Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

SEO

SEO Analojisi Nedir? SEO Nasıl Anlatılır?

SEO analojisi durumdan farklı olarak örnekseme, benzetme kullanarak karşı tarafa arama motoru (Google, Bing) ile detay sağlamaktır.

İnsan beyni bazı durumları daha iyi oturtmak için karşıtlığa ya da benzerliğe başvurur. İnsan beyni, yeni bilgileri önceki bilgilerle ilişkilendirerek anlama ve hatırlama süreçlerini kolaylaştırır. Bilişsel stratejiler SEO’culara dolaylı ya da doğrudan yardım eder.

Sektör (reklamcılık, internet, web) de en çok zorluk çekilen durum SEO kavramını, işini, mesleğini bilmeyen birisine anlatmak. Birçok kişi optimizasyon gibi kavramları bilmeyebilir. Yaptığınız işi en iyi şekilde karşı tarafa yansıtırsanız potansiyel bir müşteri de elde etmiş olursunuz.

Genellikle şunu duyarız: “Arama Motoru Optimizasyonu tam olarak nedir? SEO nasıl anlatılır? ya da SEO uzmanı olduğunuzu karşı tarafa nasıl anlatırsınız?” üç zor sorunun tek bir cevabı var: analoji yöntemi ile.

Patron, müşteri ya da potansiyel müşteri adayına SEO kavramını sağlıklı anlatmak atacağınız adımları da sağlamlaştırır. Yanlış ifadeler kullanmak ya da müşteriyle iletişimi kuramamak insanların aklında soru işareti bırakır. Bu da olumsuz düşüncelere sebebiyet verir.

SEO analojisi kavramının Türkiye’de aranması yok. İngilizce olarak en başarılı searchenginejournal tarafından yazılan içerik olarak görüyorum. Türkiye’de farklı farklı arama motorlarını kullanarak baktım ama kimse yazmamış. Rakip içerik tespiti ve SERP analizi yapamadığım bir yazıyı hazırladım.

Yazının tüm detaylarında adım adım ilerleme yapacağız. Örneklerle anlatacağım için konuyu net kavrayacağınızdan eminim.

Eğlenceli, çok farklı bir yazı çıkardığımı düşünüyorum.

Analoji Nedir?

Türk Dil Kurumu tarafından analoji kavramı; birbirine benzeyen iki şey arasındaki benzetme, örnekseme olarak tanımlanıyor.

Zor bir terimi anlatırken kullanılıyor. Bir balıkçı olduğunuzu anlatmak oldukça kolay. Çünkü insanlar bu terimi deniz kenarında sık sık gördüğü için hafızasında nasıl bir meslek olduğunu biliyor. Lakin, yeni ve az görülen meslekleri görünce insanoğlu tam idrak edemiyor. Bunun nedeni ise; o mesleği kafasında bir benzetme, örnekseme ile ilişkilendiremiyor.

Sadece meslek tanımlarında kullanılmıyor. Anlatımı kolaylaştırmak için her şeyde kullanılıyor. Burada bilmeniz gereken nokta: benzetme yapacağınız durumu iyi bilmek.

Bir analoji örneği ile devam edersem; Bir orkestra şefi yani maestro anlatılırken garson ifadesini kullanabilirsiniz. Orkestra şefi, orkestrayı yöneten ve müzik eserlerinin performansını düzenleyen kişidir. Benzer şekilde, bir garson da restoranda çalışan ve müşterilerin deneyimini yönetir. Arada direkt olarak bir bağlam bulunmasa da karşı tarafa nasıl bir meslek ile uğraştığı anlatılmaya çalışılır. Örnekleme, benzetme tekniği kullanılarak yapılan bu duruma Analoji deniyor.

Psikologlar analoji kavramını; düşünme ve problem çözme olarak tanımlıyor. Daniel Kahneman, “Hızlı ve Yavaş Düşünme” adlı kitabında analojiyi şöyle tanımlıyor: İnsanlar yeni durumları anlamak için mevcut bilgilere dayalı olarak benzerlikler arar ve mevcut çerçeveleri kullanarak yeni durumu anlamlandırırlar.

İnsan aklının bir şeyi tam olarak açıklamakta zorlandığı görülmüş. Bunun için benzerlik, örnekseme yöntemiyle açıklayarak yeni kavramın daha iyi anlatıldığı tespit edilmiş. Bu duruma analoji (analogy) tanımı yapılmıştır.

Ben burada arama motoru optimizasyonu için analogi kavramını anlatacağım. Lakin farklı bir sektörde çalışıyorsanız (örneğin iş analisti) kavramın nasıl kullanacağını öğrendiniz.

SEO için anlatacağım analoji örnekleri basit düşünceden ileriye kadar gitmektedir. Onun için bilmeyen birisine anlatırken olayları basitleştirdim. Burada kötü bir niyet bulunmamaktadır!

SEO Analojisi Örnekleri

Analoji terimini kavradığımıza göre internet aleminde nasıl kullanacağımızı örneklerle detaylandıralım. SEO analojisi örnekleri ile optimizasyon kavramını açıklamak mümkün. Daha da kolay. Birçok nüans olsa da temel bir yaklaşım ile hareket edeceğiz. Karşı tarafa durumu anlatırken örnek, benzetme, karşılaştırma gibi yöntemleri kullanacağız.

SEO analojisi yontem
SEO analojisi ile SEO nasıl anlatılır 3 maddesi bulunur

3 madde ile SEO için analojisi kavramından yararlanırız:

  • Benzetme: Bir optimizasyon, internet olayını insanların sık sık karşılaştığı durumlarla benzeterek açıklamak.
  • Örnsekeme: Bilgi toplama, genelleme, kaynak gösterme ve iyileştirme ile web sayfaları karşı tarafa daha iyi aktarırız.
  • Yorum: Olaylara daha öznel bir yaklaşım katarak durumları özetleme girişiminde bulunuruz.

Arama motoru terimlerini anlatmak için materyallerin iyi bilinmesi analoji kavramını da güçlendirir.

SEO analoji ile web aleminde yabancı olan insanlara webi nasıl daha iyi anlatırsınız örnekler ile şekillendirelim.

SEO Kavramını Küçüklere Anlatmak

Küçük meraklılar ‘Optimizasyon işi nasıl anlatılır?’ diye sorabilir. SEO analojisi ile bu soruya cevap verebileceksiniz. Örnek bir benzetme ile bu soruyu cevaplandıralım.

SEO, optimizasyon sürecidir. İnternette bir şeyler aradığımızda interneti yani Google kullanırız. İnternet üzerinde aradığımız sorulara Google en iyi cevapları bulmaya çalışır. Örneğin; “en iyi çizgi film” diye arattığımda Google, bize en iyi ve sevilen çizgi filmi bulur.

SEO’da web sitelerinin Google gibi sıralamalarda daha üst seviyede olmasını sağlar. Peki neden önemli dersen? İnsanlar genellikle Google üzerinde ilk çıkan sonuçlara tıklar. En sondaki yazıya kimse tıklamaz. İşte SEO kavramı burada devreye giriyor. Web sitelerini Google uyumla hale getirerek daha yukarda olmasını sağlamak. Biz bu işi yapıyoruz!

Müşterilerimiz var. Müşterilerimizin web sitelerini Google’da daha üst seviyeye çıkartmak için bazı çalışmalar yapıyoruz. Çünkü insanların daha yararlı şeylerin bulunmasını sağlıyoruz. Web site sahipleri için harika bir şey. Daha fazla insan gelmesi sayesinde daha çok ürünleri, yazıları tanınıyor.

Neler yapıyoruz peki. İlk olarak web sitenin bir raporunu çıkartıyoruz. Hastaneye gittiğinde doktor ilk seni muayene ediyor. Sonra tedavi edip iyileştiriyor. Biz de, ilk olarak siteyi analiz ediyoruz. Neleri eksik diye inceliyoruz. Sonra yapılacakları oluşturuyoruz. Müşterimiz de kabul ederse yapıyoruz ve güzel sonuçlar alarak devam ediyoruz.

Küçük, meraklı arkadaşlara SEO nasıl anlatılır örnek bir metin.

Burada birçok detaya yer verdim. SEO analojisi için doktor örneğini kullandım. Kavramları basit bir şekilde açıklayarak kafada bir sorun bırakmamaya çalıştım. SEO nasıl anlatılır yorumu üzerinde durarak meraklı sorulara cevap verdim.

H1 H2 SEO Analojosi ile Anlatmak

Arama motoru optimizasyon konusunda birçok terimi karşı tarafa anlatmak oldukça zordur. Patron, müdür ya da müşteriye bildiğiniz bir konuyu iyi lanse etmek size avantaj sağlar. Potansiyel müşterilerin kafasında soru işareti kalmaz.

Heading etiketleri olan H1 H2 kavramını karşı tarafa en iyi şekilde anlatırsanız karşı taraf da bunu daha iyi idrak edecek. H1 H2 örnektir. Silo yapısı, anahtar kelime doldurma gibi durumları da SEO analojisi ile anlatmanız fayda sağlar.

Heading etiketlerini bilmeyen birisine şöyle anlatabiliriz:

H1 H2 H3 bir yol rehberine benzetelim. H1 başlığı, şehrin adını ve ana turistik noktalarını temsil eder. Bu başlık, ziyaretçilere şehrin genel konumunu gösterir. H2, şehirdeki bölümleri ve alt turistik noktaları temsil eder. Bu başlıklar, şehirdeki farklı bölgeleri, ilgi çekici yerleri gösterir. H3 ise; şehirdeki daha küçük bölgeleri, detayları veya alt noktaları temsil eder.

Hiçbir zaman şehirdeki küçük bölgeler (h3) şehir adını geçmez. İstanbul bir şehir adıdır ve bu H1 olarak ifade edilir. Şehirdeki turistik yerler H2 ile gösterilir. Çünkü buralar, şehirdeki turistik bölgelerdir. Kız Kulesi detayları (yol tarifi, içi) h3 başlığı ile gösterilir.

Bunların hepsi bir uyum içerisindedir. En büyük h1 olurken en küçük h6 olur. Bu şekilde devam eder.

SEO analoji kavramlarını anlatırken h1 h2 h3 yapısını anlatmak

Gördüğünüz üzere terimleri benzeterek, örnekseme yaparak karşı tarafa daha iyi anlatabiliyoruz. Direkt olarak (hiçbir bilgisi olmayan) anlatsaydım karşı tarafın aklında çok soru kalacaktı. Heading yapıları nerede kullanılıyor, nasıl oluşturuluyor gibi sorular muhtemelen oluşacaktı.

SEO Analojisi Avantajları

Pazarlamadan iletişime kadar birçok yerde SEO analojisi fayda sağlar. İnsanlara ‘web nasıl anlatılır’ sürecini mükemmel bir şekilde lanse etmek bazı avantajlar da oluşturur.

Google Arama Şefi John Mueller de SEO Analojisi kavramlarını kullanıyor. Reddit üzerinden bir yorum yaptı.

Comment
by u/johnmu from discussion Sitemaps
in bigseo
John Mueller, Googlebot Site Haritalarını “Enerji İçeceği Biçiminde” aldığının analojisini ifade ediyor.

Farklı farklı somut durumları ele alarak karşı tarafa aktarma operasyonuna bir örnek. Şimdi avantajlarını, sağladığı kazançları sıralayalım.

Bir tablo ile web site analojisi avantajları şöyle sıralanır:

Kolay anlaşılabilirdikKavramlarının daha kolay anlatılmasını sağlar. Öğrendiklerinizi ve tecrübelerinizi anlatırken zorlanmazsınız. Kimsenin aklında soru işareti kalmaz.
Merak uyandırmaİnsanların konuyla alakalı olarak merakını uyandırabilirsiniz. Bu sayede doğal olmayan müşterileriniz artık bir müşteri durumuna gelebilir. Saygınlığınız da artar. Zihinsel olarak bilgilerin daha hızlı kavranılmasını sağlar.
UygulamaAnaloji benzetme yeteneğini kazandırdığı için karşıdaki kişiye kolay uygulama gösterilir. Soyut örnekler anlatılırken somut örnekler verilerek durum daha iyi özetlenir.
İletişim avantajıKişiler arası anlaşma sorununu yani iletişimsizliği ortadan kaldırır.
Motivasyon ve ilhamBireyler arasındaki sağlıklı iletişim ilhama dönüşebilir. Analojinin bu yeteneği bulunur.
SEO analojisi avantajları tablo halinde 5 madde ile

Müşteri kazanma, daha fazla ciro elde etme, insan kazanma gibi avantajları da mutlaka unutmamalısınız. SEO analojisi terimi ile birlikte kesinlikle sinir eşleştirme hakkında da bilgi edinmeliyiz. Çünkü Google, leb demeden leblebiyi rankbrain ve sinir eşleştirme ile bulur.

Sektöre yeni bir kavram kazandırmış değilim. Sadece Türkiye’de hedeflenen optimizasyon süreci pragmatik işliyor. SEO nasıl anlatılır ya da nedir gibi bir düşünceyi analoji yöntemi ile bağlantı kurarak ifade edebileceksiniz. SEO analojisi sayesinde bazı kavramları daha iyi anlatırken karşı tarafın düşüncelerini de etkileyeceksiniz.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu