Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

SERP Analizi Nedir? ve Nasıl Yapılır? (Şablon)

SERP analizi SEO sürecinde başarıya ulaşmanın kilit bir unsuru olarak öne çıkar. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) sürecinde 1 numara olmak istiyorsak rakipleri daha iyi incelemek gerekiyor. Bu tüm SEO’cular tarafından kabul edilen bir gerçek.

SERP analizi yapmak rakiplerin ve rekabetin anahtar kelime için nasıl organizasyon oluşturduğunu gösterir. Bu analizi gerçekleştirmek, eksikliklerimizi gösterirken güçlü yanlarımızı da görmemizi sağlar. Adeta bir SWOT analizi olarak geçer.

Bazı şeyleri kabul etmeliyiz: Rakiplerimizi yeterince incelemiyoruz. Bunun nedeni ise; önyargımız, rakibi önemsememiz ve rakibin güçlerini keşfetmememiz. Belki de nasıl rakip analizi yapacağımızı bilmiyoruz.

Bunun altyapısını zamanında SWOT analizi olarak adlandırdılar. SWOT analizi kısaca; rakibin güçlü, eksik gibi yönlerini analiz ederek rekabeti en üst seviyede tutma girişimidir.

Arama sayfası sonuçlarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunun temelinde Google’ın aktif olarak Doğal Dil İşleme (NLP) modellerini kullanması yatıyor. Özellikle RankBrain ve neural matching SERP sonuçlarının belirlenmesinde aktif rol oynuyor.

Rakip analizi, competitor analysis ya da rekabet analizi, rakibin özelliklerini keşfederek ona göre önlem alma işlemidir. SEO için rakip analizi ise; rakibin On Page & Off page durumlarını inceleyerek önlem, müdahale ve aksiyon alma tutumuna denir.

Bugün SEO temellerini sağlam atmak için SERP analizi nasıl yapılır bunu detaylandırıyorum. Hatırlarsanız bir yazı yazmadan önce rakip içerik tespiti yaparak SWOT analizi yapmayı paylaşmıştım. Mevcut bir rakibin blog içeriğini keşfederek doğru ve yanlış yaptıklarını şablon ile anlatmıştım.

SERP Analizi Nedir?

SERP (Search Engine Result Page) Türkçe ifadeyle Arama Motoru Sonuç Sayfası’dır. Bir anahtar kelimenin arama sonuç sayfasında daha iyi sıralama elde etmesi için rakipleri analiz ettiğimiz yerdir. Genellikle ilk 10 sonuç incelenir. Daha detaylı araştırma için ikinci, üçüncü sayfalar da incelenmeye tabii tutulur.

Anahtar kelime, marka ya da aranma amacınız organik tıklamaya tabii olacaksa SERP analizi öne çıkıyor. Kullanıcılar çok az ihtimalle birinci sayfadan sonra farklı sayfalara gider. Web site sahiplerinin temel amacı ilk sayfada yer almaktır. Lakin o kadar çok rakip olunca ilk sayfada yer almak zor. Bu yüzden rakipleri iyi analiz etmek gerekiyor.

Sonuç sayfası bölümünde neler bulunuyor:

  • Ücretli reklamlar
  • Videolar
  • Resimler
  • SEO ile başarı elde etmiş siteler
  • SSS
  • İlgili Aramalar
  • Bilgi paneli

Bu gibi unsurlar SERP sonuç sayfasında yer alır. Biz bugün, SEO rakip analizi gerçekleştireceğimiz için sadece ‘SEO ile başarı elde etmiş siteler’ bölümünü inceleyeceğiz.

SERP sonuçları için Google testler başlattı. Brodi Clark tarafından paylaşılan SERP Zaman Çizelgesi bunu gösteriyor.

SERP Analizi Neden Gerekli?

Rakipleri incelerken birçok noktayı araştırırız:

  • Rakibimiz bir blog ise; backlink, sayfa içi SEO, core web witals gibi durumları inceleriz.
  • Rakibimiz e-ticaret ile uğraşıyorsa; stok, pazar, maliyet, ürün varyasyonları, ciro gibi detayları araştırırız.

SERP araştırması yaparken bazı sonuçlar aynı başlık türünde olduğunu görürsünüz.

SERP analizi seo ornegi
SERP analizi yaparken SEO örneğini vermek istedim. İlk sayfada 9 sonuçtan 6 tanesi aynı tarz başlık kullanıyor.

SERP analizindeki bu durum sadece yabancılara özgü değil. Örneğin Türkiye’de SEO örneği ile arama sonuç sayfası kazıması yaparsak da benzer bir sonuç elde edeceğiz. Türkçe sayfalarda “SEO nedir” örneği için SERP Scraper sayfası şu şekilde;

SERP kazimasi SEO ornegi
Türkiye’de de durum farklı değil. Neredeyse arama sonuçları sayfasında tüm başlıklar aynı tarzda kullanılıyor. Bu SERP kazıması ile gerçekleştirilen bir durum. Yanlışlıkla yapılan bir şey değil.

SERP analizinde birçok noktayı inceliyoruz. Title, meta description, title ile h1 farkı var mı, link uzunluğu, tablo yapılanması, içindekiler durumu gibi özelliklere bakıyoruz. Bunun sebebi ise; SEO sıralamasında daha iyi sonuçlar elde edebilmek.

Arama sayfası sonuç sayfasını iyi analiz etmek bize arama motoru optimize edici sıfatını yükler. Bu durumun etkisi sayfalarda yükselme, durumu anlama ile gerçekleşir.

Anahtar kelime sonuç sayfası belirli bir düzen içerisinde geçen değişiklikleri kapsar. Bundan dolayı incelenmesi, analiz edilmesi, sonuçlara göre aksiyon alınması gerekmektedir.

SEPR scraper kullanıcı davranışı için de önemli. Tıklama Oranı (TO) artırmak isteyen web site sahipleri buraları iyi okuyup analiz edip müdahale etmeli. Özellikle TO düşük olan web siteler görünürlükte de düşüş yaşıyor.

Call to Action performansını iyi sergilemek istiyorsanız Google arama sonuç sayfasındaki title, meta description alanlarına dikkat etmelisiniz. Kullanıcı, okuyucu direkt olarak buraları okuyarak sitenizi ziyaret eder.

SERP Sonuçlarını İncelemek İçin Etkili Şablon

SERP analizi ve rakip tanıması yapmanız için bir Google sheets dosyası hazırladım. Bana özgü olan bu şablon sizler için ücretsizdir. Hiçbir beklentim bulunmuyor. SEO deneyimini etkili, avantajlı ve değerli kılmanız için oluşturdum.

Şablon içerisinde her detay ince elenip sık dokunuldu. Bunları daha iyi anlatmak için her sütundaki başlıkları tek tek anlatacağım. Şablon içerisinde hiçbir makro bulunmuyor. Bu yüzden izin almanız gerekmez. Yapmanız gereken ilk şey dosya > kopya oluştur demenizdir. (Diğer şablonlarımda bu durumu paylaşmıştım bunun için bu yazımda o konuyu anlatmayacağım)

Google Sheets ile oluşturduğum SERP Analiz dosyasını, aşağıda yer alan indirme linkini kullanarak sahip olabilirsiniz.

Bu şablon sadece rakip analizi için kullanılmaz. Kendi sitelerinizi analiz etmek için de kullanılır. Bu tamamen size kalmış. Lakin ben bunu SERP araştırması için kullanıyorum. 

SERP Analizi Sablonu
SEO SERP Analizi gerçekleştirmek için sizin için oluşturduğum Google Sheets şablonu.

Rakip Linkleri

SERP rakip linki nasıl alınır ilk olarak bunu anlatmam gerekiyor. Anahtar kelimeniz aracılığıyla Google araması yapın. Çıkan sonuçlarda rakiplerinizin URL kısmına sağ tıklayarak Bağlantı Adresini Kopyala diyoruz. Ardından Şablonumuza yapıştırıyoruz.

Şablona rakip linkleri yapıştırdığımız an diğer formüller otomatik olarak çalışmaya başlayacak.

Favicon

Favicon kısmını yerleştirmemin en büyük nedeni siteyi hatırlamak. Görsel bir şeyi hatırlamak yazıya göre daha yüksek. Bu yüzden sitenin faviconu da B sütuna yerleştirdim.

Faviconu çalıştıran Google Sheets Formülü: =image(“https://s2.googleusercontent.com/s2/favicons?domain=”&A2&”&sz=32”)

A2 hücresindeki URL favicon alır.

Title

SERP scraper şablonu içerisinde linkin title çeken bir formül bulunur. SERP analizi neden gereklidir bölümünde anlattığım durum için title başlığını şablona yerleştirdim.

Burada title için kullandığım formül: =IMPORTXML(A2; “//title”)

Moz (araştırmayı yürüten WordStream) bir araştırma yürüttü. Yürütülen araştırma kapsamında RankBrain temeli oldukça çok değinildi. 3. sıralama faktörü çünkü. Araştırmada title için “Sayfalarınız belirli bir konum için beklenen organik TO’yu ne kadar çok geçerse, öne çıkan organik konumlarda görünme olasılığınızın o kadar yüksek olduğu tespit edildi.” ifadesine yer verildi.

Title etiketi önemli. Çünkü linkiniz sosyal medya kanallarında paylaşılırken bağlantı metni olarak paylaşılıyor.

title gosterimi
Örnek olarak sosyal medyada paylaştığım bir link. Title direkt olarak paylaşılıyor.

Bildiğiniz bir şey ama ben yine de detayını inmek istedim. Rakiplerin nasıl bir title kullandığını görerek fırsat kollamak gerekiyor. Şuan sonuçlar bunu gösteriyor.

Link Uzunluğu

Kısa URL kullanmak daha iyi korelasyon sağlar. Önerilen bir durumdur. Google tarafında URL uzunluğu ile alakalı bir bilgilendirme yapılmamıştır. Bir faktör değildir. Rakiplerinizin link uzunluğunu bilmek yine de iyi bir yaklaşım olacağını düşündüm. Bu yüzden ekledim.

Şablon içerisinde link uzunluğu için kullandığım formül: =UZUNLUK(A2)

Yazılarınızda SEO dostu URL yapısı kullanmanız her zaman her yerde tavsiye edilir.

H1

Heading etiketleri (H1, H2, H3) Google ve kullanıcı deneyimi için önem arz ediyor. Bir sayfanın ana başlığı olarak nitelendirilen bu yapıda rakiplerin ne eklediğine bakmak için oluşturdum. Daha önce H1 H2 nedir ve SEO için önemini anlatmıştım.

Google arama şefi John Mueller’e h1 hakkında bir soru yöneltilmişti. Reddit üzerinden H1 kullanmanın iyi bir uygulama olduğu vurgulanmıştı. H1 kullanmalıyız ve rakiplere bakarak nasıl kullandığını da tespit etmeliyiz.

John, reddit üzerinden h1 kullanımını anlatıyor.

Google e-tablolar içerisine H1 yerleştirmem rakip analizini daha iyi neticelendiriyor. Rakipler nasıl bir H1 başlığı kullanmış, Odak noktası ve anahtar kelimeyi nasıl kullandığını gösteriyor.

H1 için eklediğim formül: =IMPORTXML(A2; “//h1”)

A2 hücresindeki URL’nin heading 1 etiketini alır.

Meta Description

SEPR analizi için meta açıklama da oldukça mühim. Google bazen kullanıcı tarafından yazılan meta description alır bazen de yazı içerisinden bir description çekerek araştıran kullanıcıya yansıtır.

Rakiplerin nasıl meta description kullandığını görmeniz için oluşturdum.

SERP scraper içi meta description formülü: =IMPORTXML(A2; “//meta[@name=’description’]/@content”)

A2 hücresindeki linkin meta description alır ve yapıştırır.

Sayfa içi SEO yalnızca sıralamaları doğrudan unsurları yapmakla kalmaz. Google her zaman mükemmel bir site deneyimini birinci sırada tutar. Kullanıcılar için optimize etmek de önemlidir. Meta description alanında SEO uzmanları, müşteriyi siteye çekecek açıklamalar kullanır.

Bir pazarlamadır. İyi bir pazarlamanızı göstermeniz için meta description alanı önemli.

Meta Robots

Rakiplerin meta robots etiketlerini görmeniz için oluşturdum. index, follow, noindex ve SERP sonuçlarında gözükmesini istenilen etiketleri çeker.

Kullandığım formül: =IMPORTXML(A2; “//meta[@name=’robots’]/@content”)

Bir yazı paylaşıldıktan sonra rakip araştırmasına başladıysanız noindex etiketi ilk bakmanız gereken nokta. Google noindex için güzel bir açıklama paylaştı.

Canonical

Şablon içerisinde yer verdiğim son başlık. Canonical araştırması yapmak rakip içerik tespiti bölümünde de paylaştığım bir noktaydı. Anahtar kelime yamyamlığını önlemek ve doğru rakip araştırması için canonicala dikkat etmek gerekiyor.

Canonical verileri almak için kullandığım formül: =IMPORTXML(A2; “//link[@rel=’canonical’]/@href”)

SEPR analizi gerçekleştiriyorsak aldığımız url ile canonical durumunun aynı olması bizim için önemli.

SERP araştırma ve analiz şablonunu kendi sitelerinizde kullanıp yorum olarak belirtin. Eksik bölüm varsa tamamlamak isterim.

SERP Sonuçlarını Etkileyen Diğer Faktörler

Şablonda olmayan bazı durumlar da arama sonuç sayfasını etkilemekte. Lakin bunların direkt olarak şablona eklenmesi makro ile gerçekleşiyor. Bu şablonda makroya izin vermedim ve sadece formül kullandım.

Her site aynı şeyleri yapmadığı için schema ve tablo durumunu yansıtmak daha farklıydı.

Arama sonuç sayfasını etkileyen başka faktörler de var.

İçindekiler

SERP sonuçlarını etkileyen bir başka faktör de tablo ve içindekiler kullanımı. Google bazen başlıklardan bazen de içindekilerden direkt bilgi alıp sonuçlara yansıtır.

icindekiler
Google bazen içindekiler bazen de başlıklar ile bu bilgileri çeker ve kullanıcılara yansıtır

Bunun için içindekiler yapısını kullanmalısınız. H2 H3 yapılanmasının da önemi burada ortaya çıkıyor. Doğru bir yapılanma gerektiğini unutmayın.

Schema

Bazı yapılandırılmış veri (schema) türleri de SERP sonuçlarında görülür. Kullanıcı davranışı ve TO etkilemek için yapılan bir durumdur.

schema kullanimi
SERP sonuçlarında kullanılan schema örneği

Genellikle satış sayfalarında gördüğümüz bir schema türüdür. AggregateRating (yorum snipeet’i) olarak geçer. Kullanmak ya da kullanmamak rakip analizinize göre değişir.

Tablo

Son olarak tablo yapılanması da SERP analizi için kullanılıyor. Rakiplerden bazıları tablo yapılanması sayesinde TO artırabilir. SEO için de kullanıldığı bölümler oluyor. Kullanıcı davranışını etkilemek ilk tercih.

tablo kullanimi
SERP analizi için kullanılan tablo örneği

Nakliyat sitelerinde oldukça sık gördüğüm bir yapı. TO artırabilir. A/B testleri ile daha iyi sonuç almak mümkün.

Son Olarak; SERP ve SEO İlişkisi

Anahtar kelime yamyamlığı engellemek için başlık ve meta description alanında rakipler iyi performans göstermiş olabilir. Bu durumu anlamak için başlıkta, içerikte ve meta description alanında yamyamlaşmayı araştırmak gerekiyor. SERP analizi sayesinde rakiplerin keyword cannibalization durumunu görmemiz de mümkün.

SEO sürecinde sık sık yapılan bir başka hata da başlık ve meta description alanında anahtar kelime doldurma yapılmasıdır. Eğer bu hatayı yapıyorsanız spamdexing sonuçlarıyla etkilenecek ve index sorunları ile karşılaşacaksınız.

Kısa bir süre sonra da içerik yayınladıktan sonra yapılacaklar listesini paylaşacağım.

SERP analizi rakip araştırası ve SEO için rekabet düzeyini belirlemede kullanılıyor. Efektif bir yapısı bulunan bu durum hafife alınmamalı ve mümkünse her yazıda bu araştırma yapılmalı.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu