Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

Benzersiz İçerik ile Kolay İndex

Benzersiz içerik olmadan kolay index almanın zor olduğunu Google bir podcast yayınında SEO çalışanları için paylaştı. Bir podcast bölümünde konuşan Gary Illyes ve John Mueller SERP analizi için bazı tavsiyelerde bulundu. Dizine eklenmemenin nedenleri üzeri bir podcast konuşması yapıldı.

Bu yazıyı Search Off the Record Gary Illyes, Martin Splitt ve John Mueller podcast yayını için hazırladım. Bu yazı içerisinde Google index sürecine bir değinme bulunuyor. Web site sahipleri için oldukça önemli olduğunu düşündüğüm haber niteliğinde bir özet oluşturdum.

Search Off the Record, Google Arama bölümünün arkasındaki tarafı ile ilgileniyor. Search Console bölümündeki özellikler ve SERP sonuçlarındaki gelişmelerin aktarıldığı bir podcast yayını. Google tarafından bazı önemli kişiler çıkarak konuşma yapıyor. Bizim gibi SEO ile ilgilenen insanlar için ipucu oluyor.

SEO topluluğu için velinimet olan bu podcast yayınları trend konuları işlerken soru cevap üzerine ve günlük bir yayın teması işleniyor.

Benzersiz içerik olmadan kolay index alınmayacağını ifade eden Gary Illyes’in tam konuşma metnin transcripti paylaşıldı. Bu deşifre metni içerisinde tüm konuşmaların detayları yer alıyor.

“Benzersiz İçerik Değilse İndex Zor!”

Bu podcast yayınında, Google Search Console’da bulunan araçlar ve raporlar hakkında bazı açıklamalarda bulunuldu. İlk olarak Gary Illyes 08.36’da ana sayfanın index almaması bulunuyorsa bunun bir teknik sorun olduğunu vurguladı. Illyes bu durumu şöyle ifade etti: “Siteniz yeniyse ve ana sayfa index almamışsa her zaman teknik bir sorun vardır.” Ana sayfa taranmıyor ve index almıyorsa mutlaka teknik sorun bulunuyor. Canonical’dan 301 yönlendirmesine kadar teknik olarak birçok şeye bakmak gerekiyor.

Search Off the Record
Search Off the Record yayınında benzersiz içerik ve index hakkında tavsiyeler yer aldı.

Ana sayfa dizine eklenmediğini tespit etmek için 3. şahıs programları kullanabilirsiniz. Google Dork komutlarından site:siteadiniz olarak aratabilirsiniz. En popüler yöntem budur.

Martin Splitt de dizine eklenmeme hakkında bir şey söyledi. Splitt podcast dakikası 11.52’de, hreflangın yanlış kullanımında da index sorununun ortaya çıktığını vurguladı. Martin Splitt şöyle ifade ediyor: “Bir e-ticaret sayfası temelde farklı dillere sahip lakin fiyat farklı olduğunda Google bir dizi işlem uygular. Bu işlemlerde, bazı sayfaları standart hale getirir ve daha fazla dil sürümünü dizine eklenmemiş hale getirir.”

Martin’in söyledikleri oldukça önemli. Çoğumuzun doğru bildiği bir durumun yanlış olduğunu hatırlatıyor.

Podcast için en önemli konuşma 17.39’da gerçekleşti. John Mueller, bazı insanların içeriğinin istediği kadar index almadığını ifade etti. Blog gönderilerinin benzersiz olduğuna emin lakin dizine eklenmezse kimsenin bakmayacağının söyledi. Garry’de bunu doğruladı. Gary Illyes, “Tamamen benzersiz ve insanların gerçekten ilgilendiği bir şey yayınlamıyorsanız, dizine eklenmesi oldukça zordur.” diye ifade etti.

Benzersiz değilse ve kullanıcı niyeti geri plandaysa Google, yazdığınız içeriği SERP sonuçlarına almıyor. İndex alamadıktan sonra organik arama olmuyor. Direct ya da sosyal trafik ile siteyi ayakta tutmaya çalışıyorsunuz.

Genel Bir Değerlendirme

Bu podcast yayınında benzersiz içerik ve index ilişkisinin yanında backlink satın almanın da bir sorun oluşturacağı vurgulandı. 20.39’da Garry, “İnsanlar sizin sitenizle bağlantı kurduğunda ve bu durumun satın alma olmadığını anlarsak, dizine eklenmesi kolaylaşır.” diye ifade etti. Backlink satın almanın kötü bir şey olduğu burada vurgulanıyor. John Mueller ise bu durumu şöyle yorumladı: “Backlink satın almayı bırakmalısın, o zaman içeriğini dizinimizde tutmakla daha çok ilgilenebiliriz.”

Genel bir değerlendirme yaparsam;

  • Paylaşacaklarınız benzersiz içerik temalı olmalı
  • Ana sayfa taranmıyor ise teknik bir sorun olduğunu unutmamalısınız.
  • Mümkünse evergreen içerik tarzında yazılar hazırlamalısınız.
  • İnsanların aradığı bir içerik yazmalısınız. Kullanıcı niyetini ön planda tutmalısınız.
  • Backlink satın almaktan vazgeçmeli ya da tanıtım yazısı alma konusunda A/B testleri yapmalısınız.
  • Hreflang kullanımı ince elemeli sık dokumalısınız.
  • Hiç aranmayan içeriklerin dizine eklenemeyeceğini unutmamalsınıız.
  • Site kaldırma aracı kullanımı index sorunu getirebilir; ekibiniz ile dikkat etmelisiniz.
  • Bağlantılar site indexleme hızlı bir araç olarak görülüyor.

Bu listede fark ettiyseniz iki benzer durum var: backlink satın almak ve bağlantıların indexlemede kolaylık sağladığı. Podcast yayınında geçiyor. Tanıtım yazısı alıyorsanız bunu doğru kullanmalısınız. Rakip analizi yapmanızı burada öneririm.

Yazıların tamamen benzersiz olmadığı sürece index almanın çok zor olduğu ifade ediliyor. Tarama bütçesini de düşünürsek Google mutlaka bunu önemsiyor. Google reklamlardan para kazanıyor. Eğer yazılar talep arz ilişkisini karşılamıyorsa dizine eklenmesi zor gözüküyor.

Benzersiz içerik hazırlamak iyi bir anahtar kelime araştırması, topical map ve evergreen ilişkisinden ortaya çıkıyor.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu