SEO Uyumlu 404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?
404 sayfası web sitelerinde, var olmayan bir sayfa ile karşılaştığınızda ortaya çıkan durumdur. İnternet ortamında ziyaretçilerin en az görmek isteyeceği sayfa türüdür. Kullanıcılar ve Google her zaman kaliteyi ödüllendirir.
Web sitelerinde, bir sayfaya erişilemediğinde karşılaşılan 404 sayfasının, SEO ve kullanıcı deneyimine uygun şekilde oluşturmalısınız. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, bu sayfayı gördüklerinde siteden ayrılmamalıdır. İlk amaç, ziyaretçiler 404 hata linkiyle karşılaştığında sayfayı terk etmesini engellemektir. Bu soruna sebep olan bağlantıların izlenmesi ve düzeltilmesi gerekiyor.
İlk olarak sitenizde hata kodlu sayfa bulunamadı bölümü oluşuyorsa endişe etmemelisiniz. Kullanıcı tarafından bu sayfaların 404 olduğu otomatik olarak Google yansıtılır. Siz de Google Search Console Sayfa Dizini bölümünden görürsünüz.
SEO uyumlu ve kullanıcı deneyimi iyi olan 404 sayfası sayesinde kazanacaklarınız şöyle:
- Hemen çıkma oranında düşüş yaşarsınız.
- Markanıza ait bir hata sayfası size daha samimi müşteriler de kazandırabilir
- Kullanıcı sitede gezinmeye devam eder. Eğer bir e-ticaret siteniz bulunuyorsa mutlaka dönüşüm de kazandırabilir.
- Kullanıcının etkileşim süresi iyileşir.
Google gözünde en önemli değer: mükemmelliktir. İyi bir hata sayfası oluşturmak ve optimize etmek kullanıcı niyetini geliştirir. Bu sayede ziyaretçilerden alacağınız iyi dönütler de çoğalır.
404 Hata Kodu Nedir?
404 hata kodu, bir web sitenin var olmayan linklerine ulaştığınızda ortaya çıkar. Link (url) bulunmadığı durumlarda web site sahibi oluşturulan hata sayfası ile karşılaşırsınız. Her temanın farklı bir hata sayfası vardır ve ziyaretçiyseniz burayla karşılaşırsınız.
Bu durum bazen link silinmesi, bazen sunucu (hosting) kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. 404 hatası döndürmesi web sitenin tarama bütçesini etkiler. Bu yüzden web site sahipleri buraları bilerek oluşturuyorsa mutlaka optimize etmeli.
Ziyaretçi değil bir site sahibi iseniz bu durum sizin için önemlidir. Bu yazı, sizi ilgilendiriyor.
Sayfa Bulunamadı Bölümüne Neden Olan Sebepler
‘404 Sayfa Bulunamadı!‘ bu durum hem ziyaretçi hem de web site sahibi tarafından oluşturulabilir. Önemli olan bu hataları çözüme kavuşturup kullanıcıya daha iyi bir sayfa deneyimi yaşatmak.
Burada iki şey var. Birincisi; ziyaretçi tarafından oluşturulan 404 hata. İkincisi ise; web site sahibi tarafından oluşturulan hata.
Ziyaretçi tarafından oluşturulan hata sayfası şöyle oluşur:
- Ziyaretçi manuel olarak link bölümünü doldurmak ister ve yanlış, hatalı yazar. Bu durumda kullanıcıyı web site sahibi tarafından oluşturulan hata sayfası karşılar.
- Bir linki kopyalayıp url adresine yazarken eksik ya da fazla yazar ve sayfa bulunamadı ile karşılaşır.
Bu durumların haricinde normal olarak, ziyaretçi hata sayfasını görüntüleyemez.
Bir web site sahibi istemeden nasıl sayfa bulunamadı hatası oluşturur:
- İç linkleme yaparken yanlışlıkla kırık link verdiğinizde ziyaretçi hata sayfasına yönelir.
- Var olan bir sayfayı Google index aldıktan sonra silerseniz ziyaretçi 404 sayfası ile karşılaşır.
- Sosyal medyada kırık link paylaşırsanız kullanıcılar sayfaya ulaşamaz ve 404 hata kodu oluşur.
Amacımız ilk olarak yanlışlıkla da olsa hata sayfası oluşturmayı engellemektir. Bunun için ilk olarak kırık link tespiti yapmamız gerekiyor.
404 hatasına neden olan kırık linkleri bulmak için ahrefs broken checker testine gidip sitenizi (ücretsiz) taratabilirsiniz.
Semrush, ahrefs, Similarweb aracılığıyla sosyal medya backlinklerinizi inceleyebilirsiniz.
Düzenli olarak sayfa, yazı oluşturduktan sonra yazı paylaşım sonrası yapılacak adımları incelerseniz birçok hatadan da kurtulursunuz.
SEO (arama motoru optimizasyonu) uyumlu bir 404 sayfa oluşturmak ne kazandırır bunu inceleyelim.
Neden SEO Uyumlu 404 Sayfası Oluşturmalıyız?
404 sayfasını optimize etmek hem SEO açısından hem de kullanıcı niyeti bakımından önemlidir. Google her zaman 404 sayfa bulunamadı bölümlerini bir hata olarak görmez. 404 olarak görür. Bu sayfaları yönlendirmek ya da oluşturmamak gibi bir aksiyona girmemelisiniz. Bu sayfaların var olduğunu bilmeli ve optimize ederek kullanıcıyı harekete geçirmelisiniz.
İşte SEO uyumlu bir 404 sayfası oluşturmak için önerilen adımlar:
- Google her zaman kullanıcı deneyimini önem verir. Kullanıcı niyeti (user intent) burada önemli. Sitenizin kategorisine göre bir sayfa oluşturmalısınız. Kullanıcı buraya ulaştığında deneyim süreci devam etmeli. Siteden vazgeçmemeli.
- Call To Action (CTA) önemi burada ortaya çıkıyor. Menü, bağlantı, küçük gönderi gibi bölümler ekleyerek kullanıcının hata sayfasını optimize edebilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar sitede gezinmeye devam edecek ve kullanıcı deneyimi artacaktır.
- Arama butonu yerleştirebilirsiniz. Kullanıcı 404 sayfa bulunamadı bölümüne ulaştığında muhtemelen yanlış bir şey aradı ya da link bozuk. Bu durumda, kullanıcıyı aramaya teşvik ederek çalışan sayfalara yönlendirme yapabilirsiniz.
- Ana sayfa bağlantısı ekleyebilirsiniz. Kullanıcının siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.
- Form ekleyebilirsiniz. Bozuk bağlantıları bildirmek ya da aranılan yazının olmadığını aktarmak için form yerleştirip dönüş alabilirsiniz. Kullanıcılardan geri dönüş isteyerek bu bölümleri daha aktif kullanabilirsiniz.
Her yazıda ifade ettiğim gibi kullanıcı deneyimini birinci ölçüt yaparak olayları gerçekleştirmelisiniz.
404 Sayfalarını 301 Yapmayın!
Bu durum bir SEO hatası olarak geçer. Bir hata durumu varsa bu hatadır. Bu hatanın üstünü örtmeye çalışmayın. Örneğin belirli bir linkteki parametreler oluşursa otomatik olarak 301 vermiş olabilirsiniz. Sayfa bulunamadı hatalarınızı otomatik olarak ana sayfa ya da kategoriye yönlendirilebilir.
Bu durum SEO açısından faydalı bir uygulama değil. 404 hata kodları 301 ya da 302 ile yönlendirilmemelidir.
Google arama şefi John Mueller bu duruma açıklık getirdi. 404 sayfaları 301 yapmamayı söyledi. Özelleştirilmiş sayfalar yaparak kullanıcıyı gezinmeye devam etmeyi önerdi.
Bunun yerine daha iyi bir ‘sayfa bulunamadı’ sayfası oluşturmalısınız olarak belirtiyor. Ayrıca bir video üzerinden 404 sayfaları ana sayfaya yönlendirmek ana sayfanın 404 error sayfası olduğunu gösterebilir. Bu durumu john bir video ile açıkladı.
John Mueller sayfa bulunamadı bölümünün ana sayfaya yönlendirilmemesini tavsiye ediyor.
Adım Adım 404 Sayfası Oluşturmak
‘404 Sayfa Bulunamadı!’ oluşturmak her temaya özeldir. Temalarınızın ayarlar bölümünde (genellikle admin paneli ardından görünüm) hata kodlu sayfa bulunur. Buraya girerek hata sayfasını hem kullanıcı deneyimi için hem de SEO niteliklerine uygun geliştirebilirsiniz.
404.php ile hata sayfasını optimize edebilirsiniz. Lakin sunucu konusunda bilginiz bulunmuyorsa ve buraları karıştırmak istemiyorsanız tema özelliğinden yapmanız gerekiyor. 404 sayfası oluşturmak için eklenti de kullanabilirsiniz. Tercih yine sizin.
ChatGPT ile 404 sayfası oluşturabilirsiniz. Hem SEO dinamiklerini sağlam oluştururken hem de hata kodu ile daha çok bilgilenirsiniz.
Öncelikle her temanın kendisine ait 404 hata sayfası bulunur. Her tema farklı olduğundan hata sayfası da farklı bir yerde oluyor. İlk olarak bir eklenti yardımıyla 404 sayfası oluşturmayı göstereceğim. Ardından da Jannah teması ile örnek bir hata kodu tasarlayacağız.
Eklenti Yardımıyla 404 Hata Sayfası Yapmak
Bir eklenti yardımıyla 404 sayfası oluşturabilirsiniz.
- İlk yapacağız Smart Custom 404 error page eklentisini Wordpress’e yüklemek.
Bu eklentiyi yüklüyor ve etkinleştiriyoruz.
- Eklenti, görünüm > 404 Error Page sayfasında bulunuyor.
İlk olarak sayfalar kısmına giderek bir tane 404 hata sayfası oluşturuyoruz. İlham almanız için en son başlığa resim ekledim.
Oluşturduktan sonra error page bölümüne geliyoruz ve oluşturduğumuz sayfayı seçiyoruz.
Seçtikten sonra değişiklikleri kaydet diyoruz ve 404 sayfamız hazır.
Ayrıca gelişmiş menüsünden özel ayaralar yapabilirsiniz. Bu eklenti ücretsizdir. Lakin temanız ücretsiz ve 404 sayfası vermiyorsa bu durumu kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi halde fazla eklenti kullanmanızı önermem.
Jannah Teması ile ‘404 Sayfa’ Oluşturmak
Jannah sahibi iseniz oldukça şanslısınız. Harika bir tema. Sayfa bulunamadı bölümü oluşturmak için yapmanız gerekenler oldukça basit.
- Wordpress admin panelinizden Jannah > Tema Ayarları bölümüne gidin.
Tema Ayarları bölümünden sonra Jannah menüsünden 404 Sayfa işaretine tıklıyoruz.
- Ana başlığın üzerindeki resim: Hata sayfanın üzerine resim ekleyebilirsiniz.
- Yazı bölümünün altında arama yer almasını sağlayabilirsiniz.
- Arama bölümünün de altında menü çubuğunu da ekleyebilirsiniz.
Jannah temasında 404 yazısını değiştirmek için Çeviriler bölümüne gitmelisiniz. Orada 404 ve hata mesajını düzeltebilirsiniz.
Buradan sonra ayarlanmış hata sayfanız hazır. Kullanıcılar alan adınız + yanlış bir link girdiğinde bu sayfayı görecek.
404 Sayfa Örnekleri (ilham)
404 hata kodlu sayfa için herhangi bir siteye gidip link kısmına saçma bir şey yazdığınızda hata sayfasını görüntüleyebilirsiniz. İlham almanız için oldukça parlak bir fikir. Lakin ben sizin için iyi bir site buldum. Bu site aracılığıyla hata sayfası için ilham kaynağı depolayabilirsiniz.
- calltoidea adresine gidin
- Herhangi bir sayfaya tıklayın
Bu site size sadece fikir verir. Entegre etmek ya da oluşturmak için kolaylık sağlamaz.
İyi bir hata sayfası oluşturmak kullanıcının olumlu tepkisini de çekecektir. Bu bölümleri sade bir yapıyla da bırakabilirsiniz. Bu tamamen müşterileriniz, ziyaretçileriniz ile alakalı bir durumdur.
Sonuç olarak; SEO açısından iyi bir 404 sayfası oluşturmak kullanıcı deneyimini geliştirir.
404 örnek sayfalar işime yaradı tşk
İyi çalışmalar
Sağol fatih
Rica ederim, iyi çalışmalar Osman 🙂