Arkadaşlar, nesev sadece SEO alanındaydı. Fikrimi değiştirdim. Farklı konularda araştırma yazıları da ekleyeceğim. Amacım; ara sıra web sitesinde yazı okumak isteyen meraklıları yakalamak. Yazı tarzımı anladıysanız mutlaka detaylı kaynaklı içerikler oluşturuyorum. Yeni yazı örnekleri şöyle olacak; Kuzey Kore Füzeleri nereye kadar gidebilir, Mubi nasıl büyümeyi yakaladı yani Kurzgesagt tarzı.

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Backlink

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

SEO (arama motoru optimizasyonu) için backlink siteye güven veren sinyaldir. İşe girerken nasıl size referans olunuyorsa web dünyasında da aynısı. İyi biri size güvenirse Google gözünde sinyal alıyorsunuz. Kötü arkadaşlar sizi överse kötü sinyal alıyorsunuz. Bunun türleri mevcut; katman(tier, aşama) sistemi, direkt, yorum olarak belirtme gibi.

Farklı farklı başlıklar altında tüm detayları anlatmaya çalıştım. Tabii kılavuzumuz yine Google. Birçok kaynağını, videosunu ya da sosyal hesabını ekleyerek yazıyı destekledim.

Bağlantılar bir sitenin kaderini oluşturur. İyi bağlantı her zaman olumlu olurken kötü bağlantı olumsuz durum yaşatır. Link hakkına bu temel yaklaşımım size birçok detayı öğretecek. Backlink inşası gibi daha ileri seviyedeki teknikler için farklı konular altında değerlendireceğiz.

Türkçedeki kelime anlamını öğrenirsek mutlaka kafamızda daha iyi yer edinecektir. Türkçede tanıtma, referans olma, geri bağlantı, geri link olarak geçer.

Bu yazıyı okurken şu şekilde düşünmelisiniz: “Backlink bir referans sistemidir.” Nedeni ise; internet ortamında milyonlarca web site ve milyarlarca web site sayfası bulunuyor. Google bu durumu paylaştığı bir podcast youtube videosunda detaylı olarak açıkladı. Video buraya bırakıyorum.

YouTube video

SEO İçin Backlink Önemi

Temel olarak evet. Geri bağlantılar, diğer sitelerden alınan bir oy gibidir. Google ya da diğer arama motorları için, “bu yazı değerli, bu yazı spam, bu yazı kaliteli, bu yazı şunu anlatıyor” gibi sinyalleri verir. 

Arama motoru optimizasyonu konusunda Google çalışanları, günlük çalışma saatlerinde twitter ya da youtube üzerinden SEO Office Hours düzenliyor. Buraya geri bağlantı hakkında fazla fazla soru geliyor. 

Google, önemli sayılması gereken yalnızca iki sıralama faktörü olduğunu doğruladı – Bağlantılar ve İçerik.

Google çalışanı Andrey Lipattse

Hatırlarsanız rankbrain adlı google güncellemesi yazımda da bu videoyu kullanmıştım. Burada 3 sıralama sinyalinden bahsediyor: içerik, backlink ve rankbrain.

YouTube video

Geri link aslında bir arkadaş gibidir. Web site ortamında arkadaşınız size referans olursa sizi över, tanıtır. Lakin bazen bu arkadaşlık sahte de olabiliyor. Nedir bu sahte arkadaşlıklar: spamlar, sosyal imleme siteleri, vikiler ve bazen makale dizinleri. 

Bilirsiniz ki kimse yapay arkadaşlığı sevmez; Google’da sevmiyor. 

Google’da sevmediği için ve insanların da bu yolda hızla yürüdüğünü gördüğünden bir algoritma güncellemesi yayınladı. Onun adı: Penguen güncellemesi oldu. (bir sonraki başlıkta daha detaylı bilgilendirdim)

Alakalı ve yetkili (belki buna otoriter de diyebilirsiniz) bağlantı kazanmak artık bir avantaj. Trafiğin her zaman yönlendiren bir etken olduğunu unutmamalısınız. 

Geri bağlantı ayrıca marka bilinirliği artırmada da aktif rol oynar. İnsanların markanızı tanımasını kolaylaştırır. Marka tanıtma ile Varlık SEO temellerini sağlamlaştırabilirsiniz.

SEO backlink arasında doğal bir etkileşim mevcut. Arama motorlarını anlamak ve bu algoritmayı kullanarak hedef sitenizi yükseltmek için bir tane SEO maddesi yok. Yüzlerce madde, Google sıralamalarında sonuçlara etki eder.

 Gelen bağlantılar da bunlardan bir tanesi. Sadece bir geri bağlantı kazanmaktan bahsetmiyorum.

  • Link Kazanmak
  • Bağlantı Metni (çapa metin ya da anchor text)
  • Geri Bağlantıları Reddetmek

Bu üç madde direkt olarak SEO ile ilişkisi bulunur. Örneğin; bağlantı metni Google sıralamanızı değiştirebilir. Farklı bir site de olsa yanıltıcı bir bağlantı metni paylaşmanız kullanıcılar gözünde olumsuz olacaktır. Bu durum mutlaka Google gözünde bir sinyal oluşturur.

Google göre; Bağlantı metnin iyi olması kullanıcıların sitede gezinmesini ve Google’ın bağlantı verdiğiniz sayfanın ne hakkında olduğunu anlaması da kolaylaştıracak.
https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide?hl=tr#uselinkswisely

Amacımız sıralamalarda yükselmek ve müşteri havuzundan yararlanmak ise hem backlink güncellemelerini anlamak hem de bu yapıyı sağlam inşa etmek gerekiyor. Burada sizin sitenizi etkileyecek iki unsur var: Doğal ve doğal olmayan bağlantılar. 

ChatGPT backlinklerin ne olduğunu, SEO için önemini sordum. Mini bir infografik hazırladım. Yazıya renk katacağını düşünüyorum.

backlink nedir infografik
ChatGPT backlink nedir tarzında bazı şeyleri sordum. Onu bazen darlasam da bana geri bağlantılar hakkında net yanıtlar verdi.

Gelen bağlantı sistemini iyi tanımak için arama algoritması hakkında en azından bilgimiz olması gerekiyor. Google birçok güncelleme yayınladı ki yayınlıyor da. 1 yılda bazen 4-5 algoritma güncellemesi görüyoruz; çekirdek, panda, penguen, bert vs. 

Birçok google algoritma güncellemeleri bağlantılar ile alakalı ya doğrudan ya da dolaylı alakalı. Lakin iki tanesini bilmek önem arz ediyor. Nedir bunlar;

  • Penguen
  • SpamBrain

SpamBrain ile Google SEO konusunda vermek istediğini net olarak aktardı: spam bağlantılar için yapay zeka gücünden faydalanılıyor. Aralık 2022’de Google Arama için bağlantı spam’i ile birçok detaya daha kolay erişiyor.

2018 SpamBrain ile gelen bağlantı güncellemesi ile Google şunlara daha kolay erişiyor:

  • Geri bağlantı satan
  • Link alan
  • Giden bağlantıları aktarmakta kullanılan aracı siteleri

Google, SpamBrain sayesinde spam’de (%70) ve barındırma platformlarında anlamsız kelimeler spam’inde (%75) düşüş sağladığını aktardı. Arama sıralamalarındaki güvenli arama ve spam ile mücadele için ai kullanmayı sürdürecek.

Bir de bizim konumuzla alakalı başka bir güncelleme var: Penguen. Penguen güncellemesi için Webmaster Central Blog’da Gary Illyes tarafından duyurulmuştu. 

SpamBrain’in atası desek daha iyi olur. Penguen güncellemesi ilk olarak 2012 yılında duyuruldu. Penguenin temelinde içeriğin kalitesini ölçmek olsa da spam ile mücadele yer aldı.

Manipülatif bağlantı oluşturma teknikleri kullanan web siteleri penguen güncellemesiyle Google caza listesine ekleniyor. Site profillerini bol miktarda düşük kaliteli bağlantılarla dolduranlar için de aynı tarife uygulanıyor.

Aklınıza şu gelebilir: “başka bir site, benim siteme doğal şekilde link vermiş” Bu durumlarda size verilen link bir spam siteden mi yapılmış yoksa normal mi(örneğin haber sitesi) 

Bu durumu tespit ettikten sonra Google Disavow aracılığıyla onları kabul etmediğinizi bildirmeniz gerekir. 1 tane değil binlerce farklı siteden bağlantı gelmişse Google yaptığı güncellemeler sayesinde bu spam siteleri algıladığını ve kazanılan/alınan linkin etki etmeyeceğini belirtiyor.

Dofollow, Sponsored, Ugc ve Nofollow Ne Anlama Geliyor?

Bir web sitesinde giden bağlantıların niteliğini belirtmek için kullanılan üç yol vardır: sponsor, ugc ve nofollow etiketleri. Bir bağlantıyı Google bildirmek için kullanılır. Bağlantı kazanırken sponsor, ugc ya da nofollow olması hem o site hakkında hem de backlink hakkında yorum sağlar.

Bu dört tanımı hem açıklayalım hem de örneklendirelim.

Dofollow Bağlantı

rel=”dofollow” olarak gösterilen bağlantı türüdür. Aslında nofollow olarak işaretlenmemiş her bağlantı bir dofollowdur.

<a href="https://nesev.com" rel="dofollow">bu bir dofollow özniteliğidir</a>
nofollow harici tum baglantilar dofollowdur
nofollow harici tum baglantilar dofollowdur

Rel=”sponsored”

Rel=”sponsored”: “sponsored” etiketi, bir bağlantının sponsorlu olduğunu ve sponsorun bu bağlantıya güvendiğini ifade eder. Bu öznitelik, web sitelerinin arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemli bir faktördür. 

“Sponsored” özniteliği taşıyan bir bağlantı, diğer web sitelerinin bu bağlantıya güvendiğini ve desteğini gösterir. Bu nedenle, bu öznitelikle (sponsored) bağlantı kazanmak, web sitenizin SEO sıralamasında rol oynar.

Ayrıca, “sponsorlu” öznitelikli bir backlink, web sitenizin itibarını da artırabilir. Çünkü bir sponsor özniteliğin desteği, sitenizin kalitesine ve güvenilirliğine dair olumlu mesaj iletir.

Web sitenizde sponsored kullanacaksanız html yapınızın şöyle olması gerekiyor:

<a rel="sponsored" href="https://nesev.com">Bu Bir Sponsor Özniteliği</a>

Rel=UGC

Rel=UGC: ugc özniteliği kullanıcılar tarafından oluşturulmuş link yapısını ifade eder.  “User-Generated Content” anlamına gelir. 

Google tarafından içerik ve spam durumunun ifade edilmesi içindir. Forumlar, yorumlar, kullanıcı profilleri, sosyal medya paylaşımları ve benzeri alanlarda kullanılır. Bunun html yapısı şöyle olmalıdır:

<a rel="ugc" href="https://nesev.com">Bu bir Ugc Özniteliği</a>

Nofollow Rel Etiketi

Rel=”nofollow”: Almayı hiç istemediğimiz bir öznitelik. Nedeni oldukça basit: Google, bu durumu takip etme imajını yansıtır. Yazımız bağlanti nedir ile alakalı olduğundan şöyle bir örnek verebilirim: Bir bağlantı kazandığımızda bunun sponsor olmasını isteriz çünkü Google gözünde bu linki takip et imajı yansıtır. Lakin nofollow ise; bu bağlantıyı takip etme, bağlantının hedef sayfasının SEO’suna katkıda bulunmamasını hedefler.

Geçen gün iç linklemede nofollow adlı bir konuyu anlatmışım SEO hatası olduğunu ve detaylıca anlatmıştım.

Bunun html yapısı ise şöyle:

<a rel="nofollow" href="https://nesev.com">Bu bir Nofollow Özniteliği</a>

Bu dört durumu Google farklı şekilde ele almaya çalıştığını bir video ile bildirdi. Yine bu video paylaşıldığında, sıralamada bir değişiklik beklemek tam nokta atışı değil diye ifade etti. Asıl amaçlarının politikalarının tam olarak belli olması. John şöyle ifade etmişti o videoda: 

Bunları anlamaya çalışıyoruz ve onlara uygun şekilde davranmaya çalışıyoruz

John Mueller

YouTube video

Özetle, doğru bir şekilde kullanıldığında sponsor, ugc ve nofollow etiketleri, web sitenizin kalitesini artırabilir ve Google tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilebilir. Ancak, bu etiketlerin kullanımının doğru anlaşılması ve uygulanması, web sitenizin sıralaması için tek başına yeterli değildir.

Zararlı Veya Kaliteli Bağlantı

İnternet siteniz sizin emek ve zaman ayırdığınız büyük ihtimalle de para kazandığınız yer. Bir dükkanınız var ve kötü müşteri getirirseniz mutlaka iyi müşteriler ve gelecekte gelecek müşteriler de vazgeçecek. 

Bağlantılarınız, referanslarınız sizin sitenizi güçlendirebilir de Google arama sonuçlarından silebilir de. 

Google çalışanı John Mueller SpamBrain etkisiyle  zararlı backlinklerin etkisini daha da aşağı çekeceklerini bildirdi. Linkedin üzerinden yaptığı paylaşımda şöyleydi:

2022 bağlantı spam güncellememizle, doğal olmayan bağlantıların arama sonuçları üzerindeki etkisini etkisiz hale getirmek için SpamBrain gücünden yararlanıyoruz.”

John Mueller

Zararlı: Web sitenize aldığınız bağlantıların ‘link çöplüğüne’ dönmüş olması, spam olarak nitelendirilmesi, +18 kategoride yer alması ve Google cezalarından mustarip olan zararlı backlink olarak nitelendiriliyor. 

Şöyle bir iddia görmüş olabilirsiniz: Spam (içeriğini siz doldurun) aldığınız linkler sayesinde SEO alanında amacıma ulaştım. Yanlış. Nedeni ise; SEO tek bir şey değildir; bir bütündür. Başka şeyleri çok iyi yapmıştır. Ayrıca bu durumu, güncelleme ile son bulacağını bilmeniz lazım. Emek ve zaman değerli.

Kaliteli: Otoriter ve sizinle aynı sektörde yer alan sitelerden kazanacağınız içeriden bağlantı. Bir web sitesinin kaliteli olduğunu E-E-A-T ya da YMYL durumundan, screaming frog gibi analiz araçları ile inceleyerek ve rakibinizi iyi tanıyarak elde edebilirsiniz.

Su tesisatı ile ilgili siteniz bulunuyorsa sizin giyim sektöründen link almanız Penguen güncellemesi ile daha az işe yarar. Sektörünüzden alacağınız içeriden bağlantı kalitenizi yükselttiği gibi SEO konusunda da iyileştirmeler yapacak.

Örneğin markanızla ilgili rakip bir link sahibi olduk. Bu, sitenizle alakalı değil ama otoritesi ve kalitesi oldukça yüksek olduğundan mutlaka avantaj sağlayacaktır.

Aklınıza şu takılabilir: nasıl backlink bulacağız? Bunu da Google alerts ile yapmak oldukça kolay. O yazımda daha detaylı anlattım. Kısaca, Google uyarı sistemi olduğundan anahtar kelime ile ilgili bahsedilmede anında e-posta geliyor. Rakiplerimizden önce davranarak backlink konusunda avantaj elde edebiliriz.

Penguen güncellemesiyle artık bağlantıların kalitesini daha etkin olarak tanıyor. 

Çünkü artık Google penguen güncellemesiyle backlink alanında yapay bağlantıları kolay tanıyor. 

Geri Bağlantı Sayısı Nedir?

Aslında geri bağlantı sayısı bir  dijital pazarlama olarak ortaya çıktı. Dijital pazarlama konusunda insanların bağlantı kalitesi ve içeriğine önem vermeden daha fazla satmak için var oldu. 

Kısaca açıklarsak, bir web sitenin başka siteler tarafından aldığı referansa geri bağlantı, backlink denir. Bu bağlantının sayısı bir SEO çalışması gibi düşünüldüğünden önem kazandı. Gerçekten öyle mi daha derine inceleyelim.

Burada paylaştığım kaynak bir Youtube videosu. Sizin için zamanı ayarladım. Tam olarak ne demek istediğini inceleyebilir ve buna göre yol haritanızı çıkarabilirsiniz. 

Bir web sitesi için neyin alakalı olduğunu ve toplam bağlantı sayısının hiç önemli olmadığını anlamaya çalışıyoruz.

John Mueller – Youtube

100 bin, 1 milyon veya 2 milyon link almanın değeri Google göre oldukça zayıf. Peki, 1 milyon geri bağlantı alacaksanız burada kendinize sormanız gereken sorular şunlar:

  • 1 milyon link size değer katar mı? Size referans olacak siteler mi?
  • 1 milyon link yapısından size doğrudan müşteri çekecek siteler mevcut mu?
  • 1 milyon girdi bağlantısı spam mı, kaliteli mi, doğal şekilde mi oluşmuş?
  • 1 milyon bağlantı blog içerisine yerleştirilmiş link mi, yorum sayfalarında yer alan ‘internet sitesi’ mi?

Bu sorular uzasa da temel olarak girdi bağlantıları bizim için SEO konusunda avantaj olup olmadığını değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca, bağlantı sayısı tek başına bir avantaj / dezavantaj değil. Bir matematik örnek ile bu soruyu bitireceğim:

x: Web sitenizdeki geri bağlantı sayısı
y: Yanıltıcı ve spam yoluyla elde edilmiş geri bağlantılar
z: Arama motoru sıralamanız


z = f(x, y)

Burada f fonksiyonu, web sitenizdeki geri bağlantı sayısı (x) ve Yanıltıcı ve spam yoluyla elde edilmiş geri bağlantılar (y) gibi faktörlere dayalı olarak arama motoru sıralamanızı (z) hesaplar.

Bu değerlendirmelerden sonra geri bağlantı sayısı önemi var mı yok mu net olarak anlayacağınızı düşünüyorum. Lakin başkalarından gelen bağlantılar hakkında herhangi bir düşünceniz ya da kafanıza takılan bir şey varsa lütfen yorumlarda belirtin. 


Edu ve gov backlink, devlet ya da üniversite sitelerinden elde edilmiş bağlantı türüne denir. Örneğin Kocaeli Üniversitesi’nden siteniz referans gösterilerek link aldınız (tabii doğal yoldan para ile satılan değil) bu sizin artık bir edu bağlantısına sahip olduğunuzu ifade eder.  

Edu, gov ya da ac.uk temelinde spam yağmuru altındaysa Google gözünde daha az değer veriliyor. Lakin spam değil ve siz de bir şekilde nadir kişilerden olarak içeriden bağlantı sahibi oldunuz işte piyangoyu vurdunuz!

Türkiye Cumhuriyeti ya da farklı bir ülke tarafından hizmet sağlanan bir devlet kurumundan girdi bağlantısına sahip olursanız bu seferde gov uzantılı bir siteden referansınız olur. 

edu ya da gov kaliteli, Google gözünde iyi bir imaj yarattığından daha hızlı bu bağlantılara sahip olursunuz. Hem ahrefs, hem semrush hem de Google Search Console tarafında linkleriniz panele daha hızlı yansır. 

Bu bağlantıların doğrudan pozitif bir katkısı olmasa da, kaliteli edu ve gov bağlantıları sitenizin otoritesini artırabilir. Çünkü kolay erişebilen özellikle edu linkler spam bağlantılar ile dolu. 

Türkiye’de neredeyse hiç görmedim ama Afrika ve Amerika bölgesinde spam temelli edu uzantılı sitelere denk gelmek mümkün. Kullanıcılar ya da insanlar nasıl edu link sahibi oluyor diye merak ediyorsanız şu yolu izleyebilirsiniz.

  1. Semrush aracılığıyla anlatacağım. Semrush > backlink analizi bölümüne tıklayın.
  2. Rakip analizi oldukça önemli. Burada muhtemel rakipleri tanımanız size zaman ve doğru yol kazandıracak. 
  3. Rakibinizin sitesini yazın. Eğer rakibiniz de edu link sahibi değilse o kategoride haber sitesi mevcut ise bunu yazabilirsiniz. 
  4. Açılan sayfada menüdeki backlinkler yerine tıklayın.
  5. Fotoğrafta gösterdiğim arama bölümüne edu ya da gov yazın. 
  6. Çıkan siteleri tek tek inceleyerek nasıl link aldıklarına, bağlantı yazısına dikkat ederek inceleyebilirsiniz.

Bu siteler yüksek otorite ve güvene sahip olduklarından SEO backlink ilişki konusunda ilk sırada yer alıyor. Ama, fakat, lakin geri bağlantının niyeti ya da spam olması arama motorları tarafından fark edilecektir. 

Hatta John bunun ile alakalı bir tweet atarak minik bir edu gov bilgilendirmesinde bulundu. O tweeti alıntılayarak şöyle ifade ediyor:

.edu bağlantılarının daha değerli olduğu yanılgısı nedeniyle, bu siteler oldukça fazla bağlantı spam alıyor ve bu nedenle, bu sitelerdeki bir ton bağlantıyı göz ardı ediyoruz.

Google bu konuda da net. Birçok güncelleme yayınlayarak özellikle penguen ve SpamBrain ile link alınan siteleri sıralamada cezalandırıyor. 

Link satışında birden çok filtre var. Tek tek açıklamak daha doğru olur.

  1. Tanıtım yazısı: Tanıtım yazısı, bir siteden kendi sitenize yazı olarak aldığınız karşılıktır. Bu karşılıkta bir taraf para verirken bir taraf da link sağlar. Avantajı, dezavantajı ayrı bir konu. Sağlıklı bir şekilde yapmak için sektörünüzle alakalı olanı tercih etmeniz ilk önceliktir. İnsanların sitenize geldikten sonra davranış yapması gerekir. En çok tercih edilen türdür. Yıllık olarak satılsa da en sağlıklısı ömürlük olarak almaktır.
  2. Footer: Bir web sitenin alt footer kısmında yer alan bağlantı türüdür. SEO açısından ince elenip sık dokunulmalı. Bağlantı trafiğinde en etkili yöntemdir. Footer link satışı fiyatları her sayfanın altında olacağından yüksektir.
  3. Menü bağlantıları: Bir web sitesinin menüye eklenen bağlantı türü. Footer ile aynı mantıkta düşünebilirsiniz. Fiyatları biraz daha yüksektir. Menü kullanımı göz önünde bulunduğundan fiyata etki eder.
  4. Sidebar: Yan çubuk (sidebar) bölümünde bulunan bağlantılara denir. Banner olarak da geçer. Tanıtım yazısına nazaran fiyatları aylık olarak satılır.

Aslında bu konu için ayrı bir makale hazırladım. Forum tanıtımı nedir ve nasıl yapılmalıdır adlı yazımda detaylıca anlattım. TL;DR için özetlemem gerekirse; insanların çevrimiçi etkileşim kurduğu forum sitelerinde sitelerimizi tanıtmaktır. Dikkat edilecek birçok nokta bulunuyor. Bir linkin yanlış kullanımı siteye de etki eder.

Forum sitelerini kullanmak için ilk yapmanız gereken sektörünüzle alakalı siteleri bulmak. Google dork kullanabilirsiniz. İnsanların sitenize geldiğinde bir davranışa girmesi gerektiğini unutmayın. Link yapısında en önemli unsur budur. Bir kullanıcıyı web sitenize çektikten sonra onun form doldurması gibi davranış yapması gerekir.

Forum tanıtımı yapmak kolay gibi olsa da trafik (insanların siteye ziyareti) oldukça zordur. Google spam yapıldığından dolayı bunu önermez. Forum tanıtımında daha detaylı bahsetmiştik.

Bu yazımızda üzerinde en kısa duracağımız durak. Backlink checker, aldığınız ya da size referans olduğunu bildiğiniz siteleri kontrol etmeye yarayan sistem. Geri bağlantılarınızı izlemeye yarar.

Dezavantajı neredeyse sıfırdır. Çünkü sadece bağlantıları denetlemeye yarar. Lakin avantajları oldukça çok. Web site ya da program olarak kullanılan bu kontrol sistemlerini şu şekilde öne çıkarabiliriz:

  1. Bağlantınız ya da bağlantılarınızın kontrol etmenizi sağlar. 404, spam site içeriğine dönüşmüş sayfaları disavow etmenize yardımcı olur. (https://search.google.com/search-console/disavow-links)
  2. Bazı bağlantı checker araçları farklı metrikleri gösterebiliyor; sayfanın aylık/yıllık görüntülenmesi, site kalitesi, sayfanın sıralamadaki rolü gibi.

En popüler backlink checker aracı tabii Google ait. Google Search Console girdiğiniz zaman sol menüdeki Bağlantılar bölümüne tıklayın. Eğer bağlantı sorgulama gibi bir araç arıyorsanız Google Search Console en net verileri size verir. 

Buradan; dış bağlantı sayısını, en çok bağlantı veren siteleri, bağlantı metnini ve bağlantı sayfasını görebilirsiniz. 🙂

A’dan Z’ye bir backlink kontrol istiyorsanız ahrefs ya da semrush en iyi seçeneklerden bir tanesi.

Farklı bir web sitesinin içeriden bağlantı sistemini kontrol etmek istiyorsanız Google aramaya backlink checker yazıp inceleyebilirsiniz.

YouTube video

Backlink kontrolünü sadece kendi siteniz için kullanılmaz. Aynı zamanda bu sistem geri dönüş konusunda iyi bir rakip analizi inşa eder. Rakibinizin nasıl bağlantılara sahip olduğu, anchor text çalışmaları, nofollow vs çalışmalarını inceleyebilirsiniz. Rakibin girdi bağlantısını iyi denetlemek mutlaka size avantaj sağlar. 

Bir tane google sheet üzerinde geri link takibi için dosya oluşturuyorum. Yakın zamanda ekleyeceğim.

Geri bağlantı sürecinde rakip analizi yaparken çok sorulan 4 soruyu kısaca yanıtladım.

  1. Backlink olmazsa sıralama elde edebilir miyim?

    Geri bağlantınız yoksa da sıralama da yer alabilirsiniz. Bu; keyword, rakip analizi, user agent çalışması gibi unsurlar dahilinde gerçekleşebilir. Kullanıcıya içerik, sayfa ile mutlu edebilirseniz mutlaka Google sizi ödüllendirecektir.

  2. Kötü linklerin cezası var mı?

    Her iyi bir şeyin ödülü olduğu gibi kötü şeylerin de cezaları var. Spam, yapay linkler google için olumsuzluk taşır. SERP sonuçlarından birden silinme, rekabet düzeyde gerileme gibi etkenler görülür. Google bunları denetlemek için algoritma güncellemeleri çıkartıyor.

  3. Backlink fiyatları ne kadar?

    Doğal olarak backlink kazanamazsanız yürüttüğünüz politika olur. Backlink fiyatları siteden siteye göre değişir. Trafik, kalite, link çıkışları gibi unsurlar fiyat durumunu etkiler.

  4. Kaliteli backlink nasıl alınır?

    Tanıtım yazısı olarak almak gerçekten bir sanattır. Kullanıcıyı o siteden çekip kendi sitenize yönlendirmeniz gerekiyor. Bazen yazı bazen de resim ile bu yapılır. Footer, header gibi linkler de bu durum sağlanır. Kaliteli backlink kazanmak istiyorsanız hem kendi sektörünüzü iyi tanımanız gerekiyor. Ürünün, yazının nerede iyi pazarlandığını bilirseniz geri dönüşlü bir link kazanmanız kolaylaşır.

  5. Link almaya ne zaman başlamam lazım?

    Bir web sitesi kurduğunuz andan itibaren alabilirsiniz. Genel felsefeyi detaylı olarak anlattım. İnsanların sizin sitenize geldikten sonra bir davranış sergilemesi lazım. Kullanıcıyı memnun edebilmeniz önemlidir.

SEO için backlink önemi oldukça büyük. Doğru kullanmak, yerinde kullanmak oldukça önemli.

rank math backlink nedir yazisina 100 puan verdi
Benim için önemli olmasa da Rank Math, backlink nedir yazısına tam 100 puan verdi.

Referans dediğimiz link yapısı hakkındaki yazım 2700 kelimenin üzerinde. 12 punto ile yazıldığını düşünürsek neredeyse 10 sayfa 🙂 Google kaynaklarından yararlanarak bir rehber oluşturdum. Bu yazımda backlink nedir ve bu referans noktası hakkındaki tüm detayları öğrendiğinizi düşünüyorum. Yorumlarda dönüşünüzü bekliyor olacağım.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu