Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

Ücretsiz SEO Check List – Yapılacaklar Listesi Şablonu

Web sitesini sevenler için SEO Check List karşınızda bulunuyor. Slaytlar, videolar, linkler, sosyal linklerin yer aldığı bu yapılacaklar listesi ücretsizdir. SEO (search engine optimization) için checklist oluşturdum. Adeta bir eğitim gibi olan bu şablon analiz, araştırma, deneme ve oluşturma sürecinden geçmiştir.

İlk olarak şunu bilelim: Bu şablondaki maddeler kaynakları ile gösterilmeye çalışıldı. Yine de siz, web sitenizde deneyecekseniz yedek almayı ihmal etmeyin. Yapılacaklar listesi içerisinde yedek almayı da gösterdim.

Bilindiği üzere SEO nedir diye bir soru aldığınızda açıklamak analoji ile anlatmak gerekiyor. Bu yüzden en iyi şekilde müşterinize, arkadaşınıza anlatmanın ne olduğunu bu checklist ile göstereceksiniz. SEO paketleri adı altında geçenlerin bir optimizasyon sürecinden ibaret olmadığını daha iyi göreceksiniz.

SEO nasıl yapılır diye düşünüyorsanız bu yapılacaklar listesi de tam size göre. Çünkü 140’tan madde bulunuyor. Bir kontrol listesi, görev listesi gibi değil tam bir eğitim gibi.

Bu yazı ilk olarak r10 forumu üzerinde paylaşıldı. Orada çok güzel dönüşler aldım.

Web site kariyerinize başladıysanız, bir web siteniz varsa ilk yapacağınız şeyden son yapılacak duruma kadar bir SEO yapılacaklar listesi olması gerekir.

Her webmaster mutlaka web site için neler yapılması gerektiğini bilir. Lakin bunları not almazsanız belirli bir zamandan sonra blog sitesine ne yaptığınızı, e-ticaret sitesine ne kattığınızı unutursunuz. Ben de bu unutmayı minimize etmek için böyle bir SEO check list oluşturdum.

Burada her maddeyi tek tek anlatmayacağım. Konu başlıklarını detaylı şekilde açıklayacağım.

SEO Check List Neden Gerekli?

Arama motoru optimizasyon uzmanı olduğunuzda ilk olarak web site için şablon ya da yapılacaklar listesi oluşturursunuz. Bunun nedeni çok basit;

  • Günlük görev bilinci oluşturmak ve site deneyimini daha iyi optimize etmek için.
  • Mükemmel bi’ iş zamanlaması oluşturmak. Bu sayede büyüme, index genişliği ve backlink takibi, SEO genişlemesi mümkündür.
  • Checklist unutmayı engeller. Bu sayede iş planlamasından ödün vermezsiniz. Verim düşmesi yaşamazsınız.
  • Müşteriye sunulacak rapor için de gereklidir.
  • Müşteri ile olan iletişimi güçlü kılmak ve yapılacaklar listesini adım adım işlemek sizin vicdan sorumluluğunuzu da azaltır.

Tüm bu çerçevelerin yanında SEO check list gerekli olma nedeni; daha iyi bir SEO deneyimi oluşturmak.

YouTube video
John Mueller sitelerin sıralanmaması ile ilgili bir soruya yanıt veriyor.

John Mueller (Google’da Web Yöneticisi Ekip Üyesi) “Google, SEO hakkında konuşurken çeşitli teknik yönlere odaklanma eğilimindedir, ancak sizin daha fazlasını yapmanız gerekiyor.” diye anlatıyor. Teknik ayrıntıların iyi bir şekilde ele alınması iyidir, ancak başarılı olmanın daha fazlası vardır.”

Youtube Videosu dakika 3.30

SEO uzmanları müşteriye ait sitelerin trafiğini, görüntülenmesini artırmak ile görevlidir. SEO analojisi tam olarak budur. Bir web siteyi büyütmek istiyorsanız da SEO için görev listesi, takip listesi oluşturmanız gerekiyor. Bunu, ben sizin, değerli Türk halkı için ücretsiz şekilde yaptım. Paylaşıyorum.

SEO Check List Şablon Detayları

SEO Checklist 2023 yılında paylaşıldı. Güncel gelişmelere göre entegreler yapılarak ve üzerine eklenerek devam etti. PDF halinde değil Google e-tablonlar halindedir. İsterseniz excel oalrak indirebilirsiniz ama fotoğraflar, ikonlar gözükmeyecektir. Gmail hesabınız olması yeterlidir.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO için yapılacaklar listesi Google için oluşturuldu. Bing ve Yandex gibi arama motorları için oluşturulmadı. Bing ile Google arasında temel farklılıklar bulunuyor. Bing backlink kısmına daha az önem verirken Google daha çok önem veriyor. (vermiyorum diyor da siz anlayın)

Kontrol listesi tamamen ücretsizdir. Ajansınızda kullanabilirsiniz. Müşterilerinize, arkadaşlarınıza hediye olarak iletebilirsiniz. Satamazsınız.

SEO Checklist için aşağıda yer alan bağlantıya tıklamanız yeterlidir. Bundan sonra sizi kopyalama ekranı karşılayacak. Buradan sonra da kopya oluştur diyerek ürünü yani yapılacak listesini kopyalayacaksınız.

SEO Checklist görünümü ilk olarak şöyle;

seo check list detayli 2023

Buradan kısaca nelerin olduğunu paylaşim;

  • Yorum: Her bir maddenin daha iyi anlaşılması için yorum oluşturdum. Neden bu madde var gibisinden düşünebilirsiniz
  • Ücret: Bu maddeyi kullanmak için uygulayacağınız program (ahrefs, semrush) bulunuyorsa ücretli yazar. Değilse ücretsiz yazar.
  • Nereden: Bu maddeyi nereden yapmanız gerektiğini gösteren resim.
  • Sosyal: SEO checklist için maddeye güvenmenizi sağlayacak sosyal profil. Örneğin; John Mueller tarafından bir şey paylaşıldı. Bunu gösterdim.
  • Link: O maddeyle alakalı detaylı web site linki
  • Youtube: Bazı maddeler için özel video çektim. Youtube üzerinden videolar buldum. Sizin için.
  • Rehber: Slayt ya da video bölümü yer alıyor. Genellikle slaytlar sizi karşılıyor.
  • Extra link: Daha çok web site linki
  • Onay: Yapıldı, yapılıyor ve yapılmadı bölümünü içeren Google sheets veri doğrulama bölümü.

Bu bölümler her maddede yer alıyor. 140’tan fazla SEO maddesi bulunuyor. Oldukça detaylı bir araştırma gerçekleştirdim.

SEO Check List Nasıl Kullanılır?

SEO check list olarak isimlendirdiğim şablonun bazı incelikleri bulunuyor. Bunları slayt halinde size anlattım. İlk olarak başlangıç ekranı sizinle karşılaşıyor. Burada Check list nasıl kullanılmalıdır diye detaylı bir slayt var.

https://docs.google.com/presentation/d/1NHKldtYq-mVfHWsciiWKtmOPiNJ2q9maMGNeEWSnaxw/copy

Yukarıdaki bağlantıya tıklayarak bu slayta erişim sağlayabilirsiniz.

check list nasil kullanilir
Check list nasil kullanilir slaytın başlangıç sayfası.

Başlangıç bölümü 15 maddeden oluşuyor. Bir web sitenin kariyerine başladığında nelerin yapılması gerektiğini vurgulayan bölümdür. Bu yapılacaklar listesi bölümünde adım adım arama motorlarına kayıt, Google analytics 4 kurulumu gibi maddeler yer almaktadır.

Bu bölüm olmadan diğer bölümlere geçmek zor. Hem bilgilenmek hem de Google gibi arama motorlarına kayıt için gereklidir.

Bu bölümde birçok video, slayt ve link yer almaktadır. Detaylı bi’ incelemenin giriş bölümüdür.

SEO Dostu URL Yapılacaklar Listesi

SEO dostu URL yapılandırmasını her zaman duymuşsunuzdur. Aslında tek maddede toplayıp devam etmek istedim ama 9 maddeye sığdı. Detaylı bir analiz burada da gerçekleşti. Araştırmalar yaptım, slaytlar ve videolar ile check list maddelerine güveni artırdım.

Örneğin URL’de ingilizce kelime olmaya özen gösterin diye Google’ın videosu bulunuyor.

YouTube video
Google, url yapısının İngilizce olmasını öneriyor.

John Mueller, bu konu hakkında bir video yayınladı. Bu videoda, İngilizce olmayan sitelerin İngilizce url kullanmaması bir sorun değil. Bunu taratır ve dizine ekleriz diye ifade etti. Wordpress üzerinde örn; alanadiniz/üzücü diye bir url yapmanıza izin vermez otomatik olarak onu alanadiniz/uzucu olarak düzeltir.

SEO Check list içerisindeki bir maddeden alıntı

Bunun gibi url yapısında nelerin olması nelerin olmaması gerektiğini belirten maddeler yer almaktadır. İyi bir SEO Check list oluşturuyorsanız bunu dikkate almanız gerekir. Ben aldım.

İçerik ve Anahtar Kelime

İçerik ve anahtar kelime seo check list için altın değeri taşıyan bir bölüm. Çünkü anahtar kelime araştırması sürecinden başlayarak bi’ içeriğin nasıl yazılacağına kadar detaylı bilgiler, slaytlar ve linkler bulunuyor. Bu bölüm aslında bir eğitim gibi desek yeridir.

icerik ve anahtar kelime
icerik ve anahtar kelime

İçerik ve anahtar kelime bölümünde bulunan bazı maddelere web sitemde yazı olarak yer verdim. Örneğin TLDR optimizasyonu ve keyword stuffing bunların en büyük örneğidir. Featured snippet için en başarılı yöntem maddesinde ayrıca bir vaka analizi yer almaktadır.

SEO nedir desek çoğu maddeye buradan bahsederek anlatırız.

Burada yer alan bi’ maddenin sosyal link görüntüsü şöyle;

SEO Checklist için örnek bir sosyal medya linki

İçerik ve anahtar kelime yapılacaklar listesi bölümünde toplam 20 madde bulunuyor. İnce elenip sık dokulan bu bölümde Anahtar kelime yamyamlığı gibi özel listelemeler de bulunuyor.

E-E-A-T ve Y-M-Y-L

E-E-A-T ve Y-M-Y-L doğal olarak SEO için bir sıralama faktörü olmasa da Google tarafından önem verilen yer. Burada sizi sürpriz karşılayacak. Bu da check list içerisinde checklistler.

eeat ve ymyl
eeat ve ymyl bölümü

4 madde olduğuna sakın bakmayın. Rehber başlığında özel kontrol listeleri hazırlandı. Bu maddeleri, rehber bölümündeki kontrolleri Google belgelerine göre hazırladım.

YouTube video
Bu yazar hakkında bölümü için John Mueller

Örneğin SEO Check list içerisinde yer alan “bu yazar hakkında” başlığı için John Mueller’in yer aldığı video.

İçeriğin “doğru ve güvenilir” olması hem YMYL hem de EEAT için önemli. Lakin hiçbir şekilde direkt olarak bir sıralama faktörü değildir. Sıralama sinyali de değil. John bunu açıklıyor. Güven faktörü sağladığından hakkımda kısmını oluşturuyorsanız ya da yazı altında “bu yazar hakkında” profili ekliyorsanız bu durumun uzman, yetkin kişilerin olduğuna önem sağlayın.

E-E-A-T ve Y-M-Y-L bölümündeki yorum

Güven aşılayan maddeler bulunuyor desek yeridir.

Teknik SEO

Geldik en önemli bölüme. Bu bölümdeki madde sayısı toplam 22’dir. Bambaşka şeyler göreceğinizden şüphem yok. İç linklemede nofollow yapma gibi maddeleri hatırlarsanız paylaşmıştım. SEO hatası olarak gördüklerinize yer bırakmadan ince elenip sık dokulan bir bölüm oluşturdum.

Birçok madde var tek tek maddelere değinmeyeceğim ama şablonda teknik seo bölümü hazırlanırken iyi araştırıldığını ve denendiğini bilin.

check list icin teknik seo bolumu
Yapılacaklar listesi yani check list için teknik seo bölümü fotoğrafı

Bu bölüm oldukça geniş. Tüm bu özellikleri yaparken mutlaka yedek almanızı öneriyorum; klasik olabilir. Birçok detay bulunuyor. Bu detaylara da güvenmeniz için youtube videosu ve slaytlar ön planda. Linkler ile de maddeye olan güven artıyor.

Farklı başlıklar altında teknik seo bölümlerine yer verdim. Lakin bazı bilgiler direkt olarak teknik olduğundan bu başlığı kurdum. Buradaki bilgileri test etmeden önce lütfen lütfen lütfen yedek almayı unutmayın. İlk paragrafta nasıl yedek alınacağını slayt ile anlattım.

Teknik SEO bölümü için oluşturduğum yorum

Rakip Analizi

SEO Check list şablonunda en çok değer verdiğim yerlerden bir tanesidir. Çünkü bir kontrol listesinde mutlaka rakip incelemesi olması gerekiyor. Rakipleri tanımadan, analiz etmeden site hayatına başlamak doğru değil. En azından SEO için doğru değil.

Check list icin rakip analizi
Check list icin rakip analizi

Rakibini tanıyor musun maddesiyle başlayıp gökdelen tekniği ile biten bir görev listesi oluşturdum. Özellikle çok sayıda slayt ve slaytların içerisinde de videolar oluşturmaya özen gösterdim.

Hazırlarken en keyif aldığım yer. Rakip analizi tüm stratejilerden önce gelir. Başlığınızdan sitenizin mimarisine kadar her şey rakibinize göre şekillenir. Bu bölümde, basit anahtar kelime avlama tekniklerinden yüzlerce kez başarı getirmiş rakip analiz tekniklerine yer verdim. Slaytlar hazırlayarak ilmik ilmik dokudum.

Şablon içerisinden bir yorum

Rakip tanımanın ne olduğunu bilip web siteler için trafik ve dönüşüm sürecini yönetirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini göreceksiniz.

Schema SEO

Bu bölüme daha az değer verdiğimi düşünüyorum. Biraz daha bilgi, deneme eklenebilirdi. 5 madde ile sınırlandırdım. Schema yapılanmasından bazı schema türleri eklemeyi gösterdim. Kısa da olsa mutlaka işinize yarayacaktır.

yapilacaklar listesi icin schema
yapilacaklar listesi icin schema

Google son güncelleme ile faq schemasını artık kullanmayacağını açıkladı. Buna göre web sitenizi optimize edip güncellemeniz gerekir.

Google, siteleri daha iyi anlamak için schema yapısından faydalanıyor. Google tarafından A/B testleri yapılan schemalar trafik konusunda artış yaşadı. Schemaları yapmak, oluşturmak daha kolay. ChatGPT sayesinde bir şema oluşturulabilir, siteye eklenebilir. Burada bu schema yapısının temellerinin yer alacağı maddeler ekledim. Dolu dolu olduğunu görebilirsiniz.

Schema seo için yazdığım yorum

Renk, Resim ve Video

Renk, resim ve video bölümü az görülen bir durum. Web site sahipleri ve arama motoru uzmanları bu bölüme daha az değer verdiğini gördüm. Görsel optimizasyon bi’ site için oldukça önemli. Video kullanımı ve özellikle transkript paylaşımı siteler için basamak adımlarıdır.

Bu bölümde neler var;

  • Bu bölümde toplam 7 adet madde bizi karşılıyor.
  • Görsel imleme yer alıyor.
  • Video transcription detayını göreceksiniz.
  • Webp avantajlarını bahsettim.
  • Exif temizliği konusunda uyarılar yaptım.

SEO Check list diyorsak adına ve namına yakışır bi’ detay olsun. Bu yüzden A’dan Z’ye her şey düşünüldüğü gibi resim ve video da hesaplandı.

YouTube video
john Mueller, SEO için görsel optimizasyondan bahsediyor.

John Mueller SEO için görsel optimizasyondan ve bunun öneminden bahsediyor. Burada yer alan bilgileri şablon içerisinde detaylıca anlatmaya, yorum katmaya çalıştım.

Google görseller için en iyi uygulamaları paylaşmıştı. Ben de bundan esinlenerek SEO Check list içerisinde resim optimizasyonu bölümünde resim altı yazısını değindim.

Performans SEO

Performans SEO aslında checklist üzerinde en mağdur olduğum bölüm. Burada profesyonel optimizasyon hizmeti veren bir arkadaşla çalışmak istedim. Lakin arkadaşın işi çıktı ve iş durdu. Ben de bu bölüme nitelikli videolar ekleyemedim. Slaytlar, siteler, youtube videoları eklemekle yetindim.

Bu bölümde toplam 10 adet madde bulunuyor. 10 adet maddenin dolu dolu olduğunu yine de hatırlatayım.

performans seo checklist
performans seo checklist

Health Check & Troubleshooting Eklenti bilgisini daha önce wordpress kategorisinde anlatmıştım.

SEO Check List Extra

Extra bölümünde toplam 8 adet madde bulunuyor. Aslında tam olarak bu maddelere nereye yerleştireceğimi bilemediğimden böyle bir başlık altında toplamaya karar verdim.

Örneğin açılış sayfası hakkında daha çok örnek gösteren linkler ekledim. Çünkü bir check list hazırlıyorsanız mutlaka web sitenizin ideal bir açılış sayfası olması gerekiyor. Kullanıcıya dönüş sağlayan, sizi yansıtan, renk ve site uyumu gibi detayları içeren bir açılış sayfası artı puan demektir.

YouTube video
John Mueller entity SEO hakkında konuşuyor

Varlık SEO modern olarak web sitelerin görünümü etkiliyor. Kullanıcı arama niyeti botlar tarafından daha iyi algılanıyor. Farklı web siteleri bu durumu iyi açıklarken ben de özet niteliğinde bir slayt hazırladım. John Mueller ile olan video ve entity seo hakkında madde yer alıyor.

SEO checklist içerisinde yer alan entity bölümünden

Bu bölümde varlık SEO hakkında tek bir madde bulunuyor. Gönül isterdi ki daha çok madde ile entity bölümüne ağırlık verelim. Lakin onu da inşallah nesev sitesinde yazı ile yapacağım.

Güvenlik

Aslında güvenlik bölümü tam olarak arama motoru optimizasyonu ile alakalı değil. Fakat güvenlik e-e-a-t gibi unsurları kapsadığından oldukça mühim. Kullanıcıya dönüş sağlıyorsanız kullanıcının bilgilerini, web sitenin güvenliğini düşünmeniz gerekiyor. Elinizde kontrol listesi varsa bunları teyit etmeniz lazım.

guvenlik bolumu seo
SEO ile alakalı olan güvenlik bölümü

Burada göründüğü üzere farklı farklı konular var;

  • Şifre güvenliği
  • Yorum bölümünde spam oluşturmamak için web site özelliğini kapatma
  • Sunucu bakımından bazı güvenlik önlemleri
  • Lisanslı eklenti ve tema kurma tavsiyesi

Bu maddeler bi’ yapılacaklar listesinde olmazsa olmazlardandır. Toplam 8 madde bulunuyor. Burada video yok ama slayt ve bilgilendirici siteler yer almaktadır.

Temel Backlink

Temel backlink bölümünde bir web sitenin ihtiyacı olan geri bağlantıları kontrol ediyoruz. Eğer bu bi’ SEO check list ise backlink hakkında da maddelerin olması gerekiyor. Çünkü her site özel her sitenin alması gereken geri bağlantı da siteye göre yapılması gerek.

seo checklist icerisindeki temel backlink
seo checklist icerisindeki temel backlink

Göründüğü üzere temel backlink profilleri kontrol listemizde yer alıyor. 6 maddeden oluşuyor.

Hatırlarsanız backlink takibi şablonunu daha önce paylaşmıştım.

YouTube video
Kontrol listesi için hazırlanan backlink takibi

Burada yer alan maddelerden bir tanesi de buydu. İfade ettiğim gibi bu şablona gerçekten emek verdim ve değerli bir şey çıkarmaya çalıştım.

Check List İçin Son Bölüm: ChatGPT

SEO Check list içerisinde özel bir ChatGPT bölümü bulunuyor. Neden özel;

  • 1000+ prompt yer alıyor
  • İnovasyon ile arama motoru el ele gidiyor
  • UX, web alanında özel promptlar yer alıyor

ChatGPT ile SEO birbirinden artık ayrılmıyor. Neredeyse tüm ihtiyaçlarımızı ona göre düzenliyoruz. Bu yüzden iyi kullanmak, ondan mutlaka fayda sağlamak gerekiyor. Ben de böyle düşünerek bu bölümü hazırladım. Bu bölümde 1000’den fazla prompt yer alırken 5 madde bulunuyor.

SEO Check List Hakkında Genel Bir Değerlendirme

SEO Check List için 2-3 aylık bir araştırma, yazı ve oluşturma süreci geçirdim. Sonunda iyi bir şey çıktığını geri dönüşlerden anladım. Yapılacaklar listesi Türkçe içerik olarak oldukça az. Çünkü ben bunu hazırlarken yüzlerce siteyi analiz ettim. Farklı farklı forumları taradım. Bloglar okudum ve videolar izledim. Türkçe içerik yok denecek kadar azdı.

SEO check list ücretsiz yapma amacım tamamen umut satanlar yüzündedir. Umut tacirliği yüzünden bir sürü insan üzülüyor.

Bu SEO checklist içerisinde yer alan fotoğraflar nesev sitesinde stokludur. Videolar ve slaytlar da drive hesabımda yedeklidir. r10 üzerinden nasıl yaptığımı kanıtlar ile anlattım. Merak ediyorsanız oradan geçmiş görüntülerine bakabilirsiniz.

Bence; SEO nedir sorusuna verilecek yanıtlardan bir tanesi olarak bu şablon gösterilebilir. Çünkü çok madde var ve benim bile eklemediğim 50’den fazla madde bulunuyor. SEO nasıl yapılır sorusuna cevap ise; adım adım bu şablonu uygulamaktan geçiyor. Tabii sadece bu şablona bağlı kalmak doğru olmaz. Birçok eksik var ama başlangıç – orta için ideal bir çalışmadır.

Yine de sizin yorumlarınızı merak ediyorum. Şablon için teşekkür ederseniz ben daha çok mutlu olurum. Çünkü insanoğlu bir şeye emek verdikten sonra az da olsa takdir edilmek istiyor.

İsimlendirdiğim, oluşturduğum ve hediye ettiğim SEO Check List ücretsiz olup işinize yaramasını diliyorum.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Birçok yerde ücretli bir şekilde bulabileceğimiz bilgileri paylaşıyorsunuz tşk ederiz

  2. Göz ucuyla baktım güzel bir liste yer imlerime aldım vaktim olunca detaylı inceleyeceğim. Güzel ve değerli bir liste olduğu belli. Herkes bazı konuları biliyor veya bilmiyor ama sistematik çalışmak gerçekten çok önemli. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu