Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

Keyword Golden Ratio Nedir Öğrenelim

Keyword golden ratio (KGR) Türkçe çevirisi ile anahtar kelime altın oranı niche sitelerde kullanılan bir SEO yöntemidir. Allintitle paremetresi ile yapılan bu işlev bir yol anahtarıdır. Bu işlevi yaptığınızda sadece yol başlangıcı yaparsanız. Umut tacirliğine gerek yok; sıralama ya da garanti değil. Çünkü SEO süreci tek bi’ olay ile bağdaşmaz.

Yıllar yıllar önceydi. 2015 yılında nichepursuits bir podcast yayınladı. Enflasyon yok her şey güzeldi. nichepursuits sitesi bir podcast yayınladı. 5’ten fazla rakam kazandığını anlatıyordu. O podcast konuşmasının altına tam 190 yorum geldi. Hepsi olayın ilginçliğinden bahsediyordu.

Anahtar kelime altın oranı olarak SEO performansı yenilemesi değişkenlik gösterebiliyor. Bu yazıyı yazarken şunu çok iyi biliyorum: Bu yazının aranma oranı oldukça düşük. İnsanlara nasıl umut sattılarsa sadece backlink alınarak bir sıralama elde edileceği anlaşılmış. Çığ, gökdelen, KGR gibi tekniklerin hepsi denendi ve başarılı olduğu anlaşıldı. Lakin insanımız bunları denemek istemiyor çünkü rastgele alınan backlink ile başarıyı elde edeceğini zannediyor. Bu konuyu uzatmayacağım ve ana konumuza döneceğim.

Sitem.

Keyword golden ratio kavramını bilmiyordunuz ve bir yazı yazdınız iyi de sıralama aldınız. Bu durum, altın oranın olmadığını göstermez. Siz, makalede iyi şeyler çıkartmışsınızdır, iyi otoriteniz vardır, site içi SEO mükemmeldir. Tek bir adım ile başarılı olunmaz. Anahtar kelime altın oran sadece başarıya giden yolun ilk adımıdır.

Anahtar kelime altın oranı hesaplaması ve araştırması rakip analizinde de yapılıyor. Rakip içerik tespiti yaparken SERP sonuçlarına bakıyoruz. Allintitle formülünü de kullanıyoruz. Rakibi bulma ve rakip title yapılarını görmede kullanılıyor.

Anahtar Kelime Altın Oranı Bulmak

Google dork paremetresini kullanarak işlemleri gerçekleştireceğiz. Benzersiz içerik bölümünde karşımıza çıkmaktadır. Bize bu süreçte ihtiyacımız olan şey:

  • Aranma hacmini karşılayacak bir araç; google keyword planner, semrush, ahrefs vb.
  • allintitle komutu
  • anahtar kelime

Bu üç unsur tamamlandığında keyword golden ratio da tamamlanacak. Şimdi sırayla devam edelim.

keyword golden ratio ornek gosterim
keyword golden ratio ornek gosterim

İlk olarak Google Suggest bölümüne şöyle yazıyorum: allintitle:purina proplen kedi maması yazıyorum. Çıkan sonuç 417 bu benim allintitle sonucum. Bunu bir yere yazıyorum. Bu long tail kelimenin aranma hacmini araştırıyorum. 27100 olduğunu tespit ediyorum. Bunları birbirine böldüğümde sonuç: 0,015 çıkıyor ve oldukça iyi. Keyword golden ratio işte bu şekilde bulunuyor.

anahtar kelime altin oran ornek calisma
Anahtar kelime altın oranı bulmak için allintitle sonucu 21.100 olarak çıktı. Aranma hacmini alıp değerlendirme yapiyorum.

Anahtar kelime araştırması yaparken her zaman ifade ettiğim gibi sadece bir tane metrik bulunmuyor. Lakin yapı taşı bir anahtar kelime seçimi yapacaksak tuğlaları adım adım koymalıyız. Bu sayede temelimiz sağlam olacak.

Burada şunu belirtmek gerek: 21.100 sonuç çıktı bu bizim direkt olarak rakibimiz mi. Hayır. 21100 tane makale bulunmuyor. Google 2015-2016 senesinde RankBrain geçti. SERP sonuçları tamamen yapay zekaya emanet oldu. Makale içerisinde geçirdiğiniz farklı kelimeleri de sıralamaya alabiliyor (otoriteden ya da farklı nedenden) Biraz topical map oluşturmaya benziyor. Bunun için direkt olarak 21100 tane makale yok. Bazı kaynaklarda böyle bir ifadeler yer aldığı için yazdım.

E-ticaret sektöründeyseniz koşan ürün mantığını bilirsiniz. Ürün her zaman satılır ve giriş çıkış olur. Eğer sağlıklı bir şekilde keyword golden ratio araştırması yaparsanız satan ürün mantığına kavuşursunuz.

Keyword Golden Ratio Nasıl Hesaplanır?

Anahtar kelime altın oran formülü oldukça basit: anahtar kelime = allintitle / Aranma hacmi. Sonuç 1’den küçükse golden ratio için uygun değilse uygun değil. Hem resim hem de google e-tablolar ile daha detaylı göstereceğim.

Google için geçerli. Bing, yandex için bu kuralı deneyen olmadı ben de dahil. Buradaki hesaplamada şu dikkat edilmeli:

  • Allintitle küçük harfle yazılınca farklı büyük harfle yazılınca farklı sonuç veriyor. Mümkünse küçük yazalım.
  • Aranma hacmi her yerde aynı olmuyor. Lakin semrush bu aralar ucuz diye onu kullanabilirsiniz. Ücretsiz anahtar kelime hacmi gören siteleri de tercih edebilirsiniz.
  • Orana göre anahtar kelime seçimini orta ya da long yaparsanız daha iyi sonuçlar alırsınız.

Golden keyword ratio hesaplaması yaptığınızda direkt olarak birinci sıraya geçecek anahtar kelimeyi bulduğunuzu zannetmeyin. Sadece bir adım. Çığ tekniği içi kullanılıyor. (onu daha ileride anlatıcam) Blue hat seo diye de geçiyor.

Eğer anahtar kelimeniz 0,25’in altındaysa iyi, 0,25 ila 1 arasındaysa orta 1’den yukarı ise biraz da zor demektir.

İsterseniz bu hesaplamayı hesap makinesinden yapın. İsterseniz excelden yapın ama yapın. Ben size, kolaylık olsun diye e-tablo hazırladım.

Otomatik Anahtar Kelime Altın Oranı Hesaplaması

Sizin için hazırladığım bu tablo oldukça basit bir mantık ile yapıldı. Allintitle sonucu ile aranma hacmini böler ve Golden ratio keyword sütununa yazar. Formül şu: =B2/C2

A sütununa anahtar kelimeyi yazmalısınız. Ben örnekte (resim içerisinde) kedi temelini kullandım.

keyword golden ratio google sheets
Keyword golden ratio hesaplamasını e-tablolar ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Şablonu kullanmak için Dosya > kopyasını oluştur demeniz gerekiyor. Şablon içerisinde değişiklik yapmak ve kendiniz kullanmak istiyorsanız bunu yapmanız gerekiyor.

Anahtar kelime altın oranı hesaplaması e-tablo adresinden şablonu indirebilirsiniz.

Google sheets ile açılan bu şablonda hiçbir makro bulunmaz. Sadece bir tane formül bulunur. Bunun için izin gerekmez.

Keyword Golden Ratio ve SEO

Bir kelimenin altın oranı bölümünü sağlıklı kullanmak gerekiyor. Direkt olarak bir anahtar kelime seçtikten sonra anahtar kelimeyi makale içerisinde durmadan kullanmak keyword stuffing durumuna sebep verir. SEO hatasıdır.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO sürecinde anahtar kelime bulma araştırması yapan birçok insan biliyorum. Mutlaka bu kaynak onlara yol gösterecektir. Hedeflenen rakip sayısı az olduğundan sıralama alması da kolaylaşacak.

Anahtar kelimeleri doğru kullanmak da geriyor. Örneğin Google arama şefi John Mueller Twitter üzerinden bir soruya cevap verdi.

anahtar kelime yoğunluğunu ve sıklığını kullanmadıklarını ifade etti

SEO için ideal anahtar kelime yoğunluğu yoktur. Ben bugüne kadar RankBrain temelli bir anahtar kelime araştırması kullanmak gerekir diye boşuna demiyorum. Durmadan belirli bir anahtar kelimeyi makalede kullanmak Google tarafından tercih edilmiyor. Bunun için doğru araştırma doğru analiz gerekli.

Aslında SEO kolay. Lakin bazı insanlar tarafından zorlaşıyor.

Golden keyword ratio da bize sadece atacağımız adımı gösteriyor. Durmadan bulduğumuz odak nokta kelimeyi kullanırsak sıralama değil ceza alırız. İlk core güncellemesinde sitemiz yerle bir olur.

KGR makaleleri oluşturmak sağlıklı silo inşasını ve evergreen içerikleri de kapsıyor. Oluşturacağımız yazılar daima koşan içerik olacak. Bu nedenle zamanın eskitemediği bir yazı türüne de imzamızı atmış olacağız. Sadece yazı olarak değerlendirmeyin. Keyword golden ratio aynı zamanda ürün ve sayfalar için de geçerli.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu