SEO
SEO kategorisinde içerik, rakip analizi, teknik optimizasyon, schema kullanımı, e-e-a-t gibi önemli konuları ele alıyorum. Kılavuz yazılarımda, Google’ın kaynaklarını ekliyorum. Google kaynaklarını referans alarak bilgiyi eyleme dönüştürerek sizlere aktarıyorum. Organik aramada sitenizin sıralamasını yükseltmek için, sade bir tema, anlaşılır bir dille sunulan nitelikli yazılar sunmaya gayret ediyorum. On Page SEO sürecinin temel taşlarını oluşturuyorum.
Bir kategoriyi oluşturuyorsam bunun ne anlam ifade etmem gerektiğini anlatmam gerekiyor. Herkes “SEO” kelimesini bilmeyebilir, açılımı, ne işe yaradığını ve nasıl yapıldığını tam olarak bilmeyebilir. Bunun için ilk olarak bu kelimeyi basit analoji ile anlatmaya çalışacağım.
Bing SEO Nasıl Yapılır?
Ücretsiz SEO Check List – Yapılacaklar Listesi Şablonu
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır (Şablon+ Slayt)
2024 Yılında SEO Paketleri Alınır Mı?
Google Neural Matching (Sinir Eşleştirme) Teknolojisi Nedir?
Benzersiz İçerik ile Kolay İndex
SEO Uyumlu 404 Sayfası Nasıl Oluşturulur?
SEO Analojisi Nedir? SEO Nasıl Anlatılır?
Yazı Paylaşım Sonrası İzlenecek Adımlar (Şablon)
EverGreen İçerik Örnekleri: 7 Adet
SEO Nedir?
İngilizce ifadesiyle SEO yani Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) bölümünün kısaltmasına denir. Arama motorları (Google arama, Bing, Yandex) gibi seçenekler için web sitenin daha çok aranmasını sağlamayı hedeflemeye denir.
Bir oyun var ve bu oyun kurallarına göre oynanması gerekiyor. Bunun webmaster dilindeki adı: SEO’dur. Google, Bing ve Yandex arama sonuçlarında (SERP) spam, yanıltıcı içeriklere yer vermemek adına bazı siteleri öncelikli sıralar. Tüm bu şirketler kuralları açık bir şekilde paylaşmıştır. Bir blog sitesi açtıysanız bunun için gerekli şartlar, yazının nasıl oluşacağı, web sitenizi Google botlarına nasıl yansıtacağınız apaçık bir şekilde mevcuttur.
SEO ise; web sitenin arama sonuçlarında daha fazla insanla buluşmasını sağlamak amacıyla yapılan işlemler türüdür. Yine bir örnekle şöyle ifade edebilirim: Google aramasına “haber” yazdığınızda ilk sırada bilinen siteler çıkar. Eğer yeni bir site açarsanız ve ilk sıralarda yer edinmek istiyorsanız “SEO” yani Arama Motoru Optimizasyonu ile haşır neşir olmanız gerekiyor.
SEO Nasıl Yapılır?
Aslında insanların en çok merak ettiği bir başka soru SEO nasıl yapılır oluyor. Web site serüveni ile tanıştığınızda bu 3 harf sizin hafızanızda yer ediniyor. SEO’yu en derinden anlattığım ve ücretsiz olarak sunduğum SEO Yapılacaklar Listesi’ne sahip olabilirsiniz. SEO nasıl yapılır aslında uzun uzadıya bir konu. Bunu yapmak için geleneksel ve yenilikçi yöntemler kullanmalısınız.
Geleneksel yöntemler;
- Google tarafından paylaşılan kullanıcı odaklı, faydalı ve güvenilir içerikler oluşturma
- Başka web sitelerin size referans olması yani backlink kazanım işlemi.
- Schema, E-E-A-T, kullanıcıyı yanıltmama gibi bir sistem kurma
- Kullanıcı niyetine göre oluşturulan bir web site
- Rakip analizi yapmak
Yenilikçi yöntemler;
- Doğal dil işleme ile aktif bir web site süreci ilerletme
- Düzenli olarak Google patentlerini takip etme; index (Google tarafından sayfalarınızın Google bünyesine katılma işlemi, aksine noindex denir) yapay zeka, MUM, BERT gibi güncellemelerden haberdar olarak aksiyon almak.
- RankBrain temelli bir sistem oluşturmak
- Silo(web siteleri örümcek ağı gibidir, temel olarak bunu ifade eder) güvenlik, web vitals optimizasyonu gibi dinamik süreçleri irdelemek, oluşturmak ve uygulamak.
Bir web sitesi örümcek ağına benzer. Minik bir aksaklık Google gözünde hatalara sebebiyet verir. Her site kendine özgündür. Bir doktor sitesi ile bi’ blog sitesi aynı değildir. Bu yüzden SEO paketleri alıyorsanız 245958 milyon kere düşünün.
SEO nasıl yapılır sorusunu araştırmak yerine deneyerek öğrenmek en makul çözümdür. Binlerce arama motoru optimizasyonu ile ilgili site bulunuyor. Yerli / yabancı kaynak var. Herkes SEO uzmanı olamıyor. Çünkü Google durmadan kendini güncelliyor; bu yüzden güncellemeleri, çıkarılan yeni patenleri, doğal dil işlemeyi takip eden bu sektörde başarılır olur.
Bing ile Google için SEO nasıl yapılır apayrı konular. İki şirketin de kullanıcılar için öncelikleri farklı. Bing için bir yazı oluşturdum. Google için check list paylaştım.
Bing SEOYine de bu gibi bilgileri deneyerek, harman yaparak uygulamanızda fayda var. Eğer aklınıza SEO, backlink, algoritma güncellemeleri, patent ile ilgili bir soru takılırsa iletişim kurabilirsiniz.
İletişim Sayfası