Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

Sizi Rakibim Yapacak: Semrush Keyword Manager

Semrush’un yeni çıkardığı keyword manager özelliği şuana kadar oluşturduğum anahtar kelime araştırması ile neredeyse aynı.

Semrush tarafından geliştirilen anahtar kelime yöneticisi SEO ve kullanıcıyı siteye çekmek için sık sık kullanılacaktır. Temelinde çok net bir şekilde Google güncellemelerinden beslendiğini görebiliyorum. Çünkü normal bir araştırmada sadece anahtar kelimenin farklı farklı türlerini söylüyordu.

Araba diye bir kelime aratırsanız; sarı araba, kırmızı araba gibi. Lakin burada bir ana kelime var ve bunun da alt kelimeleri bulunuyor. Alt kelimelerinde eş anlamlısı, o kelimeye en yakın anlam gibi daha sıcak kelimeler var.

Keyword Manager ne olduğu hakkında Semrush daha detaylı, fotoğraflı bir yazı hazırladı. Bu anahtar kelime araştırmasını doğru kullanmak değil benim rakibim herkesin SEO sürecinde rakibi olabilirsiniz. Çünkü Google metin tabanlı ilerliyor. Farklı farklı metrikler olduğunu yine de unutmayın.

Keyword Manager SEO Özelliği

Şuan da beta aşamasında olan Keyword Manager, sadece Amerika’daki veritabanlarını ortaya çıkartıyor. İngilizce siteniz varsa zaten şanslıydınız artık daha çok şanslısınız.

RankBrain konusunda detaylı detaylı değindim. Artık sıralamada ya da SERP sonuçlarında insan eli müdahale olmuyor. Yapay zeka destekli bir arama mevcut. Sadece tek bir kelime ile sayfalarınızı doldurursanız spamdexing olursunuz. Bunun da alt örneği anahtar kelime doldurma olarak geçiyor. İyi bir şey yapmaya çalışırken spam ile karşılaşıp ceza yeme oranınız oldukça yüksek.

Keyword manager özelliği ise size, farklı farklı anahtar kelimeler sunması. Bunu da kümeleme ile yaparak oldukça net bir ifade mevcut. SEO için keyword manager bize şu özellikleri sağlayacak;

  • İlk 10’da yer alan sitelerin anahtar kelimelerini keşfederek size en uygun öneriler sunuyor. Bu sıralama sinyali verdiğinin bir özeti.
  • Farklı farklı anahtar kelimeleri kullanarak RankBrain temelini sağlamlaştırıyor.
  • Küme için içerik backlink önerileri sunuyor. SERP analizine ve bu kümedeki anahtar kelimeler için en iyi makalelere gösteriyor. Bu sayede nereden backlink almanız gerektiğini de kolaylaştırıyor.
  • Zihin haritası sayesinde genel bir görünüm elde edebiliyorsunuz. Nerede h başlıklarını kullanacağınızın minik bir örneği.
  • Hedefleme de önemli. Kullanıcı niyeti gösterilerek doğru hedef doğru sayfa.

Sadece SEO açısından değil aynı zamanda kullanıcıyı sitenize taşıyacak özellikleri de barındırıyor. Bunlar ise; kullanıcıların farklı arama sorgularını yapması ve o anahtar kelime gruplarını barındırarak Google sinyal göndermeniz. Kullanıcılar bazen eş anlamlı kelimeler ile de anahtar kelimeyi aratabiliyor. Buna öncelik vermeniz gerektiği net olarak Semrush Keyword Manager bölümünde gösterilmiş.

Şimdi bu anahtar kelime yöneticisinin bölümlerini inceleyelim.

Keyword Manager Bölümleri

Bu bölümler altında farklı farklı detaylar mevcut. Lakin konu başında size semrush bilgi sitesini paylaştım. Oradan detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Biz 3 tane ana bölümü inceleyeceğiz. SEO için bize yardımcı olacak keyword manager bölümleri şöyle:

Kümeler bölümü

Topic Clusters olarak geçen bu bölümdür. SEO için Topic clusters daha detaylı inceleyeceğiz. Lakin semrush bize biraz kolaylık sağlamış

Kümeler bölümü diğer semrush özellikleri ile aynı. Burada, anahtar kelimeye göre filtreleme mevcut. Hacim, KD, kullanıcı niyeti, kümelemeleri hariç tutma ya da dahil etme bulunuyor. Zaten bunları biliyoruz diğer bölümlerden.

Burada dikkat etmemiz gereken yer: kümeleme. Hemen bu filtreleme altında “694 anahtar kelime ile 35 küme” gibi bir ifade var. 35 ana kelime ve onun toplam 694 tane alt kelimesi. Hepsi farklı hepsini anahtar kelime araştırmasına eklemeniz gerekiyor.

Sadece Semrush verileri alınarak bir anahtar kelime araştırması yapılmaz. Lakin verdiği bilgiler o kadar iyi ki kümeleme konusunda hakkını vermiş.

Ayrıca bazı kümelerin yanında “yüksek sıralama potansiyeli” yazıyor. Bu da kullanıcıyı teşvik etmek için oldukça yenilikçi bir yapı.

semrush Keyword Manager bolumlerini taniyalim
Semrush tarafından çıkartılan keyword manager beta filtre özellikleri (diğer filtreleme ile aynı)

Bazen anahtar kelimeler kümelenmez onlar ayrı bir yerde tutulur. Matematikte vardır: aralarında Asal sayılar diye aynısı. Semrush bize bu bölümü küme bölümünün en altında “kümelenmemiş” olarak gösteriyor.

Zihin Haritası

Mini bir map oluşturan Semrush, konu kümelerini estetik görüntüye kavuşturmuş. Şans eseri ya da rastgele bir içerik oluşturmak artık gereksiz. Bunun için iyi araştırılmış, anahtar kelime ve konu kümelemesi sağlıklı yapılmış bir içerik daha ön planda. Sadece kullanıcı için değil Google için de öyle. RankBrain bunun için var.

Zihin haritasını doğru uygulamak için yerinde bir h1 h2 etiketi çalışması yapmanız gerekiyor. Çünkü birçok konuyu önerdiği için incelemek ve analiz etmek lazım. Kafamıza göre bir kelimeyi h1, h2, h3 gibi başlık etiketleri yapmak kullanıcı için olumlu olmaz.

konu kumeleme semrush zihin haritasi
Semrush konu kümelemesini gösteren mini zihin haritası

Bu zihin haritasında size kümeleri gösteriyor. Küme içerisinde yer alan anahtar kelimeleri görmek istiyorsanız kelimelere tıklamanız lazım. Bir kelimeye tıkladığınızda direkt olarak o kümenin içine götürüyor. Burada dikkat etmeniz gereken yer keyword cannibalization olayıdır. Çünkü yanlış bir yapılanma anahtar kelime yamyamlığı sürecini başlatacaktır. Doğru analiz doğru müdahale her zaman önemli.

Table

Semrush anahtar kelime yöneticisi ile bu bölümde kümeyi, tohum anahtar kelimesini ve küme içindeki anahtar kelimeyi görebilirsiniz. Hacimleri, KD gibi anahtar kelime araştırması yaparken gördüğümüz detaylar burada da mevcut.

semrush anahtar kelime yoneticisi table bolumu
Semrush anahtar kelime yöneticisi table bölümü

Burada en önemli detay. Send Keyword bölümü. Çünkü anahtar kelimeleri seçerek kullanıyorsanız SEO Writing Assistant bölümüne gönderebilirsiniz. Entegre edilen bu özellik hem makale yazmanızı kolaylaştıracak hem de anahtar kelime aramada zaman tasarrufu sağlayacak.

Bulduğu anahtar kelime kümelerinin bir sınırı var mı? Evet var:

  • Tüm abonelikler: 100.000 anahtar kelime

Ayda bir listeyi kümeleme sayısı :

  • Free – 0
  • Pro – 250 
  • Guru – 1,000
  • Business – 5,000

Şuan Türkçe dilinde desteklenmiyor. Lakin kısa bir süre sonra gelecektir. Geldiğinde konuyu güncellemiş olurum. Keyword manager özelliğini doğru kullanmak hem SEO hem de kullanıcıyı siteye çekmeyi doğru yaparsınız.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu