Bu siteden tanıtım yazısı almak ister misiniz? Fatihodaci14@gmail.com adresiyle iletişime geçebilirsiniz. (İlk çıkışlar sizin sitenize olabilir..)

SEO

EverGreen İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Evergreen içerik, bir kategorinin trend oranının yıl boyunca sürekli olarak arttığı ve zamanla değerini kaybetmeyen içeriklere verilen isimdir. Farklı farklı avantajları bulunan bu yazı türü her zaman ileriyi hedeflemekten geçiyor. Zamanın deviremediği yazılar hem Google hem de kullanıcı gözünde olumlu sonuçlar yansıtıyor.

Zamanın eskitemediği yazılar sadece yeni bir yazı oluşturmak değildir. İçeriği optimize (düzeltmek, revize etmek) ederseniz yine evergreen modeli oluşturmuş olursunuz. Kelime kelime, paragraf paragraf yazıları incelemek zaman damgasını kaybettirip yapı taşı içeriği oluşturmayı sağlar.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) konusunda sağlam bir temel oluşturur. SEO sürecinde birçok faydası bulunur: kullanıcıya güven sağlar, kullanıcı tekrar sitenize ziyarete gelir, davranış sergiler. Arama motorları tarafından güçlü bir yapı inşa ettiğiniz görülür.

Silo yapısının mimarıdır. Link dağılımı, anahtar kelime gruplama gibi konuların sağlamlaşmasına yardımcı olur. Birçok etkisi bulunan evergreen içerik avantaja dönüştürmek kolaydır. Nasıl yazıldığını bilmek ve nelere dikkat edilmesini gerektiğini anlamak bu işin iki noktasıdır.

Google gözünde de yeri olan bu içeriğin kaliteli ve paylaşılabilir nitelikte olması için bazı düzeltmeler yapmanız gerekiyor.

Evergreen yazının en büyük avantajı benzersiz içerik oluşturarak kolay index almasını sağlıyor. Bu sayede SERP sonuçlarında daha aktif bir site görüyoruz. Silo yapısında da iyileşmelerin olduğu açık.

Evergreen content dilimize farklı farklı anlamlarla yerleşmiştir. Anlamını bilmek, kavramın zihnimizde daha iyi yer etmesini sağlar. Evergreen içerik, yazı, içerik veya makalenin her zaman güncel kalması fikrine dayanır. Türkçede Evergreen content, sürekli talep gören içerik, zamana dayanıklı içerik, değerini kaybetmeyen makale veya yıllara meydan okuyan yazı olarak adlandırılır.

Evergreen makale, sürekli olarak trafik çekmek ve sürekli olarak ön planda olmak anlamına geliyor. Bu durum, kullanıcıların davranışlarını etkileyen en önemli faktördür.

Google, Evergreen içerik hakkında yol gösterici bir paylaşım yaptı. Arama mühendisi John, bir soruyu cevaplayarak yazının nasıl değiştiğine değindi.

Evergreen içerik ise; tanım gereği değiştirmenize gerek yoktur. Özel bir şey yapmaya gerek yok. Tarihlerinizi saklayın, harika yapın.

John Mueller

Zamanın eskitemediği bu içerik durumunda bazı şeyleri değiştirmenize gerek yok. Kaliteli bir iş çıkartmak oldukça önemli.

John Mueller, evergreen konusunda net bir cevap yazdı.

Belki şöyle düşünebilirsiniz. Zamanın eskitemediği içeriklerde bazen kullanıcı yeni bir zaman dilimini arayabilir. Belirli bir tarihteki içeriği arayabilir. Bu durum zaten konu ile ters. Her yazı her paylaşım evergreen içerik olarak adlandırılamaz.

Evergreen İçerik Yazarken nelere dikkat edilmelidir?

Evergreen içerik hazırlarken SEO sürecinin daha elverişli olması için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Daima koşan içeriğin yazılması sürecinde, rakip araştırması, kullanıcı odaklı yaklaşım, anahtar kelime araştırması konuları ağır basıyor. Adım adım zamana karşı sağlam içerik oluştururken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

Kategori Sürekliliği

Koşan içeriği yazarken ilk olarak kategorimizin yapısını anlamamız gerekiyor. Kategori yapısı burada, ilgi çekici konular olarak düşünebiliriz. Kategorinin anahtar kelime analizine farklı platformlardan ilk olarak incelemeliyiz. Anahtar kelime araştırmasını farklı trend oranının devamlı sürdüğü kelimelere bakmalıyız.

Kategorimizle ilgili çekici, paylaşılabilir konu seçimimiz genel konular üzerine olmalıdır. Lakin kategoriden çıkmadan bunu gerçekleştirmeliyiz.

Uzun Ömürlü Makale Hazırlayın

Aslında Evergreen içeriğin ne tam olarak bu başlığı ifade ettiğini söyleyebiliriz. Bir yazı hazırladığınızda ilk olarak bu yazı 4 mevsim, 1 yıl boyunca sürekli olarak araştırılabilir mi sorusunu sormalıyız. Ardından, kendi doğrumuzun üzerine analiz araçlarından yardım alarak araştırma içine girmeliyiz.

Uzun ömürlü makalelerde bir sayfa, kelime, harf sınırı bulunmaz. Tek bir nokta makalenin aylar, yıllar geçtikten sonra da aratılacağıdır.

Problem Çözümüne Dayalı Yazılar Üretin

Uzun ömürlü ve koşan içeriğimizin temelinde insanların sitenizi ziyaret etme amacı bulunur. ChatGPT, Youtube gibi alternatifler çoğaldığı için insanlar belirli noktalarda web siteleri ziyaret ediyor. Tehdit değil inovasyon. Bir web site sahibi olarak dikkat edeceğimiz nokta problem sorununa çözüm bulmak.

Örnek olarak; web sitelerinin yorum bölümüne oldukça spam linkler geliyor. Eğer bir web sitesi sahibiyseniz mutlaka size de geliyordur. Bu sorunu çözmek için bazı yazarlar ‘Web siteden yorum bölümünü kaldırma’ adlı içerik oluşturur. Bu tam bizim örneğimiz. Devamlı bir sorun var ve bu soruna çözüm ürettiler. Buyurun size devamlı koşan içerik.

SEO Uyumluluk Ön Planda Olmalı

Arama motorları (Google, Bing) tarafından kolayca anlaşılabilecek içerikler sunmaya çalışın. Optimize çalışmaları örneğin; iç linklemede nofollow gibi site içi SEO çalışmaları sürdürün. Sitenize, yazınıza gelen kullanıcılar direkt çıkmak yerine site içerisinde gezinmesine imkan sağlayın.

Kapsamlı bir araştırma sergileyin. İçeriği desteklemek için kullanıcı odaklı araştırmalar gerçekleştirin. Unutmayın; arama motorları için değil insan için içerik yazıyorsunuz. Bu yüzden spamdan uzak durun.

Yazının Kalitesini Güncel Tutun

Evergreen içerik bilindiği üzere zamana dayalı yazı olarak lanse edilir. Çünkü güncelliğini hiçbir zaman yitirmez. Bu, onun en büyük avantajı. Bu bakımdan yazınızın kalitesini zamanla güçlendirin. Örneğin, resim ekleyebilir, kaynak sayısını çoğaltabilirsiniz. Videolar ekleyerek kullanıcının web sitenizde daha çok kalmasını sağlayabilirsiniz.

Görsellerle yazınızı desteklemeyi unutmayın. Zenginleştirme işlemi ile SERP sonuçlarında daha iyi bir konum elde etme şansını elinizde bulundurursunuz.

İçeriğin Okunabilir ve Paylaşabilir Olması Gerekiyor

Dil bakımdan içeriği okunaklı tutmalısınız. Kullanıcının web siteyi terk etmesini engellemelisiniz. Bu nedenle yazım dilinizi, kelimelerinizi iyi seçmelisiniz. İnsanların bir yazıyı okurken, problem çözümünde anlatım bozuklukları ile karşılaşmak istemez. Cümle yüklem uyumuna dikkat etmelisiniz.

Bunun için ChatGPT kullanabilirsiniz. Makaleyi paylaştığınızda şu prompt ‘Sen bir içerik yazarısın. Bu yazıdaki anlatım bozukluklarını, noktalama hatalarını düzelt ve insanların kolay bir şekilde anlamasını sağlayacak şekilde tekrar yaz’ işe yarayacaktır.

Örneğin anahtar kelime doldurma diye bir yazı paylaştım. İçeriğinizin anahtar kelimelerle doldurmanız Google gözünde hem de kullanıcı gözünde olumsuz bir yapı sağlayacak. Makalenin güncelliğinin yitirilmemesi yazının da nitelikli olması ile başlar. SERP sonuçlarında bir sıralama istiyorsak bazı noktalara daha dikkatli davranmamız gerekiyor.

Zamana kafa tutan içerik yazarken dikkat edilmesi gereken son davranış içeriğin paylaşılabilir olmasıdır. Makalenin sosyal medya, WhatsApp gibi ortamlarda paylaşabilir olması önemli. Bunun için Sosyal Medya Önizlemesi’ni kullanabilirsin. Orada yer alan paylaşımları optimize ederek insanların Facebook, Twitter gibi ortamlarda paylaşmasına teşvik edebilirsin.

Temel olarak değindiğimiz noktaları bir de tablo halinde paylaşmak istedim. TL;DR durumunu ve vakit kısıtlığından bu konunun daha net anlaşılması için tablo;

FaktörlerEvergreen İçin Ne Yapılması Gerekiyor?
Genel KonularKategorinizle ilgli çekici konular seçin.
Temel BilgilerTemel bilgileri kapsayan bir içerik sunun.
Uzun Ömürlüİçeriğin zamanla eskimemesini sağlayacak konular seçin.
Problemleri ÇözünKullanıcıların karşılaştığı yaygın problemleri ele alın.
Kapsamlı Araştırmaİçeriği desteklemek için kapsamlı bir araştırma yapın.
SEO UyumluArama motorları tarafından kolayca bulunabilecek şekilde optimize edin.
Kolay OkunabilirlikAnlaşılır ve akıcı bir dil kullanarak içeriği yazın.
GörsellerGörsellerle destekleyerek içeriği zenginleştirin.
Güncel Tutunİçeriği güncel tutarak değerini korumasını sağlayın.
Paylaşılabilirİçeriğin sosyal medya gibi platformlarda paylaşılabilir olmasını sağlayın.
Evergreen yani kalıcı içerik yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini gösteren tablo

Evergreen İçerik Yazarken Rakip Analizi Yapmak

Evergreen marketing rakip araştırması yapılarak daha iyi sonuç veren bir yapı haline geldi. Hangi konu olursa olsun sadece kendi doğrularımıza göre adım atamayız. Rakiplerimizi de burada önemsemeliyiz.

Sonuçta, düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz.

Sun Tzu

SEO sürecinde rakip içerik analizi oldukça ehemmiyetli. Bu durumu avantaja çevirerek elde edecekleriniz şöyle;

  • Rakibin sürekli talep gören içeriğini keşfedebilirsiniz
  • Rakibin yazı diline, görsel kullanımına, problem çözümüne bakabilirsiniz
  • Rakibin SERP analizini gerçekleştirerek yapısal sürecinin inceleyebilirsiniz
  • Rakibin, o yazıdaki iç / dış linklerini, backlinklerini, anahtar kelime kullanmalarını inceleyebilirsiniz
  • Başlıklarını inceleyerek bir not tutabilirsiniz

Bunun gibi birçok madde hem rakip avantajı sağlar hem de zamana kafa tutan içeriğin daha iyi oluşmasına neden olur.

Güncelliğini Yitirmeyen İçerik Nasıl Oluşturulur?

Bu başlık öncesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği ve rakip analizini vurguladım. Lakin adım adım göstererek örnek bir olaydan yola çıkarak hazırlanma sürecine göstereceğim.

1.Anahtar Kelime Seçimi

İlk olarak anahtar kelime seçimini araştırmalıyız. Lakin bu oldukça geniş bir süreç olduğundan biz, sadece trend bölümüne odaklanacağız.

evergreen icerik analizi yaparken semrush trend bolumunun sabit olarak kalmasi
evergreen içerik analizi yaparken semrush trend bolumunun sabit olarak kalmasi önemli.
Semrush trend
Semrush trend

İlk olarak Semrush ile başlayacağız. Bize anahtar kelime analizini, site backlinklerini gösteren mükemmel bir araç. Semrush ile bir anahtar kelime aratıyorum.

Ayrıca anahtar kelimenin toplu olarak bakıldığı noktalarda da zamanı eskitmeyen grafikleri analiz ediyoruz. Semrush trend özelliği bana bu noktada fikir sağlıyor. Sürekli olarak aratılan trendlere odaklanmaya çalışıyorum. Belirli zamanlarda aratılanları da tabloma ekliyorum lakin bunlara yazı içerisinde daha az değer veriyorum.

Farklı içerikleri ekliyorum çünkü RankBrain temelli bir yapı oluşturma hedefliyorum. Anahtar kelime seçimi sürecinde long tail gibi bir duruma daha az odaklanıyorum. Çünkü benim için sürekli olarak aratılan durumlar daha öncelikli. Bu da zamanla pas tutmayan bir makale haline dönüşüyor.

2.Yazı İçerisinde Kullanmadığımız Kelimeler

Makale, yazı, içerik yazarken bazı kelimeler bu duruma ters düşüyor. Çünkü, zaman durumunu ortadan kaldırarak geniş çaplı bir yazı hedefliyoruz. Bunun için cümle içerisinde geçmemesi gereken bazı kelimeler var. Bunlar tabii ki zaman ifade eden kelimelerdir.

Şu gibi ifadeler zamanın es geçtiği makalelere ters düşüyor: “Bu senenin başlarında” “Geçen ay” “Dün”. Bu gibi zaman bildiren ifadeler hedeflediğimiz yazı tipine ters düşüyor. Temel olarak bu gibi anahtar kelimeler de içeriğimize ters. Lakin her sektör için bu geçerli değil.

Google bu konuda da net bir açıklama paylaştı. İlk olarak yazılardaki tarih kısmının önemli olduğuna değindi. Ardından da yazıdaki tarih kısmının olması koşan içeriğin güçlü kalmasını yansıttığını ifade etti.

John, yazılarda tarih bölümünün olması güçlü evergreen content olduğunu ifade etti.

3.Bazı Sektörler Evergreen İçeriği Yazamaz

Bazı meslekler, bazı sektörler, bazı türler zamana karşı pas tutmayan içerik yazamaz. Bunlar, durmadan yeni bir bilgi aktarmak zorunda kalan sektörlerdir. Eğer böyle bir sektörde çalışıyorsanız yüzde 90 güncel bilgi vermek zorundasınız. Sadece yüzde 10’luk kısım ölümsüz içerik olarak nitelendirilebilir.

Hangi sektörler zamana karşı içeriği yazamaz: haber içerikleri, haber siteleri bu duruma ters düşer. Kampanya haberleri evergreen içerik olamaz. Trendler, güncel moda, mevsimsel içerikler, özel ve dini paylaşımlar, mevcut etkinlikler de olamaz.

Lakin bunları tarihsel bir süreçten baz alarak geleceğe sürükleyerek yazabilirsiniz. Örneğin; mükemmel bir Ramazan Bayramı içeriği hazırlarsanız her yıl da geçse kullanıcıların odak noktası sizinki olacaktır. Bu durumu avantaja çevirmek sadece sizin elinizde.

Kullanımı oldukça kolay ve ücretsiz olan Google Trends burada da bize yardımcı oluyor. Anahtar kelime araştırmasında, haber siteleri için güncel bilgileri öğrenmede sıklıkla kullanılıyor. Zamanın eskitemediği içeriği Google trends ile daimi içerik analizi yapmak istiyorsak ‘alakalı’ bölüme bakmalıyız.

en alakali konular zamanin eskitemedi konulara ornektir
Google trends ile evergreen content araştırması yaparken ilgili sorular bölümünde en alakalı kısmı işaretleyip araştırma yapmalıyız.

Google trends arama bölümüne hedeflediğimiz kelimeyi yazdıktan sonra ilgili sorular bölümü bizim için öncelikli. İlgili sorular kısmından çıkartacağımız temel nokta ise; devamlı olarak aratılan kelimeleri bulmak. Hem kelime analizi yaparken hem de anahtar kelimenin devamlı aratıldığını görebiliriz.

Zamanın Eskitemediği İçeriğin Sıralamada Avantajlı Olması

SERP sonuçlarına bazen hiçbir şey paylaşmasak (uzun bir süre) yine de sıralama atladığımızı görürüz. Bunun birden fazla nedeni var. Google de böyle ifade ediyor. Lakin bir durum diğerlerini geride bırakıyor: evergreen içerik kalitesi.

YouTube video

Burada, John Mueller taze içerikten ziyade oturmuş yazının önemine değiniyor.

“…tazelik her zaman ilgi çekicidir çünkü her zaman kullanmadığımız bir şeydir. Çünkü bazen yerleşik içerikleri insanlara göstermek mantıklıdır.

John Mueller – Web Yöneticisi Hangout

Yazılarınızın okunmasını istiyor ve SEO sürecine destek olmasını talep ediyorsanız TLDR optimizasyonu başlatmanız gerekebilir. Kullanıcılar, yazının uzunluğunun yanında, yazım hataları, noktalama yanlışları ve anlam kaymaları yüzünden de metinleri okumaktan vazgeçebiliyor.

Ayrıca evergreen içerik örnekleri de oluşturdum. Burada 7 adet konuya öncelik tanıyarak her web sitenin odak anahtar kelime seçimini sağlamlaştırma adımları attım.

Bu yazımızda zamanın eskitemediği yazı türü olan evergreen içerik hakkında net bir bilgiler sağladım. Aslında farklı farklı noktalara değindik. Trend olması, sürdürülebilirlik en temel noktaları olduğunu ifade ettim. Anahtar kelime araştırmasında başlayan bu süreç yazı optimizasyonuna kadar gidiyor. İnsanların sizin sitenize gelmesini sağlayan ve otoriteyi koruyan bir yapısı bulunuyor.

Fatih Odacıoğlu

Kocaeli Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun oldum. 4 yıl süren eğitim dönemimde başladığım SEO süreci; deneme, öğrenme ve araştırma ile devam etmektedir. Şu an farklı bir meslek ile uğraşsam da, kalbim SEO için atmaya devam ediyor. Belki 100 kez hata yapmışımdır, ancak her hata bana bir şey öğretti. SEO konusunda farklı firmalarda görev aldım ve analiz yeteneğimin faydalarını gördüm. Bir makaleyi genellikle 4-5 saatte yazmaktayım. Bu süre, araştırma, rakip analizi ve makaleyi tekrar okuma gibi faktörleri içeriyor. Tüm bu adımlar, sadece güvenilir bir SEO sitesi sunmak amacıyla yapılıyor. Güvenmediğiniz bir platformda yer almak istemezsiniz, değil mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu