yazının birinci sırada olduğunu görürüz. Bir blog uzunluğu SEO için bir avantaj olsaydı 100-200 kelime ile birinci sıra işgal edilebilir miydi?

İçerik sayısı yerine konuyu geniş bir çerçevede araştırarak yazmak gerekiyor. Önemli olan konu bütünlüğü. Yazının giriş, gelişme ve sonuç olarak paylaşılması. Google yararlı içerik derecelendirmesine göre yazı kaleme almak gerekiyor. Kelime sayısı ya da blog uzunluğu SEO ve insanlar için bir kriter değil.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu