Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Yazı Paylaşım Sonrası İzlenecek Adımlar (Şablon)

Yazarlar, SEO çalışanları yazı öncesine ve yazma sürecine odaklandığı için yazı paylaşım sonrası yapılacak adımları es geçiyorlar. Oysa ki, her yazının paylaşım sonrasında yapılması gerekenleri göz ardı etmek büyük bir potansiyel kayıptır.

Wordpress ya da özel yazılım ile kodlanmış sitelerde sıklıkla gördüğüm, yazar yazıyı paylaştıktan sonra yazıya tekrar dönüp bakmıyor. Yazıyı paylaştıktan sonra belirli bir şablona göre hareket etmek pek çok avantajı da beraberinde getirir.

Bir yazı, içerik, makale sürecinin 3 adımı bulunur:

  • Yazıyı paylaşmadan önce yapılacaklar
  • Yazı sırasında yapılacaklar
  • Yazı paylaşım sonrası yapılacaklar

Bu adımlardan bazılarını mükemmel yapıyoruz. Lakin bazılarını yapmıyoruz. Bu da bize olumsuz olarak geri dönüyor.

Bu maddelerden bazıları maalesef teğet geçiliyor. Hatırlarsanız rakip içerik tespiti adlı bir makaleyi paylaşmıştım. Şablon ile nasıl kontrol edileceğinizi aktarmıştım. Bu süreç bir yazıyı hazırlama girişiminden önceki durumdu. Yazı paylaşmadan önce yapılacaklara örnekti.

Şimdi sıra yazı paylaşım sonrası yapılacaklar yazısında. Birçok noktayı ele alarak size rehber bir yazı ve şablon ortaya çıkardım. Tabii ki ücretsiz.

Neden Dikkat Etmeliyiz?

Tüm herkes yazı öncesi ve yazı yazma sürecine odaklandı. Kimse bir içeriği ya da gönderiyi paylaştıktan sonra neler yapılması gerekiyor buna takılmadı.

Genellikle kullanıcılar, yazı öncesi ve yazma sürecine önlem alıyor. Bir içerik ya da yazı paylaşım sonrası yapılacaklar nadiren biliniyor. Önlem alınmayan bu durum kar topu gibi büyüyor, büyüyor ve SEO desteği ile sonuçlanıyor. Aslında yazı paylaştıktan sonra hemen vakit ayırsak birçok kazanç da sağlayacağız. Bir yazıyı paylaştıktan sonra paylaştığım şablona göre süreç ilerlerseniz avantajınız şöyle olur:

  • İndex süreciniz hızlanır
  • Google iç linkleme sayesinde sitenizdeki alakayı artırır
  • Manuel olarak kontrolünüz sonra hataları minimum seviyeye indirirsiniz
  • Marka bilinirliğiniz artar
  • Daha yüksek dönüşüm oranları yaşanır
  • Kısa vadeli olduğu kadar uzun vadede olumlu sonuçlar oluşturur
  • İçeriğin keşfedebilirlik oranı artar
  • İçerikte yamyamlık ya da anahtar kelime yamyamlığı kontrolü gerçekleştirirsiniz
  • Trafik (siteye gelen ziyaretçi) artışı gerçekleşir
  • SEPR sonuçlarında daha fazla yer edinirsiniz

Bir yazıyı paylaştıktan sonra birçok işleme tabii tutulur. Bunları genel bir çatı altında toplarsak; tekrar okuma, index kontrolü, schema ve meta robots durumlarıdır. Şimdi adım adım bir yazıyı yayına aldıktan sonra yapılacaklar şablonun detaylarına geçelim.

Yazı Paylaşım Sonrası Şablonu

Yine bir şablon paylaşımım devam ediyor. Kimse ücretsiz bir şey paylaşmıyor. Bilgi değerli tabii ki. Ücretsiz Google sheets şablonunu ömür boyu kullanabilirsiniz.

Bu bağlantı ile şablona erişebilirsiniz.

yazi paylasim sonrasi yapılacaklar sablonu
Yazı paylaşım sonrası şablonu (toplam 30 hücre)

Yazı paylaşım sonrası yapılacaklar şablonu kullanmak için şu adımları izleyin:

  • Şablona gidin
  • Menüden dosya > kopya oluştur diyin
  • Kopyasını oluşturduktan sonra ücretsiz ve süresiz olarak kullanabilirsiz

Şablon bilgi amaçlı olup genel bir blog düşünülerek oluşturuldu. Çok spesifik olmadığı taktirde tüm blog yapılarında kullanılır.

İçerik paylaştıktan sonra yapılacaklar şablonu içerisinde hiçbir formül, makro bulunmaz. Bunun için özel bir izin almanıza gerek yoktur. Şifre, bilgi gibi özel şeyler de girilmez.

Şablon içerisinde bizi 3 başlık karşılıyor:

  • Ne Yapmalısınız?
  • Nasıl?
  • Neden?

Makale paylaştıktan sonra yapılacak başlıları biraz daha açalım.

Ne Yapmalısınız, Nasıl ve Neden?

Bu ana başlık. Bu başlık altında 10 tane madde belirledim. Bunları tek tek açıklayarak daha sağlıklı bir yapı oluşturmak istiyorum. Çünkü güvenilir bir site oluşturmak için bunu yapmam gerekiyor. Adım adım içerik paylaştıktan sonra ne yapmalısın inceleyelim.

İçerikle Alakalı Sayfalara Link Ekleyin

Yazı paylaşım sonrası yapılacaklar şablonun ilk maddesidir. İç bağlantı suyunu inşa etmek ve silo yapısını sağlam oturtmak için yazı yayınladıktan sonra iç linkleme yapılmalıdır. Zaten yazı yazarken kendi sayfamızdaki yazılara atıfta bulunuyoruz. Yazı yazarken alakalı yazılarımıza link veriyoruz.

Fakat, yazı paylaştığımızda farklı alakalı yazılara gidip yazdığımız yazıya link vermemiz gerekiyor. Yazı paylaştıktan sonra bunu yapıp uygulamamız lazım.

İç link Google botları tarafından sevilen bir durumdur. Alakalı içeriği linklendirerek index sürecini hızlandırırsınız. Silo yapısına uygun bir site inşa edersiniz.
‘Araba parçaları’ diye bir bir yazı oluşturdunuz ve şimdi yayınladınız. ‘Araba nedir’ adlı yazınıza giderek ‘araba parçaları’ alakalı bir metin yazın ya da yazılmışsa oraya araba parçaları linkini ekleyin. Nofollow yapmayın!

En sonda nofollow yapmayın diye uyarı koydum. Çünkü internal link bölümünde nofollow yapmak bir SEO hatasıdır.

John Mueller İç bağlantılar hakkında Youtube videosundan bir açıklama da yaptı.

YouTube video
John Mueller iç link ile alakalı bir soruya cevap veriyor

Bence iç bağlantılar için, bir yandan onu bağlamı daha iyi anlamak için kullanıyoruz, bu nedenle bağlantı metni gibi şeyler bize yardımcı oluyor. 

John Mueller – Youtube Transkript

Yazı paylaşım sonrası iç linkleme durumu oldukça mühimdir ve ihmal edilmemesi gerekiyor.

Manuel İndexleme Talebi Oluşturmak

Yazı paylaşım sonrası yapılacak adımlardan bir tanesi. Bunu sıklıkla yapmak yerine bir plan belirleyip yapmak en doğrusu. Lakin burada öne çıkan konu: manuel indexleme talebi yaparsanız bir hata varsa görmüş olursunuz.

Manuel indexleme yapmak için adımlar şöyle:

  • Google search console girin
  • URL denetimi bölümüne tıklayın
  • Ardından arama kısmına yazınızın linkini girin
  • Dizine ekleme talebi gönderin

Eğer yazınızda hata varsa (schema, metnin küçük olması, mobil sorun gibi) burada gözükür.

Etiket Kontrolü Gerçekleştirmek

Etiket derken heading ve meta etiketlerden bahsediyorum. Heading yani h1 h2 etiketleri kontrol edilmelidir. Bir yapıya uyduğunuzu Google göstermek ilk amacınız olmalı. Kullanıcılar h1 h2 h3 farkını anlamayabilir lakin yapılanma için bunların bir sıralamasını yapmanız gerekiyor.

Meta robots etiketleri ise; nofollow, noindex gibi durumları kontrol etmektir. Sayfanın dizine eklenebilir olmasını engelleyen unsurlar yazınızı SERP sonuçlarında göstermeyecektir. Yazı paylaşım sonrası yapılacaklar arasında ehemmiyetli bir konudur.

Screaming frog ya da tarayıcı eklentileri ile etiket kontrolü gerçekleştirin. Canonical, heading kontrolü (h1 h2) noindex, nofollow gibi durumları bakın

72 Saat Kontrolü

Bir içerik yayına alındıktan sonra en fazla 72 saat süre zarfında dizine eklenmiş olması gerekir. Eğer site:{yazı linki] aratıp sonuç göremiyorsanız bir sorun vardır. Daha önceki maddelere giderek bu durumu kontrol etmelisiniz.

Google sayfa dizini kontrolü gerçekleştirerek index alma sürecini etkileyen hata var mı check etmelisiniz.

Dizine eklemeyi manuel olarak kapattıysanız bir sorun yoktur. Fakat manuel olarak bir işlem yapmadıysanız ve dizine eklenmediyse bir sorun mutlaka vardır.

72 saat bir örnek. 24 ya da 48 saat sonra da bu süreci başlatabilirsiniz. Önemli olan SERP sonuçlarında yazınızın taranmış ve dizine eklenmiş olmasıdır. Robost.txt dosyasından taramayı engelleyen bir unsurunuzun da bulunmaması gerekir.

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşmak

Bir yazı paylaşım sonrası yapılacak adımlarda içeriği sosyal medya hesaplar aracılığıyla duyurmak geliyor. Sosyal medyanın birçok faktörü var:

  • Marka bilinirliğinizi artırır
  • İnovasyon ile birlikte yeni yeni insanları sitenize kazandırır
  • Kullanıcılardan olumlu – olumsuz yorum almanızı sağlar
  • Yazınızın okunmasını sağlar

Sosyal sinyaller kullanıcı deneyimi için oldukça önemli. Doğal backlink yapısını da inşa etmiş olursunuz.

Twitter, facebook, linkedin, instagram, alakalı forum ile yazınızı paylaşın.

İçeriğinizi geniş kitlelere ulaştırma, marka oluşturma, ziyaretçi çekme, insanlarla iletişim sağlama ve etkileşim oluşturma avantajları sağlar.

Yazı Paylaşım Sonrası Sesli Okumak

Bir içeriği paylaştıktan sonra mutlaka ‘imkan varsa’ sesli okumak gerekiyor. Çünkü insanoğlu, yazar, içeriği hazırlarken bazen aklına farklı bir düşünce gelip yazıda anlam kaymasına sebep olabiliyor. Okuyucular mutlaka anlam kaymasını, anlatım bozukluklarını fark ediyor. Bu gibi durumlar marka bilinirliğini olumsuz etkileyerek kullanıcının siteye olumsuz tepki vermesine neden oluyor.

Bir yazıyı sesli okumak yazıda hata var mı yok mu görmenizi sağlar.

İnteraktif Olmak

Bir yazı paylaşım sürecinden sonra devreye interaktif olmak girer. Nedir bu web sitesinde interaktif olmak derseniz; kullanıcılar yorum yaptığında onları karşılamak ve e-bülten oluşturup pazarlamak.

Daha önce ChatGPT ile SEO sürecinde detaylı bir şekilde interaktif olmayı anlatmıştım. Orada e-bülteni ChatGPT ile nasıl hazırlayacağınızı örnek ile göstermiştim.

E-posta pazarlaması, misafir gönderi paylaşımları, telegram, facebook & linkedin gibi kanallarda markanıza ait grup kurararak devamlı ziyaretçi kazanma girişimi elde edersiniz

Amacımız zaten ziyaretçi kazanmak. Bunun için içerik paylaştıktan sonrasını organize ediyoruz.

Bing Indexing Now Aracına Gönderin

Bing arama motoru indexing now aracını sıralama sinyali olarak açıkladı. Eğer Wordpress sitenize eklenti olarak yüklemediyseniz manuel olarak linklerinizi göndermeniz gerekiyiyor. Linklerin taranmasını kolaylaştırmanız lazım.

Yeni yayınlanan sayfanın URL’sini kopyalayıp Bing indexnow aracına yapıştırın. URL inceleme aracından geçirin. Ardından dizine eklenmesi için gönderin.

Yazı Paylaşım Sonrası ve SEO İlişkisi

Bir yazı yazmadan önce ve yazma sürecinde birçok faktörü devreye sokuyoruz. Yazı için anahtar kelime araştırması yapıyoruz, materyalleri topluyoruz. User intent (okuyucu niyeti) oluşturmak için adım adım gidiyoruz. Lakin yazıyı paylaştıktan sonrasını çok önemsemiyoruz.

SEO sürecine bizzat etki eden normlar yazı sonrasında da mevcut. Yazıyı alakalı hale getirmek, kullanıcı tepkisiyle Google gözünde olumlu inşa edecek.

Mükemmel bir site deneyimi için optimizasyon teknikleri kadar yazı sonrasında atacağımız adımlar da öne çıkıyor. Örneğin schema kontrolü yapmak, meta robots tetiklerini incelemek. Bu gibi durumlar sitenin dizine eklenmesini/eklenmemesini etkileyen faktörler.

SEO’da ilk kural mükemmel bir site deneyimi oluşturmaktan geçiyor.

Güçlü bir sitelerin temeli oldukça sağlamdır. Bu bir eve benzer. Eğer evinizin temeli sağlamsa yıkılma ihtimalinin de düşük olduğunu bilirsiniz. SEO sürecinde birçok adım bulunuyor. Eğer ileride sağlam bir site inşa etmek istiyorsak düzenli olarak yazı paylaşım sonrası yapılacakları kontrol ederek aksiyon alınmalıdır.

Burada öne çıkan konu: silo yapısı. Silo yapısı bildiğiniz üzere birbiriyle bağlantı yapılardan oluşur ve o kadar mükemmel bir yapısı bulunur ki 10 yıl da farklı yazılar üretseniz de karışma olmaz. Silo structure temellerini yazı öncesi, yazma süreci durumunda attığımız gibi yazı yazdıktan sonra da atmalıyız.

Devreye link juice giriyor. Bağlantı suyu sadece backlink için geçerli değildir. İç bağlantılar da bu durum bulunur. Bunu ilerleyen zamanlarda daha detaylı anlatacağım.

Eğer Google’da kolay index almak istiyorsanız ilk olarak benzersiz içerik kayda almanız gerekir. Buradan sonra yazı paylaşım sonrası adımları atmanız gerekir. Yoksa buradaki birçok noktada sorun yaşamanız muhtemeldir.

İçerik ya da yazı paylaşım sonrası yapılacaklar listesi şimdilik bu kadar. Belki ilerleyen günlerde farklı tool yazıya ekleyerek denetleme sürecinden de bahsedebilirim.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu