Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır (Şablon+ Slayt)

SEO (search engine optimization) sürecine yeni başlayanlar için anahtar kelime araştırması ve analizinin nasıl yapılacağını anlatacağım. SEO uygulamalarını güçlendirmek, Google daha iyi anlamak ve SERP analizi yaparak sıralama almak için kelime araştırması yapmak gerekiyor.

Anahtar kelime araştırması aslında SEO Check List için hazırlanan bir çalışmadır. Arama motoru optimizasyonu konusunda uzun süren çalışma ve deneyimimi yansıttığım eğitimdir. SEO yapılacaklar listesi aslında anahtar kelime araştırmasıyla başlayan ve ChatGPT ile biten bir süreci şablon olarak anlatır.

Anahtar kelime araştırması ya da keyword research, Google gibi arama motorları için oluşturulmuş bir SEO yoludur. Dev Google kullanıcı aramasına en iyi karşılığı vermek için çok yöntem kullanır. Bunlardan bazıları şöyle;

  • RankBrain yapısı kullanır
  • Neural matching doğal dil işlemesinden yararlanır
  • Kullanıcı verisini kullanarak ‘kullanıcı niyeti’ işlevine göre sonuçlar ortaya çıkartır

Örneğin Ağrı’da bir araştırma yapan kullanıcı ile İzmir’de araştırma yapan bir kullanıcı aynı kelimeleri yazsa da aynı sonuçlar ortaya çıkmaz. Bunun nedeni; Google her bireyin arama amacını anlayabilecek teknolojiye sahiptir. Bunun için sıra takip araçlarında anahtar kelime yazıldığında il il farklı parametreler de eklenir.

SEO analojisi ile alakalı bir durum. Biz en iyi alternatif olan anahtar kelime araştırmasını kullanarak SERP sonuçlarında iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz. Konteksteki diğer kelimeler Google için oldukça mühim. Biz de bunu kullanarak sitemizdeki yazıları geliştiriyoruz.

Bu geliştirdiğim anahtar kelime analiz şablonu aslında Google patentleri ile uyumludur. Varlıklar için benzersiz gerçekleri ortaya çıkarmak adlı patentinde bunu görürüz.

Neden Anahtar Kelime Analizi Yapmalıyız?

Anahtar kelime analizi yapmak web sitenin makale ya da yazı olan her şeyi için kritik bir öneme sahip. Google yazı tabanlı birçok metriği okuyup anlayıp web sitesini sıralayabilir.

Google yararlı içerik sistemi en iyi makale sistemidir. Bu sistemin devam etmesi için doğru anahtar kelime seçimleri öne çıkıyor. Daha önce bir yazımda Semrush keyword manager özelliğini anlatmıştım. Başlık olarak da sizi rakibim yapacak ifadesine yer vermiştim. Çünkü Semrush gibi devler topical map dengesine oldukça önem veriyor. Bu oluşturduğum şablon ve slayt tamamen topical bir denge için oluşturuldu.

Konjonktürel bir sistem oluşturmak için web sitelerin arama motorları tarafına iyi yansıtılması gerekiyor. Hem SEO hem de silo mimari için neden doğru anahtar kelime seçimi yapmanın önemine bakalım.

SEO

SEO için anahtar kelimenin önemini anlatmam için kitaplar yazmam gerekir. Öncelikle vizyonumuzda kesinle anahtar kelimeye göre web site yapımı olmamalı. Bu şekilde birçok hataya da yer vermiş olursunuz. Temel olarak entity seo ve topical map destekli bir site oluşturmak ilk hedef noktası.

Bazen rank math ya da yaost için anahtar kelime araştırması yapılır. Bu doğru bir yöntem değil ve SEO ile alakalı da değildir. Odak anahtar kelime ve türevlerinin seçimini şablona ve vereceğim sitelere göre oluşturmalısınız. Aksi taktirde başarı oldukça zor.

Semantic ve lexical bir yapı oluşturmaya özen göstermeliyiz. Bu entity SEO için ters bir kavram olsa da ince eleyip sık dokuyarak oluşturacağımız bu sistem bize avantaj sağlayacak.

Konunun kapsamı, terminoloji, kullanım yeri, kaynak, cümle yapısı ve anlam tabanlı keyword research birçok anlamda artı puan kazandıracak. SEO sadece web sitenin hızlı açılması, backlink alımının yapılması değildir. SERP sonuçlarını iyi yöneterek topical map destekli bir sistem oluşturmuş olacaksınız.

Bu anahtar kelime araştırması ve analizini kullanalı baya bir zaman oldu. Sadece bir site bir adet de yazı oluşturarak şablon denemesini yaptım. Daha berrak sonuç elde etmek için.

Aylık aranma hacmi: düşük

KD zorluğu: düşük

anahtar kelime arastirmasi ornek sonuc
Anahtar kelime araştırması için yapılan örnek çalışma

Sonuçlar oldukça açık. Zaten şablon ve slayt ücretsiz. Sizden herhangi bir talepte bulunmuyorum. Sizin bir talebiniz olursa da yorumlarda sizi bekliyor olacağım.

Anahtar kelime araştırması doğru kelimeler nasıl seçilir aldığım en büyük soruydu. Odak anahtar kelime seçiminden cümlenin sonuna kadar eklenecek kelimeleri seçmek bu şablon ile kolaylaşıyor.

Google doğal dil işleme konusunda oldukça ileride. GLaM ve PaLM bunu gösteriyor. Hazırladığınız içeriği bittikten sonra hemingwayapp aracılığıyla test ederek paylaşırsanız artı bir puan kazanırsınız. hemingwayapp, doğal dil işlemede; tonlama, yazım, pasif fill kullanımı gibi birçok özelliği barındırır.

Silo Mimarisi

Web siteleri örümcek ağları gibidir. Eğer örümcek ağlarında hata bulursanız o sistem doğru inşa edilmemiştir ve sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu yüzden silo mimarisi oluştururken bir yazının mükemmel bir içerik olduğundan ilk olarak emin olmalısınız.

Slayt içerisinde değindiğim bir nokta da: anlamdaş kelimelerin seçimi. Bir keyword seçerken aynı şekilde anlamdaş kelimeleri de yazı içerisine eklememiz gerekiyor. Google BERT güncellemesi ile siteleri daha iyi anlayabiliyor.

Bu yüzden doğal dil işlemesi sistemli bir site mimarisi oluşturmak ve ziyaretçi akını için planlanmış bir analiz gerekiyor.

Youtube için anahtar kelime araştırması yapıyorsanız bu şablon yine sizin ihtiyacınız olacak. Çünkü içerisindeki slayt ile nasıl bir anahtar kelime araştırması yapacağınızı detaylandırıyorum. Bu detay ile ziyaretçi artışını, topical map dengesini ve varlık seo ile bütünsel gelişimi hedefliyorum.

Anahtar Kelime Araştırması Yaparken En Çok Yapılan Hatalar!

Bir web sitesi oluşturduktan sonra makale yazarları ve web site sahipleri hemen en çok kullanılan anahtar kelimeleri araştırıp siteye eklemeye başlıyorlar. Hatalar zinciri burada başlıyor. Yanlış seçilen kelimeler birçok noktada hatalı oluyor.

Hatalı kelime seçimi hem web sitenin daha potansiyel artmasına engel oluyor hem de ziyaretçilerin aramasını kısıtlıyor. Oysa ki site sahipleri paylaştığım şablon gibi program kullanırsa hem SERP sonuçlarında hem de SEO’da başarılı olabilir.

İlk olarak hangi hatalara karşı anahtar kelime seçimi ve analizi dikkat edilmeli bunu inceleyelim.

Keyword Stuffing

Anahtar kelime doldurma bölümünü daha önce uzun uzudıya anlatmıştım. Bu şablon ve slaytın oluşmasının nedeni birçok insanda bu hatanın oluştuğunu görmem oldu.

Yazılara eklenen bilinçsizce kelimeler maalesef doğal bir sıralamayı vaat etmiyor. Web site sahipleri, webmasterler de SEO paketleri adlı ‘umut vaat edilen şeyleri’ satın alıyor.

Keyword stuffing hatasına düşmemek için gereksiz yere ana keyword kullanımından kaçmak ve şablona göre bir yol haritası oluşturmak gerekiyor. Ücretsiz bu şablon ile keyword stuffing hatasına yer vermeyeceksiniz.

Anahtar Kelime Yamyamlığı

Doğru anahtar kelime seçimi ve onun altyapısı ile oluşturulmuş yan kelimeler keyword cannibalization hatasına da yer vermeyecektir. Lakin web site sahipleri böyle bir araştırmaya girmeden popüler konuları seçerek yazılar oluşturuyor. Yazıların çoğalmasıyla bu gibi hatalar kaçınılmaz oluyor.

Bu hataya düşmemek için planlı bir Google arama motoru anahtar kelime optimizasyonu yapılması gerekiyor. Oluşturduğum bu şablonu düzenli kullanmanız halinde bu hataya web sitenizde yer vermeyeceksiniz.

Keyword Targeting

SEO için anahtar kelime araştırması yapıyorsanız doğru keyword seçimi en önemli unsur. Keyword targeting yani anahtar kelime hedefleme en önemli dikkat edilecek noktadır. Matematikteki kümeler gibi düşünebilirsiniz.

anahtar kelime arastirmasi yapilirken Keyword Targeting hatasi yapmamak
anahtar kelime arastirmasi yapilirken Keyword Targeting hatasi yapmamak

Bu resimde de anlaşılacağı üzere keyword targeting’in doğru seçimi web site mimarisini de iyi şekilde yansıtacaktır. Unutmayın en önemli SEO kriteri mükemmel bir site oluşturmaktır. Bunun için örümcek ağları en büyük örnektir.

Keyword Competition

Dikkat edeceğimiz bir başka nokta da Keyword competition yani anahtar kelime rekabetidir. Anahtar kelime araştırması yaparken farklı farklı araçları kullanırız. Paylaştığım bu şablon sayesinde analiz yaparken nereye bakmanız gerektiğini işaret ediyorum. Bu sayede Keyword competition’a daha çok dikkat ederek kümelenmiş bir kelime optimizasyonu oluşturacaksınız.

Hedeflediğiniz ana anahtar kelimenin rekabet düzeyini ele alırken yan kelimeleri de makale, ürün yazısı gibi bölümlere ekleyeceksiniz. Bu sayede Google sinir eşleştirme ve doğal dil işlemede büyük bir avantaj da kazanacaksınız.

Anahtar Kelime Araştırması Şablonu ve Slaytı

Bu şablon ben yani Fatih Odacıoğlu tarafından oluşturuldu. Kullanım hakkı sınırsızdır ve ücretsizdir.

İlk olarak tüm şablonlara tıkladığınızda direkt olarak kopyasını oluşturur. Bunun için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Sadece gmail hesabınız olması yeterlidir.

Şablona erişmek için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz.:

Yukarıdaki şablonun görüntüsü ise şöyle:

anahtar kelime sablonu
anahtar kelime araştırma şablonu

Bu şablonda resim olan yerlere tıklayacaksınız açılan pencereye göre boşlukları dolduracaksınız. Ardından da temel olarak web sitenizde makalenin içine yedireceksiniz. A kalite bir işlemi başlatmış olacaksınız. Nasıl dolduracağım diyorsanız 50 sayfalık bir slayt oluşturdum. Tam 50 sayfa. Bu slayta ulaşmak için şu bağlantıya tıklamanız yeterlidir.

Slayt tam 50 sayfa ve şablon içerisinde A sütununda yer alan maddeleri açıklıyor. Slayt içerisinde videolar da yer alıyor.

anahtar kelime arastirmasi slayti
anahtar kelime araştırması slaytı tam 50 sayfa

Hem slayt hem de şablon ücretsizdir. Slaytı bir kere açıp şablonun nasıl işlediğini görebilirsiniz. Sonrasında da şablona nelerin eklenmesi gerektiğini analiz edip ekleyebilirsiniz.

Bonus Hediye

Slayt ve şablondan sonra bir de yazım şablonu hediye etmek istiyorum. Örnek makale şablonu sayesinde anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra bir makalenin nasıl yazıldığını göreceksiniz. Bazı arkadaşlar bunu bilmiyor olabilir; bu gayet normal. Bu paylaşacağım word şablonu taslaktır ve nasıl oluşturmanız gerektiğini ifade eder.

Anahtar kelime analizi ve örnek makale şablonu erişim için aşağıda yer alana bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Örnek makale şablonu için e-ticaret siteleri daha uygundur. E-ticaret sitelerinde ürün açıklaması yazarken zorlanıyorsanız bu şablon tam size göre. Şablonun genel görüntüsünü de buraya bırakıyorum.

ornek makale sablonu
Örnek makale şablonu

Gördüğünüz üzere şablon sizin daha kolay makale, içerik üretmeniz için var. Neler yapılacağını adım adım gösteren bir yazı taslağıdır. Ücretsizdir.

Genel Bir Değerlendirme

Anahtar sözcük seçimi ve yerleşimi web sitesinin kariyerini belirliyor. Bing, Google ya da yandex için değil ziyaretçiler için kelime bulma operasyonu başlatmamız gerekiyor. İlk amaç her zaman kullanıcı niyeti ve amacı olmalıdır. Bir şeyi bulmak kadar araştırmak da ön planda.

Bu yazımda SEO ve web site mimarisini oluşturan anahtar kelime araştırması için şablon ve slayt paylaşırken temel noktalara değindim.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben de amatör bir blog yazarıyım ve sayfanızı yeni keşfettim, sanırım kendimi geliştirebilmem açısından oldukça faydalı olacak bu sayfa. Elinize sağlık.

    1. Öncelikle teşekkür ederim. Başarılar dilerim. SEO Check List’e göz atmanı isterim. Hayallerin kaderin olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu